Startsida / Inlägg

Stewarts råd till Hamilton: Lägg av!

av Anna Andersson

Det är dags för Lewis Hamilton att avsluta F1-karriären.

De orden kommer från en av Storbritanniens största förare – bara ett par dagar innan Storbritannien GP i F1.

– Det är dags för honom att lägg av, säger Jackie Stewart.

Storbritannien GP i F1
Jackie Stewart ger Hamilton råd inför Storbritannien GP i F1 (TT)

Den trefaldige världsmästaren har hunnit fylla 83 år och har varit gäst i podcasten Convex Conversation. Där uttalar han sig om Lewis Hamiltons säsong.

– Han har lite problem eftersom han har en teamkollega som oftare är lite snabbare än vad han är och han har svårt att hantera det, säger Stewart som vann VM 1969, 1971 och 1973.

Han anser natt Hamilton missade möjligheten att lägga av på toppen av sin karriär.

– Lewis till hör den grupp förare som är bäst i sin generation, tillsammans med Ayrton Senna och Alain Prost. Men jag skulle gärna se att han lägger av nu, säger Stewart.

– Det är synd att han inte lade av på toppen av sin  karriär och jag tror inte att han kommer att göra det nu heller. Men samtidigt så vore det smartare att lägga av än att inte mer kunna göra det som han har gjort tidigare.

Rådet till Hamilton inför Storbritannien GP i F1

Istället föreslår Stewart att Hamilton satsar på en helt annan karriär:

– Han har sin musik och han älskar mode. Han skulle passa på modescenen och jag är säker på att han skulle vara framgångsrik där också.

Hamilton, 37, har kontrakt med Mercedes över nästa säsong också och det är ett antalet förare på gridden vars kontrakt går ut efter 2023. AlphaTauri har återigen påtalat att Pierre Gasly har kontrakt över nästa säsong.

Vill du ha bättre koll på hur läget bland teamen och förarna ser ut så kan du lyssna på vår podd, Plattan i Mattan, där vi gick igenom hela startfältet. Team för team.

Nu är det alltså dags för Storbritannien GP i F1, i år handlar det inte om någon sprinthelg utan om en helt vanlig racehelg. Det är dock en förändring i upplägget. F1 har återinfört torsdagens presskonferenser för vissa förare, förarna befann sig ändå på banan och för att göra fredagen något mer hanterbar så kommer vissa förare att ha sin presskonferens under torsdagen.

Det pratas om att det gäller hälften av fältet, mnen kommer inte att påverka tiden för fredagens träningar.

I morgon kommer vi att titta närmare på vilka tider som gäller och på vilka däck som Pirelli har valt.

Under helgen lade jag också ut ett inlägg där du kan se vilka banor som är klara för 2023 och vilka banor som faktiskt kan försvinna. I den gruppen återfinns bland annat Spa och Monaco. Det är banor som precis som Silverstone har funnits med sedan 1950, även om Storbritanniens GP inte alltid har körts på Silverstone. Mer om det läser du här. 

Svenskkollen

Joel Granfors har haft en positiv helg i England. Han tävlar i GB3,  brittiska Formel 3, och avslutade förra veckan med att ta två pallplatser  och han är nu tvåa i mästerskapet bakom kollegan Luke Browning.

– Det har varit en bra helg, och dubbla pallplatser är inget att klaga på, säger Joel Granfors.

– Vi tappade några poäng på Luke i helgen, men det är mer eller mindre helt jämnt efter halva säsongen. Det är helt öppet inför de återstående racen och jag känner mig väldigt trygg i farten vi har för tillfället. Jag är redo att slåss om den här titeln!

Nästa omgång avgörs  på Spa-Francorchamps i Belgien om närmare en månad.

I Kenya gick det däremot lite tyngre för Oliver Solberg. WRC-svensken hade bra fart i bilen, men stora problem med pudersanden under Safarirallyt.

– Mitt första grusrally i värstingklassen kommer jag knappast att
glömma. Absolut allt som kunde gå fel, gick fel, sa Solberg efter att han slutat på en10:e plats totalt i tävlingen.
Bästa specialsträckan blev en femteplats på SS13. Förutom tiotals minuter förlorade på sträckorna till följd av problemen, rök Hyundai-föraren dessutom på nästan fyra minuter i tidsstraff.
–  En liten tröst är att det gick mycket bättre än förra året. Vi har mycket att göra i framtiden, men det var en framgång att komma i mål. Det är faktiskt en prestation i sig efter allt vi fick gå igenom. Det är tack vare mekanikerna och teamet. Utan dem är ingenting möjligt i denna sport. Nu ser jag fram emot nya mål i nästa tävling.

Den avgörs i Estland den 14-17 juli. Tävlingen i Kenya vanns av Kalle Rovanperä, det var hans fjärde seger i rally-VM 2022.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB