Startsida / Inlägg

Chefen: Fler tjejer tittar på F1 för att förarna är snygga

av Anna Andersson

Christian Horner har sin åsikt klar. Han anser att fler tjejer lockas av F1 – för att förarna är unga och snygga.

Kommentaren tvingade honom till en tvärvändning i brittisk TV.

Ung och framgångsrik. Max Verstappen (TT)

Red Bulls teamchef Christian Horner förde ett samtal med av Lara Woods i talkSPORT och han trampade i klaveret. Hon tog upp Drive to Survive, den serie som startade på Netflix 2018, då med åtta av tio team, och som har skapat F1-hysteri världen över och nu är en dokusåpa som visar  samtliga tio team.

Säsong fyra har snart premiär och då handlar det bland annat om den spännande titelfajten mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton. Trots att Verstappen vägrade att intervjuvas av Netflix.

– Jag har sett en förhandsvisning av de första fyra avsnitten. Den senaste säsongen är galen både på grund av rivaliteten och på grund av det som händer bakom kulisserna, säger Horner under programmet talkSPORT.

– Du måste komma ihåg att TV gör show av det hela, men det jobb de har gjort  fram till nu är fenomelant bra.

Christian Horners tvingas revidera uttalande

Därefter antyder han att unga tjejer har blivit intresserade av F1 tack vare förarnas yttre. Att yngre kvinnor tittar för att förarna är snygga, inte för att sporten är intressant.

– Formel 1 lockar en ny generation, unga tjejer blir intresserade eftersom det finns många unga, snygga förare, säger han.

– De vill veta mer om karaktärerna. Det är helt galet i USA, vilket ger mer sponsorer, ökar intäkterna och alla banor är helt slutsålda. På Silverstone försöker man ta fram ytterligare 20 000 sittplatser eftersom efterfrågan är så stor.

Woods ifrågasatte Horners uttalande och undrade om det inte är så att fler tjejer tittar för att de blir inspirerade av förarnas kunskaper, inte av deras utseende.

Red Bull Christian Hornermed sin fru, Geri Halliwell från Spice Girls. (AP)

Det fick den 48-årige britten att revidera sitt uttalande något.

– Absolut vi ser fler och fler tjejer inom sporten, som förare, mekaniker och med andra uppgifter inom teamen.

Formelbilsracingen har gjort en stor satsning på kvinnor de senaste åren, bland annat via W Series som nu avgörs i samband med Formel 1 och FIA Girls on rack, där unga tjejer får chansen att vinna en  plats i Ferraris akademi. I höstas var Milla Sjöstrand från Sverige en av finalisterna. I år tävlar dessutom Tatiana Calderon i Indycar. Mer om hennes satsning läser du här.

I dag startar årets första tester i spanska Barcelona. Här kan du läsa mer om vad testerna egentligen innebär och vilka som ska köra.

Här kan du fälja testerna med livebevakning.

Linus Lundqvist jagar titeln i Indy Lights

I fjol var Linus Lundqvist debutant i Indy Lights. Det slutade med en tredjeplats och en besvikelse över att han inte vann titeln. Nu är han tillbaka. För samma team, HMD Motorsports, och med samma längtan efter titeln.

Linus på väg mot Indycar? (Motorsportpublications)

– Nu räknar jag ner timmarna till premiären, säger Linus på telefon till Sportbladet.

– Jag känner mer revanschlustan än bitterhet faktiskt. Jag hade inte möjligheten att vinna mästerskapet förra året, men jag har möjligheten i år. Målet är att vinna mästerskapet och klättra vidare mot Indy Car.

För första gången någonsin kör han nu en andra säsong i samma serie och även med samma team. Det betyder att han vet vilka banor som väntar, att han känner bilen och att han känner sitt team.

– Det är absolut em fördel för mig, jag har mer erfarenhet och jag känenr mig trygg med vad v ska göra, säger han.

– Ser jag tillbaka nu så är helhetsintrycket av 2021 positivt. Jag är stolt över att jag som rookie slutade trea, under mitt andra år i USA när åtta av tio banor var nya för mig och jag för första gången någonsin fick tävla på en oval. Det hade jag aldrig gjort tidigare. Visst saknade vi farten vissa helger, men med ett år i ryggen blir jag livsfarlig.

Premiären sker i St Petersburg, Florida, den kommande helgen och därefter väntar ett två månader långt uppehåll innan säsongen, som består av elva tävlingshelger fortsätter.

– Det hade varit så skönt att komma därifrån med en seger och mästerskapsledning. I fjol tog jag en pallplats där, jag gillar stadsbanor och känner att jag verkligen är redo, säger han.

Racet startar på söndag klockan 15.30. Det enklaste sättet att följa Linus i helgen är via hans hemsida.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB