Startsida / Inlägg

Två vinnare och en förlorare

av Anna Andersson
Vem vann Miami GP i Formel 1?
Red Bulls Max Verstappen vinner premiären i Miami Grand Prix 2022 (TT)

Vem vann Miami GP i Formel 1?

Max Verstappen – men även George Russell.

Max Verstappen drog till med en snygg omkörning av Charles Leclerc på varv nio och tog sedan kontrollen över Miami Grand Prix. Han lyckades också hålla undan i samband med depåstoppet och han svarade på Leclercs attacker i slutet av racet. Det gör honom till en vinnare. Tack vare poängen för det snabbaste varvet skiljer det bara 19 poäng i ledningen av VM inför Spanien GP om två veckor.

Dit kommer Red Bull garanterat med uppdateringar och Ferrari har redan påtalat att teamet har en större uppdatering på väg in. Det gör att vi som ser på VM i Formel 1 2022 kan fortsätta att njuta av en spännande fajt som förhoppningsvis pågår in i november. Även om det skiljer 19 poäng mellan Leclerc och Verstappen just nu så känns det som om det bara skiljer några ynka millimeter.

Mer om Miami Grand Prix läser du här.

Vem vann Miami GP i Formel 1?

Men det finns en annan vinnare i Miami. Det är George Russell. Mercedes förare misslyckades totalt i kvalet och startade från position 12. Han valde hårda däck och körde smart, smart. Han gjorde en fenomenalt bra första stint och när teamet började fundera över ett depåstopp bad han om att få stanna kvar på banan.

Det fick han och smög med fram till dess att säkerhetsbilen kom ut efter det att Lando Norris kört ihop med Pierre Gasly. Då smet Russell in i depå och han kom ut precis efter sin teamkollega Lewis Hamilton.

Det gjorde att Hamilton satt med gamla hårda däck till omstarten medan Russell hade nya mjukare däck. Hamilton gnällde över radion och bad om att få råd hur han skulle hantera situationen eftersom han inte ville tappa någon placering – men han hade inget val.

Oavsett om han gick i depå eller inte skulle han förlora mot Russell – om teamet inte lade en tydlig order och den kom aldrig.

Smartare än Hamilton

Russell hade återigen varit den smartare av dem båda och tog sig förbi tack vare sin strategi. Han slutade femma och ligger fyra i mästerskapet. Han har utklassat Hamilton gång på gång under 2022 och trots att Mercedes har en dålig bil är Russell först av alla förare som inte kör en Ferrari eller Red Bull i VM-tabellen.

Det känns som om han har haft en enorm glädje av de åren han kört värdelösa bilar hos Williams, medan Hamilton blivit lite bortskämd i toppen och glömt bort hur man hanterar en bil som behöver köras över sin förmåga.

– Jag tycker inte att den taktik som togs fram till mig var lyckad, påtalade Hamilton för teamet.

Det kan han tycka. Men han får inte glömma bort att i ett team vinner man tillsammans och man förlorar tillsammans. Annars har man snart inget team som ställer upp för en.

Helgens stora förlorare?

Vi har svarat på frågan vem vann Miami GP, men vem var den stora förloraren?

Mick Schumacher.

Han var på väg till sina första VM-poäng. Han var på väg att slå sin teamkompis. Men vad gör han? Kolliderar med sin mentor Sebastian Vettel.

Det är oförlåtigt och Günther Steiner måste vara vansinnig. Schumacher börjar bli allt för dyr för teamet. Hur långt är tålamodet?

– Jag måste titta på det. Det är väldigt olyckligt att vi krokade i varandra så att ingen av oss fick några poäng, säger Vettel till motorsporttotal.com.

– Det hade vi behövt lösa på ett betydligt bättre sätt.

Även Mick Schumacher är besviken:

– Det var väldigt synd för oss båda två och vi kommer att prata om det, säger han till tyska Sky.

– Det är alltid enkelt att prata om en sådan incident efteråt, jag hade kunnat avvakta eller attackera ännu hårdare.

Du kan kika på resultat och tabell och läsa hela vår liverapportering här.

På onsdag är det sedan dags för Sportbladets F1-podd, Plattan i mattan, då ska vi verkligen snacka ner racet.

Detta var det sista enskilda racet för säsongen, nu återstår enbart dubbel och trippelhelger av säsongen. Nästa race avgörs i Spanien, Barcelona, den 22 maj och följs av Monao GP den 29 maj. Du vet väl att du kan vinna biljetter dit? Var med i vår utlottning!

Svenskkollen – seger för Dino Beganovic

Dino Beganovic utökade sin ledning i Formula Regional European Championship när han tog en seger och en andraplats i säsongens andra deltävling på Imola.

– Helt fantastiskt. En otrolig start på säsongen, säger 18-årige Dino Beganovic som är en av förarna i Ferrari Driver Academy.

– Att inleda på det här sättet under de här två helgerna i Italien, med två segrar och två andraplatser, är mer än jag hade förväntat mig. Det känns extra härligt att få göra så här bra ifrån sig på hemmaplan för Ferrari och mitt team Prema. Bilen har varit en fröjd att köra både här och på Monza. Grazie mille, som man säger här nere!

Beganovic kvalade in som trea till båda helgens race, och kunde i båda loppen ganska snabbt ta sig upp till andra plats genom två snarlika omkörningar.

I ett incidentfyllt Race 1 korsade Beganovic ursprungligen mållinjen som tvåa. Han klassificerades dock som segrare efter att ART Grand Prix-föraren Gabriele Minì bestraffats för tjuvstart. I Race 2 tvingades Beganovic manövrera både ett plötsligt skyfall, en rödflagg och en omstart på sin väg mot andraplatsen.

Beganovic blir därmed helgens främste poängplockare för andra deltävlingen i rad, och utökar nu sin ledning i tabellen till 39 poäng.

Formula Regional-fältet tar där plats på supportprogrammet för Monacos GP i Formel 1, den sista helgen i maj.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB