Startsida / Inlägg

Nelson Piquets ursäkt efter rasistskandalen

av Anna Andersson

Nelson Piquet ber Lewis Hamilton om ursäkt. För sitt ordval och för att hans uttalande har feltolkats.

I ett långt uttalande tar han avstånd från all form av rasism.

Nelson Piquet ber Lewis Hamilton om ursäkt
Nelson Piquet ber Lewis Hamilton om ursäkt (AP/TT)

Allt har sin bakgrund i den kollision mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen som inträffade under Storbritannien GP i F1 2021.  Mercedes Hamilton kunde fortsätta tävlingen och vann sin åttonde seger på Silverstone, medan Red Bulls Max Verstappen bröt loppet. De två var inblandade i en tajt fajt om VM-titeln och Piquet, vars dotter är tillsammans med Max Verstappen, fick efteråt en fråga om incidenten.

Intervjun med den trefaldige världsmästaren gjordes för ungefär ett år sedan, men har nu översatts från brasiliansk portugisiska till engelska och efter det att den nu har publicerats har det blåst ordentligt. Enligt den översättning som bland annat CNN gjort sa Piquet:

– Den lilla n…., han satte bilen så att för att det inte fanns någon chans att två bilar skulle kunna köra i bredd i den kurvan. Det är ett skämt. Det var tur för honom att bara en annan förare (Verstappen) råkade illa ut.

Nelson Piquet ber Lewis Hamilton om ursäkt

Formel 1, Mercedes och förare som Charles Leclerc fördömde Nelsion Piquets iuttalande med starka ord.

Men själv har den flerfaldige mästaren inte sagt någonting – förrän i dag. Då ber han om ursäkt för att han uttryckt sig klumpigt och förklarar att översättningen av det han sagt har misstolkats.

Nelson Piquet  reder ut

” Jag vill reda ut den historia som nu cirkulerar i media och handlar om en kommentar som jag gjorde under en intervju förra året.

Det som jag sa var ogenomtänkt och jag har inget försvar till det, men jag vill klargöra att de det är en utbredd term som historiskt sett har använts i en allmän betydelse inom brasiliansk portugisiska som en synonym för ”kille” eller ”person”. Avsikten var aldrig att kränka någon.
Jag skulle aldrig använda det ordet som jag har blivit anklagad för att använda i vissa översättningar. Jag fördömer starkt varje antydan om att ordet användes i syfte att förringa en förare på grund av hans hudfärg. Jag ber helhjärtat om ursäkt till alla som har drabbats, inklusive Lewis, som är en otrolig förare. Den översättning som cirkulerar på sociala medier är felaktig.
Diskriminering har ingen plats i F1 eller i samhället och jag vill gärna förtydliga mina tankar i det av avseendet.”

Korta nyheter kring Formel 1

I helgen tävlar F1 på Silverstone i Storbritannien, samma bana där ovan nämnda incident inträffade 2021. Vill du ha koll på däckval och tider finns det här.

Här hittar du en guide med statistik inför F1 på Silverstone.

Dessutom ska du inte missa veckans avsnitt av vår F1-podd ”Plattan i Mattan” där vi pratar om minnesvärda race på Silverstone, Manselmania och en genomgång av förarnas kvalstatistik samt hur det egentligen fungerar med däcken. Vilka är egentligen mjuka, hårda och vad är medium? Eller kan ett mediumdäck också vara mjukt, eller hårt?

Dessutom pratar vi om  hur de nya reglerna för vindtunneln kan påverka årets mästerskap.

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB