Startsida / Inlägg

Halon räddade Zhou – tävlar på fredag

av Anna Andersson

Olyckan kunde ha kostat Guanyu Zhou livet.

Men han klarade sig helt oskadd ur skräckincidenten på Silverstone.

– Halon räddade mitt liv, erkänner Alfa Romeos förare.

Guanyu Zhou
Guanyu Zhou kort efter starten på Silverstone (TT)

Zhou var inblandad i en av de mest fruktansvära kollisionerna som vi har sett i Formel 1 under de senaste åren. Efter starten av Storbritannien GP var han iblandad i en fruktansvärd olycka och efter att bilen flippat runt, samt han åkt upp och ner i ett stort antal meter flög bilen över däckbarriären och han fastnade mellan däckbarriären och det staket som skyddar åskådarna.

Det var fruktansvärda scener och det är ett under att säkerheten inom sporten i dag är så pass bra att Zhou kunde återvända till banan – utan att ha drabbats av någon fraktur eller några andra skador.

Guanyu Zhou  tävlar i Österrike

Faktum är att räknar med att tävla på Red Bull Ring  om ett par dagar:

– Jag mår bra och ser fram emot att tävla i Österrike, säger han.

– Det var en fruktansvärd krasch och det är tur att jag är okej. Funktionärerna och läkarteamet på banan var fantastiskt.

Han tackar också FIA för cockpitskyddet halo, som är en båge av titan som ska kunna stå emot 12 ton, och för det arbete som gjorts för att förbättra säkerheten inom racingen. Detta var återigen ett bevis på att de var rätt beslut att införa halon 2018. Samma år räddade den Charles Leclerc efter en startkollision på Spa, 2020 hjälpte den Romain Grosjean i samband med den häftiga olyckan i Bahrain och 2021 bidrog den till att Lewis Hamilton inte blev illa skadad när Max Verstappens bil gjorde märken i hans hjälm i samband med deras kollision på Monza. Förare som Max Verstappen, Lewis Hamilton och Romain Grosjean var väldigt kritiska mot halon när den kom, nu låter det annorlunda.

– Tack gode gud för halon, den räddade mig, sa Hamilton efter Monza 2021.

Även Romain Grosjean tackade halon för att han fått en andra chans efter incidenten i Bahrain.

Zhou var inte den enda förare som behövde genomgå en läkarundersökning efter startkraschen på Silverstone. Alexander Albon, fördes till sjukhus, men är okej och räknar med att kunna tävla till helgen.

– Jag är verkligen glad över att samtliga förare som var inblandade i craschen i den första kurvan är okej, säger Albon.

Mer om kraschen på Silverstone läser du här.

Carlos Sainz första seger

Carlos Sainz vann sitt första F1-lopp i Storbritannien. Mer om loppet läser du här.

Sergio Perez slutade tvåa och Lewis Hamilton trea. Charles Leclerc tog fjärdeplatsen, Fernando Alonso var femma och Lando Norris sexa. Max Verstappen sjua och Mick Schumacher tog sina första F1-poäng på Silverstone. Sebastian Vettel slutade nia och Kevin Magnussen tog den sista poängen för Haas. Hela resultatlistan finns här.

Det var länge sedan jag såg så bra racing på banan – kolla in detta om du missade racet:

Här är VM-tabellen.

Sebastian Vettel fyllde 35 år under söndagen och han firade med att köra en av sina egna bilar inför dagens race – Nigel Mansells klassiska Williams från 1992.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB