Startsida / Inlägg

Fyra förare och ett test – vem kör F1 2023?

av Anna Andersson

Vad har Jack Doohan, Antonio Giovinazzi, Colton Herta och Nyck de Vries?

Alla ska testa F1 för Alpine.

– Vi behöver en förare som tar poäng direkt, säger Alpines VD Laurent Rossi.

Ingen Piastri, men fyra andra förare får chansen att testa för Alpine (TT)

Alpine förlorar sin stjärna Fernando Alonso till nästa år. Han skulle ha ersatts med talangen Oscar Piastri, men en missbedömning gjorde att Piastri skrev på för McLaren iställt. Därför jagar Alpine en ny förare – och det kommer att ske ett test med en Alpine A521 på Hungaroring i Ungern under hösten. Testet skulle ursprungligen ha delats mellan Jack Doohan, son till mc-legendaren Mick Doohan, och Oscar Piastri.

Eftersom Piastri valde McLarent blir det en annan typ av test med fyra inbjudna förare, varav en är Jack Doohan, 19, som tävlat i F2.

Sedan tillkommer Antonio Giovanazzi, som har tidigare kört för Alfa Romeo och han testade för Haas senast.

– Jag vill köra F1 nästa år, det är ingen hemlighet. Men det är inte mitt beslut, säger italienaren enligt motorsporttotal.com.

Colton Herta nästa amerikan i F1?

Colton Herta
Colton Herta i samband med Indy 500 2022 (AP/TT)

Den andra föraren är Colton Herta, stjärnan från IndyCar, som sägs ha gjort ett makalöst bra test med McLaren. Han har dock ingen superlicens än. Han får testa eftersom Alpine gärma vill ha Pierre Gasly från AlphaTauri – och AlphaTauri är intresserade av Herta som är amerikan. Det skulle vara en bra marknad för Red Bull att sälja dricka och även AlphaTauris klädkollektion.

Den tredje föraren Nyck de Vries känner alla som följde F1-helgen på Monza till. Han gjorde ett succéinhopp för Williams.

– Vi behöver en förare som kan ta poäng direkt, säger Alpines VD Laurent Rossi

– Det betyder att vi hellre vill ha en erfaren förare, om man vill säga så, men också en förare som kan växa med oss. Det är de kriterierna vi letar efter.

Rossi poängterar att teamet inte har någon brådska utan vill gå igenom processen ordentligt.

– Jag tror att det kommer att ta ett tag, för vi vill göra rätt val, säger Rossi.

Det har pratats om att Mick Schumacher ska testa , men det tillbakavisas av Alpine. En av anledningarna är att Schumacher fortfarande är en del av Ferrari Driver Academy.

Snabba nyheter

Jag behöver väl inte tipsa om vår F1-podd Plattan i Mattan fler gånger. Jag hoppas att ni lyssnar och har ni några synpunkter eller önskningar. Skicka ett mail!

Sedan läste du väl gårdagens blogg om Sebastian Vettels uttalande. Han vågar i alla fall ta ton för sina intressen och i onsdags skrev jag om att Vettel är en av stjärnorna som kommer till Sverige och Race of Champions i vinter.

Ferraris testförare Robert Schwarzman gör F1-debut när mästerskapet tävlar i Austin, USA: Han kör den första träningen och kommer att göra så vid ytterligare ett tillfälle i år. Schwarzman, 23, var tvåa i Formel 2 efter Piastri förra året och har i år varit simulator förare för Ferrari. Han är född i Israel, har en israelisk racinglicens, men är också rysk medborgare.

I teorin är det bara Max Verstappen, Charles Leclerc, Sergio Perez, George Russell och Carlos Sainz som kan vinna VM i F1 2022. Verstappen kan säkra titeln i Singapore om två veckor, då måste han ha 138 poängs försprång efter loppet. Det betyder att han måste vinna och exempelvis får Leclerc inte bli bättre än nia. Tar Verstappen det snabbaste varvet är det en åttondeplats som gäller för Leclerc, medan Perez behöver vara bättre än fyra för att hindra Verstappen. Sainz och Russell är kvar i kampen om de vinner och Verstappen inte gör det.

Det är en genomgång på ett ungefär i alla fall, så att ni får en hyffsad överblick. Det mest troliga är att Verstappen säkrar titeln på Hondas hemmaplan, Japans GP, veckan efter.

Ha en trevlig helg!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB