Startsida / Inlägg

GP-racen som är hotade

av Anna Andersson

Det är raceweek och dags för Frankrike GP i F1 2022. Detta kan bli det sista GP-loppet på Paul Ricard. 

Frankrike GP i F1
Verstappen, Hamilton och Räikkönen på pallen efter Frankrike GP i F1 2018. (AP/TT)

Många av er kommer inte ens att skaka på huvudet, för Paul Ricard är en bana som få älskar. En bana med flera hektar avåkningszoner, utan naturliga grusfållor eller murar. En bana byggd föratt testa bilar, där det går att hitta närmare 180 olika bansträckningar mellan 825 meter och 6 km långa.

Men det som är oroande är att det är fler klassiska lopp som ännu inte har något kontrakt för 2023, bland annat Monaco, Frankrike, Österrike och förarfavoriten Spa-Francorchamps.

– Spa får inte försvinna. Det är en fantastisk bana och jag vet inte en enda förare som inte älskar den banan, säger Sebastian Vettel, Aston Martin, till motorsporttotal.com.

Max Verstappen, Red Bull, håller med:

– Spa är min favoritbana, det är en fantastisk bana för en F1-bil med det flytet som den har genom de snabba kurvorna.

Det finns ingen kalender för F1 2023, men 20 lopp är bekräftade och F1 räknar med max 24 GP under 2023. Dessutom pratas det om Sydafrika och en stadsbana i Nice. Här kan du se listan över VM i F1 2023.

– Jag har hört en kommentar från Stefano Domenicali ( F1:s chef) och han sa i princip att Frankrike förtjänar ett Grand Prix, det tycker jag också om inte annat för att ordet Grand Prix är franskt, säger Esteban Ocon., Alpine

– Och om det inte fungerar på Paul Ricard så kan vi hitta en annan bana där vi kan köra Frankrike GP.

En sekvens från FrankrikeGP i F1 2021:

Frankrike GP i F1 2022 – alla tider:

Fredag:

Träning 1 kl  14.00

Träning 2 kl 17.00

Lördag:

Träning 3 kl 13.00

Kval kl 16.00

Söndag:

Frankrike GP i F1 2022 kl 15.00

Precis som vanligt kan du följa samtliga pass i F1-live på målservice, med tider och mästerskapsställning, resultat och liknande. Under kval och race så är jag med och kommenterar live.

För övrigt kan ni här kika på hur läget var för ett år sedan:

 

 

Korta nyheter

Hos Aston Martin fortsätter problemen och teamet funderar nu över om det är dags att släppa årets säsong och fokusera helt på 2023.

– Det är ett svårt beslut. Vi vill naturligtvis inte avsluta året i den situation som vi befinner oss i just nu, men samtidigt får detta inte påverka nästa säsong, säger stallchef Mike Krack till motorsporttotal.com.

– Uppdateringarna har fungerat, de har tagit oss framåt, men steget är inte tillräckligt stort och vi har heller inte löst det grundläggande problemet.

När det gäller Sebastian Vettel vill teamet absolut fortsätta att arbeta med honom, men de räknar inte med att det blir något beslut förrän F1 har startat om efter sommarlovet som pågår under augusti.

 

Enlgit Fernando Alonso är Formel 1 fortfarande för tråkigt. Han anser attd et bara är två team och fyra förare som kan vinna.

– F1 är för förutsägbart. Det handlar om Ferrari och Red Bull. Det är bara Charles Leclerc, Carlos Sainz, Max Verstappen och Sergio Perez som kan vinna, säger han till NOS.

– Jag vet ine någon annan sport som det är så i.

Nåja han har antagligen inte ägnat allt för mycket tid åt fotbollens Champions League där Real Madrid har vunnit fem av de tio senaste upplagorna…eller så glömde han bara bort det….

Skriver de med en liten ögonblinkning eftersom Alonso är ett stort fan av just Real Madrid.

Är Ferrari och Red Bul nu på samma nivå? Läs gårdagens F1-blogg om just det ämnet, samt om Felix Rosenqvists första pallsuccé för McLaren.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB