Startsida / Inlägg

Riskerar fängelse efter rasistattacken mot Hamilton

av Anna Andersson

Inför Österrike GP i F1 2022 är rasistskandalen fortfarande nyhetsstoff.

Nelson Piquet uttryckte sig rasistiskt mot Lewis Hamilton.
Han bad om ursäkt – men ändå är affären inte över.
Den tidigare världsmästaren riskerar nu ett fängelsestraff.

Nelson Piquet riskerar fängelse för sitt uttalande om Lewis Hamilton (AP/TT)

Inför F1:s deltävling på Silverstone släpptes en intervju där den tidigare världsmästaren i F1, Nelson Piquet, använde sig av rasistiska ord när han pratade om Lewis Hamiltons kamp mot Max Verstappen under fjolårets deltävling på samma bana.

– Den lilla n…., han satte bilen så att för att det inte fanns någon chans att två bilar skulle kunna köra i bredd i den kurvan. Det är ett skämt. Det var tur för honom att bara en annan förare (Verstappen) råkade illa ut, sa Piquet på portugisiska till journalisten Ricardo Oliveira i Motorsport Talk.

Trots att Piquet bad om ursäkt för sitt rasistiska ordval, som han själv ansåg vara feltolkat, valde Formel 1 att sätta ett tydligt statement. Nelson Piquet har nu uteslutits från F1-depån. Han fick inte komma till deltävlingen på Silverstone och han får aldrig mer besöka någon F1-depå.

Nelson Piquet riskerar fängelsestraff

Men Nelson Piquet riskerar även att drabbas av ytterligare konsekvenser. Tre brasilianska parlamentsledamöter har lämnat in ett klagomål till den allmänna åklagarmyndigheten i landets huvudstad Brasilia. De anser att Piquets uttalande är både rasistiskt och späder på fördomar. Det skriver nyhetsportalen Lance! som även påpekar att Piquet haft samma ordval vid flera tillfällen.

– Rasism måste bekämpas, överallt. Att behandla svarta människor på ett öppet och nedsättande sätt, som Piquet gjorde, står i vägen för alla möjligheter att skapa ett jämlikt samhälle, säger Taliria Petrone som är en av de tre parlamentarikerna.

Nyhetsportalen ”Lance!”, som citeras av bland annat RTL och Blick, skriver att den trefaldige världsmästaren riskerar tre års fängelse eftersom rasism är förbjudet i Brasilien. Han kan även räkna med saftiga böter.

Korta nyheter inför Österrike GP i F1 2022

Zhus olycka på Silverstone lämnade ett tydligt spår även på Silverstone.

Alfa Romeos förare klarade sig utan skador och kommer att tävla i Österrike GP i F1 2022.

Mick Schumacher tog poäng på Silverstone och för stallchef Günter Steiner var det en lättnad.
– Jag kan inte alltid säga att jag vill bli åtta. Det är inget mål. Nästa mål måste vara en pallplats, det tror jag att varje racerförare har. Samtidigt vet han att det inte kommer att hända nästa race, säger Steiner till RTL.

Men är Schumacher nu säker som teamkollega till Kevin Magnussen 2023?

– Som team har vi alltid bekräftat våra förare efter sommaruppehållet, säger teamchefen till RTL.
Till dess är det tre lopp, sedan väntar nästan fyra veckors paus innan F1 tävlar i Belgien den sista helgen i augusti.

I veckans avsnitt av ”Plattan i Mattan” Sportbladets F1-podd snackar Filip och jag bland annat om Zhous otäcka krasch och hur det är att jobba under ett race när något sådant inträffar. Vi pratar också om racet, som var det bästa Filip hade sett – och vi snackar upp Österrikes GP och diskuterar vilka som är favoriter den kommande helgen.
En guide inför helgen finns här och däckval och tider inför Österrike GP i F1 2022 finns här.

Ha en fin torsdag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB