Startsida / Inlägg

Ikonen om Schumacher: En dödsdom

av Anna Andersson

F1 kan vara på väg att förlora ett av sportens mest klassiska namn. Nämligen Schumacher.
Mick Schumacher är utan kontrakt till F1 2023 och nu är karriären hotad.
– Ett år utan F1 vore en dödsdom, säger motorsportikonen Hans-Joachim Stuck.

Mick Schumacher är utan kontrakt till F1 2023
Mick Schumacher är utan kontrakt till F1 2023 (AP/TT)

Sedan Sebastian Vettel gjort klart att han lämnar Formel 1 efter 16 år och fyra VM-titlar står Tyskland utan förare till Formel 1 2023. Mick Schumacher är utan kontrakt till VM F1 2023 och Haas stallchef Günther Steiner har varit tydlig med att han inte kommer att stressa fram någon förhandling.
Schumacher som bara har tagit poäng i två av årets inledande lopp har fått stryk av sin teamkollega Kevin Magnussen,. Tysken ligger under med 11-2 i kvalduellen och han måste prestera för att Haas ska vara intresserade av att förlänga med honom.
Detta trots ett starkt namn och en sponsor som Ferrari.
– Han måste hänga i, visa vad han går för och göra avtryck. Så som han har gjort i år, säger Hans-Joachim Stuck till RTL.

Mick Schumacher är utan kontrakt till F1 2023

71-åringen är tidigare F1-förare, vinnare av LeMans 24-timmarslopp och en stor tysk motorsportikon. Han säger att han skulle bli förvånad om Mick Schumacher är utan kontrakt till F1 2023.
– Han presterar bra, det ser de som är ansvariga i de olika teamen. Dessutom har han ett väldigt bra namn. Ett stall som letar efter en ung förare kan inte välja någon bättre än Mick till nästa år, säger Stuck.

Samtidigt finns det inte så många platser till Formel 1 2023 kvar. Mick Schumacher hade hoppats på att få ersätta Sebastian Vettel hos Aston Martin, men den platsen tog Fernando Alonso. Alpine söker eventuellt en förare om de inte hittar en lösning med Oscar Piastri.

Annars handlar det om Williams som letar efter en ersättare till Nicholas Latifi, Alfa Romeo som har en plats ledig intill Valtteri Bottas och AlphaTauri. Det sistnämnda stallet är dock oerhört tveksamt med tanke på att Schumacher har ett samarbete med Ferraris förarakademi. Därmed finns det väl egentligen bara ett alternativ i F1 2023, en tredje säsong hos Haas.

Fungerar inte den lösningen kan han kanske få rollen som reservförare hos Ferrari. Vilket i praktiken är ett år utan Formel 1 och enligt Hans-Joachim Stuck lika illa som en dödsdom.
Blir det ingen fortsättning för Mick Schumacher i F1 är det första gången sedan 1981 som Tyskland inte har någon förare med i Formel 1.

Korta nyheter kring F1

Hur ser svensk framtid i F1 ut? Lyssna på det senaste avsnittet av vår F1-podd ”Plattan i Mattan”. Ferrarijunioren Dino Beganovic berättar om hur det är att tillbringa vardagarna på Maranello och hur hans plan för att köra F1 ser ut.

Det är två veckor till dess att F1 startar om, i Belgien. Här ser du vilka förare som riskerar att bestraffas. 19 av 20 förare ligger på gränsen eller har redan passerat den när det bland annat gäller motorbestraffningar VM i F1 2022.

Tack för att du läste ända hit. Ha en fin fredag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB