Startsida / Inlägg

Hamilton: Vi har ett fundamentalt problem

av Anna Andersson

Lewis Hamilton var trea i Bahrain. Trots det har han inga förhoppningar inför Saudiarabien Grand Prix 2022 som avgörs på söndag.

– Vi har ett fundamentalt problem, säger han.

Ferrari vann dubbelt i Bahrain, Red Bull nollade och Mercedes tog plats tre och fyra. Med tanke på hur Mercedes lät inför premiärenhelgen borde det känns som en vinst, men det handlade bara om att begränsa skadorna.

Saudiarabien Grand Prix 2022 i Formel 1
Lewis Hamilton. (AP )

Den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton tror inte att teamet har någon chans att vinna i Saudiarabien. På en bana där teamet tog två pallplatser för ett par månader sedan.

–  Bilen var väldigt svårkörd och det kunde ha varit ännu värre, säger han.

– Jag tror att det kommer att ta lång tid innan vi kan lösa det. Jag hoppas att vi kan få till några förbättringar de kommande racen.

Enligt stallchef Toto Wolff blev teamet lite lurade av testerna i Barcelona som gick bra, för att sedan upptäcka flera problemområden under de tre testdagarna i Bahrain. Sedan dess har teamet gjort framsteg, men det är en bra bit kvar innan stallet är där det vill vara – i toppen.

– Vi måste förstå hur vi ska kunna hämta all den potential som vi hoppas finns i den här bilen, säger Wolff till motorsporttotal.

– Först därefter kan vi jobba med nya delar som kan ge mer prestanda.

Faktum är att nya delar inte hjälper speciellt mycket om man inte förstår hur bilen fungerar och hur man ska lösa de problemområden som finns.

Tider Saudiarabien Grand Prix i Formel 1

25 mars

Träning 1 kl 15.00-16.00

Träning 2 kl 18.00-19.00

26 mars

Träning 3 kl 15.00-16.00

Kval kl 18.00-19.00

27 mars

Saudiarabien Grand Prix 2022 19.00-21.00

Däckval Saudiarabien Grand Prix 2022

Det har bara gått fyra månder sedan F1 var i Saudiarabien senast, det var ett kval där Max Verstappen kraschade i Q3 och ett lopp som Lewis Hamilton vann efter en bra fajt med Verstappen.

Den här gången används däcken C2-C4 vilket är ett steg mjukare än i Bahrain. Banan är en av de snabbaste i kalendern och den har flera rakor, men även om asfalten är förhållandevis ny är ett ett bra grepp.

– Jeddah bjuder på en helt annan utmaning jämfört med premiären i Bahrain, det beror på banans karaktär, sett till layout och asfalt. Förarna får andra däck den här helgen så att de kan hantera de utmaningar som finns på den här banan, den är faktiskt nästan lika snabb om Monza, säger Pirellis Mario Isola.

– Teamen har inga erfarenheter av varken de nya bilarna eller däcken i Jeddah, dessutom är förhållandena något annorlunda jämfört med när vi var här senast i slutet av förra året.

Han påpekar att den andra träningen kommer att bli väldigt viktig när det gäller att samla data eftersom det är det enda passet som hålls under samma tid som kval och race, med andra ord under jämförbara förhållanden sett till temperatur på asfalt och luft.

Återigen har vi ett race i strålkastarnas sken framför oss.

 

Snabba nyheter

Är Sebastian Vettel tillbaka i Saudiarabien? Det kan inte ens teamledningen svara på. Vettel är kvar i Schweiz och teamchef Mike Krack har inget besked:

– Han var med i debrefingen på länk, säger han till motorsporttotal.

– Vi får se hur han mår de kommande dagarna. Vi hoppas att han snart är tillbaka.

Men Aston Martin har nog större problem problem än så. Premiären var riktigt illa för teamet.

– Det var en negativ överraskning, säger Krack.

I dag är det dags för oss att spela in säsongens andra avsnitt av vår F1-podd, Plattan i Mattan. Har du några frågor eller funderingar? Lägg dem i kommentarerna eller på twitter #PlattaniMattanF1. Då finns chansen att vi tar upp dem i veckans podcast.

I söndags kom beskedet om att den tidigare racerföraren Reine Wisell har gått bort vid en ålder av 80 år. Han tävlade i Formel 1 under 1970-taletoch inledde med en pallplats för Lotus på Watkins Glen. Jag gjorde en intervju med honom förra året där han berättade om sin tid inom Formel 1. Du kan läsa den här.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB