Startsida / Inlägg

Milla, 13, nära plats i Ferraris akademi

av Anna Andersson
Milla Sjöstrand
Milla Sjöstrand (Foto: Ellinor Aspeqvist)

Milla Sjöstrand, 13, drömmer om att en dag köra Formel 1.
Nu är hon en av fyra tjejer som har chansen att bli en del av Ferraris förarakademi – redan nästa år.
– Mitt mål är att vinna den där platsen, säger hon.

Redan i fjol var hon inbjuden till Girls on Track – Rising Stars som anordnas av FIA (internationella bilsportförbundet) och Ferrari Driver Academy. Det är den akademi som Ferrari använder sig av för att utbilda unga talanger till F1-förare.
Det är den utbildning som har tagit Charles Leclerc och Mick Schumacher till Formel 1. Den akademi som svenske Dino Beganovic utbildas i sedan 2020 och som idag har åtta medlemmar. En av dem är Maya Weug. Hon utsågs förra året till FIA Girls on Track Rising Star och fick chansen i akademin.
– Det är en väldigt bra utbildning för den som vill nå Formel 1. Det ser man på namnen som har gått där, säger Milla Sjöstrand.

Milla Sjöstrand kör för en plats hos Ferrari

MIlla Sjöstrand
Under FIA Girls on Track (Ellinor Aspeqvist)

I fjol fick hon vända hem efter de första testerna, men till årets uttagning blev hon inbjuden av FIA Women in Motorsport Commission igen. Då har dessutom upplägget förändrats och delats upp i två klasser. De äldre förarna över 14 år tävlar om stöttning av Ferrari Driver Academy i Formel 4. De under 14 år tävlar om en säsong i internationell karting och utbildning i Ferrari Driver Academy.
– En sådan internationell satsning skulle naturligtvis betyda jättemycket för min framtid.

Sverige skickade fyra tjejer till uttagningarna på Paul Ricard i Frankrike. Milla Sjöstrand tog sig vidare från det första steget, till det andra och har därefter valts ut till final, tillsammans med ytterligare tre tjejer som är från Schweiz, Mexiko och Portugal.

– Det var tre dagar med många olika typer av tester. Det var tester på bana där vi fick olika uppgifter, de testade vår reaktion och vi fick genomgå många olika intervjuer med juryn och mediaträning. Det blev lite svårare ju längre vi kom under helgen. Samtidigt har jag haft jättekul och det har varit väldigt utvecklande, berättar Milla Sjöstrand.
– Jag är jätteglad över att ta en plats i finalen. Jag åker så klart dit med målsättningen att vinna.

”Mitt mål och min dröm är Formel 1”

MIlla Sjöstrand
En av fyra tjejer i finalen (Privat)

Vecka 47 reser hon till Italien för att vara med i finalen som avgörs på Lonato, en bana hon aldrig tidigare har kört på.
– De ställer höga krav på oss, men det ska de göra också. Jag åker dit med målsättningen att vinna och jag kommer att göra mitt bästa, säger hon.
FIA och Ferrari driver på satsningen för att inspirera fler tjejer att syssla med motorsport, identifiera de talanger som finns och ändra på den rådande uppfattningen om kvinnor inom motorsporten. Det är numera mer än 45 år sedan en kvinna senast tog poäng i ett F1-lopp och sedan 1970-talet har ingen kvinna lyckats kvala in till ett F1-lopp.

Inom IndyCar är statistiken något bättre. Där vann exempelvis Danica Patrick ett lopp år 2008 och Simona de Silvestro kvalade in till årets Indy 500 och i WEC har det i år funnits sex heltidsanställda kvinnliga förare.
– Mitt mål och min dröm är att köra Formel 1. Vi får se hur långt jag når, men jag ska göra allt jag kan i alla fall, säger Milla Sjöstrand.
– För mig är det inget konstigt alls att tävla mot killar, vi vill ju alla samma sak. Vi kör på samma villkor och vi vill vinna precis lika mycket. Sedan spelar det ingen roll vem som sitter under hjälmen.

••••

Vill du läsa mer om tjejer och motorsport? Här är en intervju med Beth Parretha inför årets Indy 500. Hon har en ambitiös satsning för att ge tjejer en plats, både på banan och i depån och fabriken.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB