Startsida / Inlägg

Miljardkontrakt för Verstappen

av Anna Andersson

Max Verstappen skriver nytt kontrakt med Red Bull.
Det är ett monsterkontrakt.
Världsmästaren stannar hos teamet fram till 2028 – och beräknas tjäna 500 miljoner kronor om året.

Max Verstappen skriver nytt kontrakt med Red Bull
Max Verstappen skriver nytt kontrakt med Red Bull (Red BUll Racing)

Världsmästaren i Formel 1, Max Verstappen, hade ett avtal med Red Bull till och med 2023. Men redan efter VM-titeln hösten 2021 sa han att han kunde tänka sig att fortsätta köra för teamet i tio, kanske femton år till. Nu är det klart.
Max Verstappen skriver nytt kontrakt med Red Bull och det gäller i sju säsonger, vilket gör det till det längsta kontrakt som någonsin har skrivits i Formel 1.

– Jag njuter av att vara en del av Red Bull. Därför ha jag bestämt mig för att stanna till 2028 säger han i en kommentar.

– Jag älskar det här teamet och fjolåret var fantastiskt. Vi uppnådde målet att vinna VM och nu är målsättningen att behålla nummer 1 på bilen.

Varken Red Bull eller Max Verstappen nämner några siffror. Enligt medier i Nederländerna är det ett kontrakt som kommer att göra Max Verstappen väldigt förmögen. Enligt uppgifter kommer han att tjäna upp till 500 miljoner konor om året.

Fullförljer han kotnraktet lär han tjäna närmare tre och en halv miljard kronor

Max Verstappen skriver nytt kontrakt med Red Bull

Det är ett monsterkontrakt och kan låta märkvärdigt när nu Formel 1 har slagit in på en sparkurs och infört ett budgettak.

Samtidigt är detta en följd av just sparplanen, i det nya budgettaket ingår inga förarlöner, vilket gör att just förarna kan bli framtidens vinnare.

Max Verstappen debuterade för Toro Rosso i Formel 1 när han bara var 17 år gammal. Han hade inte ens körkort och hade inte heller tävlat i någon av F1:s supportserier när han fick chansen att köra i kungaklassen. Bara lite mer än ett år senare fick han chansen i Red Bull och väl där var han en vinnare direkt. Han vann debuten när Mercedes båda förare, Nico Rosberg och Lewis Hamilton, kolliderade i Barcelona. Det var den 15 maj 2016 och Verstappen var bara 18 år gammal.

Om han fullföljer sitt kontrakt med Red Bull kommer han att ha tävlat för teamet i 13 år, längr4 än vad någon annan förare har kört för ett team i F1.

Det har de senaste åren varit en trend att förare skriver allt längre kontrakt. Charles Leclerc har ett kontrakt med Ferrari till 2014, Esteban Ocon har samma löptid på sitt avtal med Alpine och Lando Norris har förlängt med McLaren till 2025.
När Verstappen stannar till 2028 betyder det också att han kör för Red Bull under de första tre åren med ett nytt motorreglemente ( införs 2026).

– Att Max har skrivit på fram till 2028 är ett statement. Vårt primära mål är att försvara hans VM-titel, men kontraktet visar också att han är en del av vår långsiktiga plan, säger teamchef Christian Horner.

– Eftersom Red Bull Powertrain arbetar mot det nya motorreglementet för 2026 ville vi också säkerställa att fältets bästa förare kommer att köra den bilen

Nyheter rörande Ryssland

Nikita Mazepin för köra F1, men under neutral flagg, han får dock inte köra i Storbritannien. Något GP i Ryssland blir det dock inte. Inte i år och inte framöver heller. F1 hade tänkt att tävla i St Petersburg efter 2023, men så kommer det inte att bli. Formel 1 avbryter ny sitt arrangörssamarbete med Ryssland.
Vilken tävling ska då ersätta Rysslands GP i kalendern?

Det är inte klart, men det pratas om Portugal och Turkiet. Formel 1 vill genomföra 23 lopp 2022 och nu finns det en lucka i slutet av september.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB