Startsida / Inlägg

Verstappen har pole position – Hamilton kritisk

av Anna Andersson

Max Verstappen har pole position på Imola..

Han startar årets första sprint före Charles Leclerc och Lando Norris.

Max Verstappen har pole position på Imola
Max Verstappen har pole position på Imola. (AP/TT)

Det stökiga kvalet på Imola avslutades under rödflagg och Max Verstappen tog sin första pole position för året. Det gör att han får chansen att plocka in minst en poäng på Charles Leclerc i morgondagens sprintrace.

Han var nöjd efter kvalet, men inser också att lördagens sprint och söndagens race kommer att skilja sig mycket från fredagens kval.

Kvalet stördes av regn och röda flaggor, men enligt prognosen ska det vara uppehåll och betydligt varmare under resten av helgen.

– Det var svårt med de växlande väderförhållandena. Det var regn, sedan var det torrt och sedan regn igen. Då är det svårt att få däcken att fungera ordentligt. Jag är väldigt glad över denna pole position, säger Verstappen efter kvalet.

– Våra första två race har inte alls gått enligt plan, men nu hoppas jag på en bra helg.

Max Verstappen har pole position på Imola

Även VM-ledaren Charles Leclerc var nöjd med en start i första led. Han har inlett säsongen med två segrar och en andraplats. Han har nu möjligheten att plocka ytterligare poäng i sin jakt på VM-titeln.

– Det var väldigt svårt, framförallt på slicksen. Det var väldigt stora områden på banan som var blöta och det var svårt att få ihop ett varv, säger han.

– Startplats två är ingen katastrof,det är en bra start för morgondagen.

Formel 1 fortsätter nu med en sprint under lördagen, 100 km utan obligatoriska depåstopp. Vinnaren får åtta poäng och sedan delas poängen ut i en fallande skala till plats åtta. Sprinten lägger sedan grunden för startuppställningen i söndagens Grand Prix. Här kan du läsa mer om hur sprinthelgen fungerar.

Hela resultatet fråm kvalet hittar du i F1-bevakaren live. Där kan du också följa sprinten och racet live.

Hamiltons kritik mot teamet

För Mercedes och Lewis Hamilton har säsongsstarten varit riktigt dålig och den tidigare världsmästaren var märkbart irriterad efter att ha lämnat kvalet i Q2.

– Det är inte alls bra. Jag är väldigt besviken, jag var väldigt optimistisk när vi kom hit och alla jobbar hårt i fabriken. Men det fungerar inte, jag tycker att vi som team underpresterar, säger Hamilton.

– Det är saker som vi skulle ha gjort som vi inte gjorde. Sprintracet kommer att bli tufft.

Det var tydliga spänningar i teamet efter hans uttåg i kvalet. TV-bilderna visar hur han, med hjälmen på går fram till Toto Wolff och för ett samtal. Wolff ser allvarlig ut och det ser ut som om de inte är helt överens.

På den ljudfil som Mercedes delade efter kvalet vill den flerfaldige mästaren helst inte prata om det meningsutbytet.

– Det är interna grejer, så. Det vill jag inte dela. Det är som det är och det är…pust.

Klantigt värre

En annan förare som hade ett tufft kval var Carlos Sainz. Han är på väg att ta över rollen som materialförvaltare hos Ferrari. Han missade i Australien, starten i det racet går på hans konto, och nu hade han enkelt en startplats bland de tio främsta i sprintracet, men han blev för het.

Sainz fick besked om att regnet skulle komma inom två minuter – och tappade bilen. Precis det som inte fick hända. Inte alls bra för Sainz som är klart slagen av sin kollega, som har en helt ny motor och ett nytt kontrakt med Ferrari. Han har förlängt avtalet till 2024.

– Det är svårt att säga vad som hände eftersom jag gjorde ett misstag, säger Sainz till tyska journalister efter kvalet.

Carlos Sainz (AP/TT)

Ett annat team som måste fundera över sin situation är Williams. Stallet slog till med ett långskott som gav poäng för Alex Albon senast, men nu ….hans Williams började brinna under Q1. Det tog eld i höger bakhjul och bilen fick stora skador. Kort därefter slog kollegan Nicholas Latifi till igen. Han lyckades återigen göra ett juniormisstag. Hur länge kan pappa betala för en sådan insats?

Korta nyheter

Esteban Ocon har bytt motor inför helgen på Imola, men under kvalet fick han problem med växellådan. Alpine har haft problem med just motorerna, kollegan Fernando Alonso är inne på sin tredje motor.

Tryck plattan i mattan – behöver du mer koll inför helgen? Lyssna på vår podd. Avsnitt sex är ute nu och handlar om Imola och en massa annat snack. Du kan lyssna där poddar finns – eller här.

Missa inte heller vår häftiga tävling – som kan ta dig till Monacos GP. Här är du med och tävlar om en lyxhelg i Monte Carlo.

Vill du ha koll på all fakta och statistik i helgen hittar du det här och tiderna som gäller hittar du här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB