Startsida / Inlägg

Hamilton ryter till inför F1 på Silverstone

av Anna Andersson

Ralf Schumacher, Jackie Stewart, Nelson Piquet och Bernie Ecclestone. Alla har de gjort starka uttalanden kring F1 och Lewis Hamilton.
Inför F1 på Silverstone 2022 ryter den flerfaldige mästaren ifrån:
– Jag fattar inte varför vi fortsätter att ge dessa äldre människor en plattform, säger han.

F1 på Silverstone 2022
Hamilton ryter ifrån inför F1 på Silverstone 2022 (AP/TT)

Jackie Stewart påtalade officiellt att Lewis Hamilton borde lämna F1 för modebranschen, Nelson Piquet uttryckte sig rasistiskt kring samme förare, Ralf Schumacher kallade Hamilton för förlorare och Bernie Ecclestone fortsätter att hylla Vladimir Putin.
Gemensamt för alla är att de har haft en roll inom F1 och inför Storbritannien GP ryter den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton till.

– De senaste veckorna passerade inte en dag utan att någon, som inte haft en roll inomvår sport på flera årtionden, försökte säga negativa saker och dra ner mig, säger Hamilton under presskonferensen inför F1 på Silverstone.
– Det handlar inte om en person, inte om ett ord. Jag har upplevt rasism i hela mitt liv det är inget nytt för mig.

Inför F1 på Silverstone  2022 – Hamilton om skandalen

Han fortsätter:
– Det handlar om den större bilden. Vi inom F1 vill växa i en annan riktning och det är vårt ansvar, som sport, och även mediernas ansvar att inte ge dessa äldre människor en plattform, de följer inte med tiden och är inte heller beredda att ändra sig. Vi lever i svåra tider och ska inte dela människor, vi ska ena dem.

Han kritiserar också Good Morning Britain som gjort en intervju med Bernie Ecclestone där den tidigare F1-gurun återigen visar sitt stöd för Rysslands president Vladimir Putin. i Daily Mail hävdade han att Toto Wolff funderar på att slänga ut Hamilton eftersom han är för dyr.
– Varför frågar ni honom? Ni vet väl vad ni får för svar och det behöver vi inte. Sluta att ge de människorna en plats.

Även Max Verstappen, svärson till Nelson Piquet, uttalade sig om rasistskandalen under presskonferensen:
– Rasism hör inte hit, de ord som han använde var felaktiga och det har han själv också insett. Detta är något vi måste klargöra för unga människor, hemma och i skolan måste man lära sig att det inte är okej och vi arbetar också med den frågan. F1, Lewis och alla förarna står bakom det beslutet.
Det bekräftar även den fyrfaldige världsmästaren  Sebastian Vettel som arbetar hårt med frågor som rör klimat och inkludering.

– Vi måste reagera snabbt och visa att vår sport är öppen för alla, vi kan inte göra tillräckligt mycket , säger han.
– Motorsporten har kommit långt, men et är mycket arbete kvar.
Formel 1 har tagit avstånd från Bernie Ecclestones uttalande och även förbjudit Nelson PIquet att vistas i depåområdet under F1-helgerna.

Väderprognos inför Storbritannien GP 2022

Vädret på brukar alltid vara en faktor när F1 kör på Silverstone, så också inför Storbritannien GP 2022. Under fredagens träningar väntar en blandad kompott, växlande molnighet och mellan 16 och 20 grader. Det finns också en risk för regn och starka vindar som kan ställa till problem för förarna.

Under lördagen väntas temperaturer mellan 15 och 19 grader, alltså ganska kyligt. Himlen väntas vara täckt av moln, men det är en mindre risk för regn än under fredagen.
På söndag, lagom till Storbritannien GP i F1 2022, stiger risken för regn samtidigt som vinden minskar något. Temperaturen lär inte överstiga 20 grader.

Med andra ord lär vädret på Silverstone vara lika oförutsägbart som vanligt.

Alla helgens tider finns här.

Korta nyheter – F1 på Silverstone

Jüri Vips har fått sparken från Red Bull efter en rasistskandal, men han kommer att tävla vidare för Hitech Grand Prix i Formel 2, något som mästerskapet ifrågasätter.
– Det beslut som Hitech Grand Prix har tagit är överraskande och vi hade inte gjort på samma sätt. VI kommer att titta noga på den här situationen framöver för att säkerställa att den typen av beteende hanteras på ett lämpligt sätt, säger Formel 2 i ett uttalande.
För övrigt har Nelson Piquet bett om ursäkt för sitt dåliga ordval. Du läser det här.

Williams har en uppdatering på bilen till tävlingen på Silverstone, men det är bara Alex Albon som får ta del av den.

Aston Martin har en uppdatering med sig till Silverstone och Stallet vill förlänga kontraktet med Sebastian Vette.
– En kontraktförlängning är helt klart Plan A. Vill han köra Aston Martin 2023 så gör han det, säger stallchef Mike Krack till Sport Bild.
– I nuläget har vi en plan A, men ännu ingen plan B.
Några konkreta diskussioner har parterna ännu inte haft, enligt Krack måste det finnas fakta innan de snackar allvar.

Nu trycker vi Plattan i Mattan igen. I veckans avsnitt snackar vi upp F1 på Silverstone, vi pratar om Manselmania, Mercedes möjligheter på Hamiltons favoritbana och de interna kvalduellerna. Missa inte vår F1-podd. Perfekt för promenaden, stranden, hängmattan eller cykelturen.

IndyCar – Mid Ohio grön bil för Marcus Ericsson

Nu startar IndyCar om sin säsong och Marcus Ericsson kommer som mästerskapsledare till Mid-Ohio.
Han gör det i en grön bil.

Nu väntar en ny utmaning som består av 13 kurvor och en 3.6 km lång road course-slinga på honom och Felix Rosenqvist. Den sistnämnda har förlängt kontraktet med McLaren, men det är inte klart om han kör IndyCar eller Formel E nästa år.
När vi är inne på Rosenqvist så är det tydligt att detta är en extra utmaning för honom, både 2020 och 2021 blev han påkörd redan i första sväng, bara sekunder efter start. Både två var incidenter som på många sätt liknade varandra och som effektivt satte stopp för alla chanser att nå ett framskjutet resultat.

– I grund och botten gillar jag Mid-Ohio, och jag har alltid varit snabb där i relation till mina teamkamrater, men på senare tid har jag inte ens fått chansen i racen där, säger Felix Rosenqvist. I år hoppas jag verkligen att jag kommer längre än till första kurvan! Vi har flera bra race i ryggen och jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle kunna göra ännu bättre ifrån oss här, säger Felix Rosenqvist.
– Kvalet blir viktigt, men jag tror att vi har alla chanser. Jag ser fram emot helgen.

Rosenqvist ligger på åttonde plats i INDYCAR-tabellen inför helgens race, som körs över 80 varv med start på söndag kväll svensk tid. Träningarna inleds på fredag, även Linus Lundqvist och IndyLights tävlar på Mid-Ohio i helgen. Han kör sitt kval lördag och sitt race klockan 16-30 på söndag.

Tiderna för helgens IndyCar

Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 9
Honda Indy 200 at Mid-Ohio
Mid-Ohio Sports Car Course (USA)

Fredag 1 juli
Fri träning 1: 21.30-22.45
Lördag 2 juli
Fri träning 2: 15.30-16.30
Kval: 20.45-22.00
Söndag 3 juli
Warm-up: 15.45-16.15
Race (80 varv): 18.45
TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB