Startsida / Inlägg

Möt Tatiana Calderon – första kvinna i IndyCar sedan 2013

av Anna Andersson

Tatiana Calderon ger sig inte.
2022 skriver hon historia igen – som den första kvinnan i legendaren AJ Foyt:s team.
– Det är så viktigt att det finns tjejer i världens bästa racingserier, säger hon.

– Så att vi kan inspirera nästa generation och visa att racingen är en sport där tjejer och killar kan tävla på samma villkor.

Tatiana Calderon
Tatiana Calderon klar för IndyCar 2022 (Sebastian Cardone)

2013 tävlade Simona de Silvestro en hel säsong i IndyCar. Sedan dess har flera tjejer kört klassikern Indy 500, men ingen har satsat på att spela en viktig roll under en hel säsong. I år tar 28-åringen från Colombia den rollen. Hon ska köra 12 av 17 lopp för AJ Foyt och tjejen som för nio år sedan tittade de Silvestro när hon själv tävlade mot Felix Rosenqvist i europeiska Formel 3 har nått ännu ett mål.

– Det är en fantastisk möjlighet för mig. Jag började köra formelbil i USA för tio år sedan och sedan dess ha jag alltid tittat på IndyCar, säger Tatiana Calderon i en exklusiv intervju med Sportbladet.

– Jag är otroligt tacksam för den här möjligheten. IndyCar är ett av de mest konkurrenskraftiga mästerskapen i hela världen, det är en enorm utmaning för mig och jag ser fram emot det.

Tatiana Calderon i IndyCar 2022

Tatiana Calderon har tävlat i GP3 och Formel 2 och hon har varit utvecklingsförare hos Alfa Romeo i Formel 1. Under 2020 var hon en av tre kvinnor i samma team i Le Mans 24-timmarslopp. Under 2021 kombinerade hon WEC med japanska Super Formula.
Nu fokuserar hon på att köra samtliga race, utom ovalerna, i IndyCar 2022.
– Jag tar detta steg för steg och är absolut intresserad av att testa ovalerna . Vi får se hur det känns framöver, säger hon.

Det är många kvinnor som har tävlat i IndyCar genom åren. Den mest framgångsrika är Danica Patrick som 2008 blev den första kvinnan att vinna en deltävling, tog en pallplats i Indy 500 2009 och totalt tre pole positions under sin karriär. Efter Patrick har Simona de Silvestro tagit en pallplats. Men sedan hon lämnade mästerskapet för snart ett decennium sedan har det varit tunt med tjejer i USA:s bästa formelbilsserie.

Fram till nu. Calderon, som blir den första kvinnliga föraren i den fyrfaldige IndyCarmästaren AJ Foyt:s organisation, bildar team med Kyle Kirkwood och Dalton Kellett.
– Det är svårt att säga vilka förväntningar jag har på säsongen. Jag vill ge mig själv ett par lopp för att se var vi är och vad vi måste förbättra. Jag har bara tre testdagar på mig att lära mig allt, men det är klart att jag vill utmana om en plats i topp tio.

Tatiana Calderon har varit kollega med både Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist
Foto: Sebastian Cardone

•Du möter två svenskar som du har varit kollega med. Marcus Ericsson som du känner från F1 och Felix Rosenqvist som du tävlat med och mot i Formel 3. Hur upplever du det?

– Jag har stor respekt för båda två. Jag har aldrig tävlat mot Marcus tidigare, men jag lärde mig mycket av honom under vår gemensamma tid hos Alfa Romeo. Under tiden i F3, var jag teamkompis med Felix och han är snabb. Båda två har alltid varit väldigt snälla mot mig. Båda har dessutom tävlat i IndyCar ett tag och de kör alltid med målet att vinna. Jag ser verkligen fram emot att tävla mot dem!

•Hur viktigt är det med en kvinna IndyCar?

– Det är alltid viktigt att det finns tjejer i världens främsta serier, säger Tatiana Calderon.
– Jag hoppas att min historia kan inspirera andra tjejer att följa racingen, att fler vågar börja med go-kart och satsa på en egen karriär inom formelbil.

En klassisk bild från Formel 3. Hittar du Calderon? Felix Rosenqvist? Antonio Giovanazzi, Nicholas Latifi eller Tom Blomqvist? (FIA Formula 3 European Championship / Thomas Suer)

•••

Längtar du också till dess att F1 startar igen? Missa inte årets presentationer. Här alla datum.

I går meddelade Lewis Hamilton att han är tillbaka. Mer om det läser du här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB