Startsida / Inlägg

Lewis Hamilton har pole position i Qatar

av Anna Andersson

Lewis Hamilton fortsätter jakten på sin åttonde VM-titel.
Han har pole position i Qatar GP i F1 – och bakom sig har han kollegan Valtteri Bottas.

– Vi har två bilar mot Max, så jag är säker på att vi kan göra någonting, säger Valtteri Bottas.

Qatar GP i F1
Hamilton i pole position (TT)

Mercedes Lewis Hamilton förbättrade sin tid med fyra tiondelar på det sista varvet, medan Max Verstappen, Red Bull bara lyckades förbättra sin tid med två tiondelar. Därmed tog Hamilton pole position och har nu fina möjligheter att ta in ytterligare poäng på Max Verstappen i kampen om VM-titeln.

– Fredagen var svår, jag hade problem under träningarna och var här till midnatt. Jag jobbade med ingenjörerna för att hittade de små detaljerna. Vi gjorde förändringarna till Q3 och det verkar fungera. Sedan var tajmingen i kvalet väldigt bra, jag kom ut i rätt tid och slapp trafiken. Sedan fick vi till ett fantastiskt sista varv, säger Lewis Hamilton som har haft problem med magen i veckan.

– Detta är ju en väldigt snabb bana , men vi har inte väldigt mycket erfarenhet av den och det känns som om det inte är den enklaste banan att följa en annan bil på. Det verkar även vara ett rätt stort däckslitage, så vi får se om det blir ett stopp eller två. Vi har också en lång väg till kurva 1, men den är härligt bred.

Qatar GP i F1
Verstappen leder VM med 14 poäng. Tre lopp återstår (TT)

Verstappen besviken – bestraffas

Max Verstappen var klart besviken efter kvalet. Han hittade inte samma fart som Hamilton och han fick inte heller med sig någon teamkollega tilll Q3. Det gör att han kommer att kämpa ensam mot två bilar från Mercedes eftersom Valtteri Bottas startar som trea.

– Jag saknar lite fart, det har varit lite svårare för oss i kvalet på slutet. Titta på Sergio som inte ens är i Q3. Vi har haft lite mer problem, men å andra sidan är vi i alla fall tvåa, säger Verstappen.

– Det är svårt att säga vad som kommer att avgöra i morgon. Det är många saker som är okända här, men vi fokuserar på starten och sedan får vi se var det tar oss efter det.

Max Verstappen bestraffades sedan för att han missat dubbel gulflagg under kvalet  (q3) och flyttas tillbaka fem platser. Även Valtteri Bottas bestraffas, vilket gör att Pierre Gasly och Fernando Alonso, båda med mjuka däck, startar i ruta två och tre. Verstappen startar från ruta sju, Bottas från ruta sex.

Hela kvalresultatet hittar du här och startuppställningen hittar du här.

Hamilton och Mercedes tycks ha hittat en otroligt bra form. Den regerande mästaren lyckas maximera materialet och visar att Mercedes återigen är det teamet man ska slå. Mercedes har haft pole position i fyra av de fem senaste loppen medan Max Verstappen inte alls hittat samma fart som i somras. Mellan tävlingarna i Le Castellet och i Monza hade Verstappen pole position i sju av åtta lopp. I de efterföljande loppen hade han en enda pole position.

Flera missar i Q2

Qatar GP i F1
Perez (TT)

Q2 blev en intressant historia där förare som Charels Leclerc, Ferrari och Daniel Ricciardo, McLaren inte tog sig vidare. Det gjorde inte heller Sergio Perez, Red Bull.

Det är inte bra för Red Bull och Max Verstappen som behöver understöd i kampen om VM-titeln. Visst kan de ha hjälp av AlphaTauri som också är ett Red Bull-team, men AlphaTauri har en otroligt tajt fajt med Alpine om plats fem i VM och den är också otroligt viktig för teamet.
– Vi åkte ut i vid sämsta möjliga tillfälle. Vi lyckades inte att tajma våra varv med trafiken, sa en bedrövad Sergio Perez efter Q2.
Han startar från plats elva och får själv välja däcken.

– Jag hoppas att det kan hjälpa mig att ta så många poäng som möjligt för teamet. Det blir svårt.
Han är mycket medveten om hur dyrt det kan bli för teamet när Verstappen ensam ska kämpa mot två bilar från Mercedes. Lägg därtill den tajta fajten om VM-titeln för konstruktörer.
Carlos Sainz, Max Verstappen, Lewis Hamilton och Valtteri Bottas tog sig alltså igenom Q2 med mediumdäcken och startar Qatar GP i Formel 1 på den gummiblandningen. Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Lando Norris och Sebastian Vettel startar på mjuka däck.

Snabba nyheter från Qatar GP i F1

Mercedes har hittat anledningen till att Lewis Hamiltons bakvinge inte klarade besiktningen i Brasilien förra veckan. Det vart en skruv som var lös.
– Vi fick tillbaka vingen och precis som vi befarade var den trasig, säger stallchef Toto Wolff till motorsport-magazin.com.
– När vi undersökte den upptäckte vi att det var två skruvar som lossnat under kvalet. Det var orsaken till att den högra sidan inte höll sig inom reglerna.
Mercedes var inte medvetet om att bakvingen var skadad förrän efter FIA:s besiktning.

Qatar debuterar i F1 i år. Nästa år koncentrerar sig landet på VM i fotboll och på att bygga en ny F1-bana. Där blir det debut 2023 och F1 har skrivit ett avtal med Qatar som gäller i tio år från och med 2023.

Enligt Pirelli skiljer det ungefär 0,7 sekunder mellan soft och medium och vill du läsa mer om Pirellis däckval gör du det här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB