Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson avslöjar planen: Så ska han vinna IndyCar

av Anna Andersson

I maj vann Marcus Ericsson Indy 500. Nu är han för tillbaka på Indianapolis Motor Speedway för första gången sedan den historiska segern. Han är fem lopp från att vinna titeln.
– Självklart är målet att vinna mästerskapet, säger han.
– Jag är superladdad och fokuserad på att lyckas.

Marcus Ericsson Indy
Marcus Ericsson redo för titeln i IndyCar (TT)

När Marcus Ericsson körde först över mållinjen i Indy 500 fick han inte bra 30 miljoner kronor i prispengar. Han fick också dubbla poäng i mästerskapet och när IndyCar nu ska avgöras är det svenskt i topp. Ericsson har åtta poängs ledning över tvåan Will Power efter förra helgens två lopp på den superkorta ovalen i Iowa där ett varv tar 18 sekunder att köra.
– Det var den bana som vi var mest oroliga för inför avslutningen. Det har varit en av de sämsta banorna för vårt team, Ganassi, och på testet för någon månad sedan gick det inte så bra. Med det i åtanke är jag nöjd med att komma därifrån med mästerskapsledningen och jag är nöjd med mina insatser i båda racen.

I maj vann Marcus Ericsson Indy 500 – jagar nu titeln

Nu väntar en helt annan typ av bana, den traditionella racerbanan i Indianapolis. Den sträcker sig över innerplan av Indianapolis Motorspeedway men som delar start/målraka med ovalenl. Förarna i IndyCar är vana vid banan och tävlade på den så sent som i början av maj.

Då slutade Marcus Ericsson fyra.
– Det är första gången jag är tillbaka på Indianapolis Motor Speedway sedan segern i Indy 500. Det känns väldigt speciellt, säger Ericsson.

– Vi har alltid en bra bil på stadsbanor och traditionella racerbanor. Därför gäller det att vara med bra på kvalet. Jag skulle vilja kvala topp åtta för att kunna slåss om pallplats i racet. Det hade varit väldigt bra för mig och det är med den målsättningen som jag går in i helgen.

Det är bara fem lopp kvar av säsongen innan den avgörs på Laguna Seca om sex veckor och den knappa ledningen är ingenting i ett mästerskap där racevinnaren får 50 poäng och det delas ut poäng till samtliga förare, samt för pole position och varv i ledningen.
– Det gäller att inte tänka för mycket, utan maximera varje helg. Det är många poäng som står på spel och det är sex förare som gör upp om det, säger Ericsson.

Samtidigt är han medveten om att han bara är  åtta poäng före Power och 44 poäng före sexan, teamkompisen och fjolårets mästare Alex Palou.

•Vilken plan har du inför avslutningen?

– Jag är jämn, går vi tillbaka 22 lopp har jag väl varit i topp tio i nitton av dem. Det har tagit mig hit och satt mig i en situation som gör att jag leder mästerskapet när fem lopp återstår. Jag måste fortsätta vara i topp åtta i de lopp som är kvar, men ska försöka krydda det med en seger. När det är så jämnt som det är nu tror jag att det behövs för att jag ska vinna titeln.
– Är jag med i toppen i varje race och tar en seger. Då tror jag att jag står där som mästare i mitten av september.

Marcus Ericsson får dock en tuff uppgift från startposition 25 sedan han fått problem med bolen redan på utvarvet. Bättre gick det för Felix Rosenqvist som har pole position. Det är hans andra pole position i år.

 

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 13

Gallagher Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Lördag 30 juli
Warm-up: 14.15-14.45
Race (85 varv): 18.20

Ungern GP i F1 – snacket inför racet

I veckan har Filip och jag tryckt ”Plattan i Mattan”, i vår F1-podd kan du lyssna om Ferraris trassel i Frankrike och uppsnacket inför Ungern GP i F1. Vi pratar om racet, vädret och banan. Lyssna du med och berätta om du saknar sprintgenomgången eller inte.

I veckan har Sebastian Vettel berättat att han lägger av efter sitt 300:e GP,  Daniel Ricciardo gjort bort sig, Charles Leclerc fått kritik och i har sett nyheten om att Porsce köper in sig i Red Bull.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB