Startsida / Inlägg

Mazepin sparkad – vem ersätter?

av Anna Andersson

Haas avslutar samarbetet med Nikita Mazepin och Uralkali.

Den stora frågan är nu vem som ersätter Mazepin.

– Jag är väldigt besviken, säger ryssen.

ersätter Mazepin (TT)
Günther Steiner bestämemr vem som ersättter Nikita Mazepin (TT)

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har trycket på amerikanska Haas ökat för varje timme som gått. Dimitri Mazepin, som är både huvudsponsor och pappa till Nikita,  har en nära relation med Vladimir Putin. Företaget Uralkali har sin verksamhet i Ryssland och med västvärldens sanktioner blir det svårt att sköta ekonomiska affärer mellan USA och Ryssland.

Därför är beskedet om att Haas omedelbart avslutar samarbetet inte alls överraskande.

Stallet skriver i ett uttalande att det är chockat och ledset över den invasion som skett i Ukraina och önskar sig snabb och fredlig lösning på konflikten.

Vem ersätter Mazepin?

Haas tog bort de ryska färgerna på bilen redan under förra veckans F1-tester i Barcelona. Nikita Mazepin var dock kvar i teamet  eftersom FIA bestämde sig för att låta ryska och vitryska förare tävla under neutral flagg.

Men nu går Haas F1 mot det beslutet.

– Även om jag förstår svårigheten, så har FIA:s belsut och min vilja att acceptera de villkor som fastslagits fullständigt ignorerats, säger ryssen i en kommentar.

Han avslutar sitt inlägg på sociala medier med:

– Jag kommer att berätta mer under de kommande dagarna.

Samarbetet mellan Haas och familjen Mazepin har varit ansträngt. I Drive to Survive, som har premiär på Netflix den 11 mars, är det tydligt vilken press  pappa Mazepin sätter på teamet när sonen misslyckas med att slå sin kollega. Mer om det läser du här.

Comeback för Antonio Giovanazzi?

Redan nästa vecka kör Formel 1 sitt andra och sista test inför premiären i Bahrain den 20 mars. Vilken förare som då ersätter Mazepin och blir kollega till Mick Schumacher är inte klart. Haas Günter Steiner har hela tiden sagt att det första samtalet går till Pietro Fittipaldi, som gjorde ett inhopp 2020 och är teamets testförare.

Ett annat alternativ är Antonio Giovanazzi, som tävlade för Alfa Romeo förra året och stöttas av Haas samarbetspartner Ferrari. Han kör just nu Formel E för Dragon Penske, men är intresserad av F1. Ända sedan italienaren fick beskedet om att han var tvungen att lämna F1  har han varit tydlig med att han vill tillbaka.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB