Startsida / Inlägg

Stjärnans oro för Spa: ”Pengarna styr”

av Anna Andersson

Det är racevecka! Det är dags för F1 på Spa 2022. Även om tävlingen heter Belgien Grand Prix så är det just F1 på Spa som det snackas om den kommande veckan.

Det hetaste just nu är det faktum att F1 på Spa 2022 kan vara det sista F1-loppet som avgörs på just Spa-Francorchamps. Banan må vara förarnas favorit, men det finns inget kontrakt för 2023.
Därför finns det en risk att Belgien GP försvinner.

F1 på Spa 2022
Lando Norris, McLaren (TT)

– Det vore riktigt ledsamt, säger McLarens stjärna Lando Norris.
– Det handlar bara om pengar i dag och det är problemet. Det är bara affärer.

Till nästa år ska F1 köra ett tredje lopp i USA, i Las Vegas, men också i Qatar. Dessutom arbetar man för ett lopp i Kina och ett i Sydafrika vilket gör att flera Grand Prix kan tvingas lämna Formel 1.

Historiska lopp kan tvingas lämna F1

Exempelvis har Monaco ännu inte skrivit på något nytt kontrakt och det har inte heller Frankrikes GP som de senaste åren avgjorts på Circuit Paul Ricard. Nu riskerar alltså även Spa-Francorchamps att behöva lämna F1.
– Det är en av årets häftigaste banor, säger Lando Norris.
– Det är ett historiskt lopp.

Inför årets deltävling har den 7 km långa banan genomgått flera renoveringar, bland annat har avåkningszonerna breddats och vissa av dem försetts med grus. Den klassiska kurvan Eau Rouge och Raidillon har byggts om och fått en läktare med plats för 13 000 personer. Totalt har hela renoveringen kostar runt 80 miljoner Euro.

Hela kalendern till VM i F1 2023 hittar du genom att klicka på länken. Där ser du hur den ser ut just nu och vilka av årets banor som saknar kotnrakt för nästa år.

F1 på Spa 2022 – alla tider

26 augusti
Träning 1 kl 14.00-15.00
Träning 2 kl 17.00-18.00
27 augusti
Träning 3 kl 13.00-14.00
Kval kl 16.00-17.00
28 augusti
Belgien GP i Formel 1 15.00-17.00

Jag kommer givetvis att rapportera live under kval och race, så som jag gjort tidigare under säsongen. Du hittar rakt in i vår F1-live via vår målservice. Häng med du med.
I morgon snackar vi också upp den avslutande delen av säsongen i vår F1-podd, Plattan i Mattan,  jag och Filip Lindfors går igenom säsongen, team för team. Vi delar ut Aftonbladets betyg och sedan kikar vi lite närmare på Spa-Francorchamps också. Du får även en rejäl guide på onsdag, med fakta och statistik, samt de däck som Pirelli har valt ut.

Nu är allt som vanligt igen – efter flera långa tomma veckor. Skönt.

Korta nyheter inför F1 på Spa 2022

Oro inför F1 på Spa 2022
Ersatt av Antonio Giovanazzi?  (AP)

Antonio Giovanazzi är tillbaka i F1. Han kör den första fredagsträningen för Haas på Monza i Italien och i Austin, Texas och USA. Antonio Giovanazzi debuterade i F1 2019 och körde tre säsonger för Alfa Romeo innan han bytte till Formel E där han i år tävlar för Dragon-Penske. Han har kört 62 GP-lopp och kommer att ersätta Kevin Magnussen vid ett tillfälle och Mick Schumacher vid det andra.

Men vem kör 2023? Kevin Magnussen har redan kontrakt, det har däremot inte Mick Schumacher och teamchef Günther Steiner är tydlig kring vad tysken behöver göra för att han ska få möjlighet att förlänga sitt kontrakt.
– Han behöver köra in fler poäng, säger Steiner till GPFans.
Schumacher körde in sina första VM-poäng tidigare i somras, på Silverstone och i Österrike. Hans hittills bästa placering kom på Spielberg där han var sexa.

Bernie Ecclestone har ställts inför rätta i London. Han är anklagad för att ha undanhållit den brittiska staten stora summor pengar och för att ha fuskat med skatten, det sägs handla om närmare 470 miljoner Euro. Den tidigare F1-gurun har hunnit fylla 91 år, han var på plats i rättssalen och förklarade att han inte är skyldig till något brott.
I teorin skulle han kunna dömas till fängelse i upp till tio år. Rättegången fortsätter i en högre instans den 19 september 2022.

I gårdagens F1-blogg kunde du läsa om vilka förare, respektive stall som är de största syndarna i F1. Du läser det här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB