Startsida / Inlägg

Kallar Schumacher för lögnare

av Anna Andersson

Mick Schumacher har tagit sina första poäng i VM i Formel 1 och pappa Michael Schumacher har återigen tilldelats en fin utmärkelse i Tyskland.

Samtidigt attackeras familjen till den sjufaldige världsmästaren. Schumachers tidigare manager kallar dem för lögnare.

Michael Schumacher
Michael Schumacher (AP/TT/Pressens Bild)

I veckan tilldelades Michael Schumacher en utmärkelse av ministerpresident i Hendrik Wüst Bundeslandet Nordrhein-Westfalen och han fick priset för sitt engagemang för välgörenhet. Hustru Corinna och dottern Gina fanns på plats för att hämta priset, tillsammans med Jean Todt, tidigare FIA-president och stallchef hos Ferrari. Sonen, tillika F1-föraren Mick Schumacher, mådde inte bra och stannade hemma.

Corinna hade tårar i ögonen och Jean Todt avslöjade att han regelbundet besöker Michael Schumacher i hemmet i Schweiz. Tysken, som drabbades av en svår skallskada under en skidsemetser 2013, vårdas i hemmet och det finns ingen information om hans hälsotillstånd.

Familjen vill inte berätta hur han mår, utan det enda som kommer till allmänhetens kännedom är de ord som Mick Schumacher sa i den dokumentär om Michael Schuamcher som släpptes i höstas samt korta uttalanden från Jean Todt.

– Jag träffar Michael minst två gånger i månaden, sa Todt till Corriere della Sera tidigare i år och för tyska RTL avslöjade han att de följer VM i F1 tillsammans:

– Det är sant, vi ser race tillsammans.

Jean Todt ser F1 med Michael Schumacher

Men det kommer hård kritik från annat håll. Michael Schumachers tidigare manager, Willi Weber, är kritisk till att familjen inte avslöjar några detaljer kring Michael Schumachers hälsotillstånd.

– Jag har försökt få kontakt med Corinna hundra gånger, jag har ringt och även försökt kontakta henne på andra sätt, men hon svarar inte, säger han till „Gazzetta dello Sport“.

– Jag ringde Jean Todt när Michael fortfarande låg på sjukhus. Han sa att det var för tidigt, jag skulle avvakta. Så jag ringde honom nästa dag, men då svarade han inte.

80-årige Weber är både besviken och förbannad över att familjen Schumacher itne vill ha kontakt med honom.

– Jag är fortfarnde arg. De släppte inte in mig, utan sa att det var för tidigt. Nu är det för sent. Det är nio år sedan olyckan inträffade och de borde berätta hur han verkligen mår, säger Weber.

– I början kunde jag förstå dem, jag ville också skydda Michaels privatliv. Men sedan dess har de bara ljugit för oss.

Korta nyheter inför Frankrike GP

Sebastian Vettel meddelar att hans avsikt är att köra F1 även 2023. Det pratas om en  förlängning med Aston Martin eller ett nytt uppdrag hos McLaren. Själv säger Vettel att han snart ska börja prata med sitt team.

– Jag kör denna helg och nästa. Vid någon tidpunkt kommer vi sedan att börja prata, säger Sebastian Vettel när han möter media inför Frankrike GP.

Yuki Tsunoda har fått hjälp av en psykolog och han förklarar det själv med glimt i ögonvrån:

– Min hjärna överhettar ibland, säger han och erkänner att han jobbade med en psykolog redan när han körde i Formel 2.

Lewis Hamilton kör sitt 300:e F1-lopp i helgen, men han kör inte dagens första träning.

Mercedes har uppdateringar med sig, degt rör nos, framvinge och bakvinge. Även Ferrari satsar, denna gång med ett nytt golv til Charles Lelcerc. Carlos Sainz har kvar sitt gamla.

När vi tryckte Plattan i Mattan denna vecka snackade vi upp Frnakrikes GP, pratade om veckans snackisar och mycket annat. Missa inte vår F1-podd, den kommer varje vecka och vi är glada över varje nedladdning. Guiden till Frankrike GP hittar du här, om du hellre vill läsa den.

Notera att det är IndyCar i helgen också. Två lopp på ovalen i Iowa och Marcus Ericsson leder mästerskapet. Felix Rosenqvists tankar inför och alla tider finns i F1-bloggen torsdag. Notera att även Linus Lundqvist tävlar i Iowa, han kör Indy Lights.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB