Startsida / Inlägg

Världsmästare till Sverige 2023

av Anna Andersson

Mika Häkkinen och Sebastian Vettel kommer till Piteå.
De är två av stjärnorna som kör Race of Champions i Sverige 2023. Där möts förarna i en duell på Östersjöns frusna is.

Race of Champions i Sverige 2023
Sebastian Vettel kommer till Race of Champions i Sverige 2023 (AP/TT)

Ifjol gästade Race of Champions Sverige och Piteå för första gången. Racerstjärnor från olika mästerskap som bland annat Formel 1, W Series, WRC och VM i rallycross tävlade på snö och is utanför Pite Havsbad. 2023 är det dags igen.
Den sista helgen i januari kommer F1-världsmästare som Sebastian Vettel och Mika Häkkinen, samt WRC-mästaren Petter Solberg och Johan Kristoffersson, världsmästaren i rallycross, tillbaka till Race of Champions i Sverige 2023.

– Jag kan inte tänka mig en bättre plats för min första tävling efter att ha avslutat Formel 1 karriären i november än Race Of Champions, säger Sebastian Vettel i ett pressmeddelande.

– Det här blir elfte gången jag delta. Det som gör att jag fortsätter komma tillbaka är för att det är ett så unikt och roligt evenemang.

I fjol nådde han den individuella finalen där han mötte den flerfaldge världsmästaren i rally, Sebastien Loeb.
– Jag har inte så mycket erfarenhet av att tävla på snö och is så det blev en brant inlärningskurva i Sverige tidigare i år. Det var en mycket trevlig överraskning att jag faktiskt nådde den individuella finalen mot Sébastien Loeb. Nu ser jag fram emot att ge ROC Snow & Ice ett nytt försök och förhoppningsvis hjälpa Team Germany att vinna ännu en ROC Nations Cup-titel.

Race of Champions i Sverige 2023

Race of Champions i Sverige 2023
Oliver Solberg, till vardags kör han i WRC (Hyundai)

Race of Champions, ROC, har arrangerats sedan 1988 och det har avgjorts på flera klassiska arenor. Eventet har bland annat besökt Fågelboet i Peking, Stade France i Paris, Webley i London, England. Det har gästat Miami, Bangkok, Saudiarabien och Barbados.
Nu har eventet landat i Norrland. ROC är en tävling som pågår under två dagar där förare från olika discipliner, som rally-VM, Formel 1, LeMans, VM i rallycross, NASCAR och IndyCar möts i dueller, i identiska bilar. Under den första dagen är det en nationstävling, under den andra en kamp förare mot förare.
Vinnaren blir mästarnas mästare – Champion of the Champions.

– Efter att ha tagit Race Of Champions över hela världen, har det varit en ära att ta evenemanget till mitt hemland Sverige. Vi ser nu fram emot att komma tillbaka till Pite Havsbad. Det är en fantastisk plats och det är ett sådant privilegium att få se några av världens bästa förare tävla på Östersjöns frusna is, säger ROC:s president Fredrik Johnsson .
Bland de förare som är bekräftade till Race of Champions 2023 märks Sebastian Vettel, Mika Häkkinen, Johan Kristoffersson, Jamie Chadwick, Petter Solberg och Oliver Solberg.

Felix Rosenqvist stannar hos McLaren

Arrow McLaren bekräftar att Felix Rosenqvist kör Indycar för stallet även 2023. Han kommer att tävla tillsammans med Pat O´Ward och Alexander Rossi.

– Det finns inget bättre sätt att påbörja vinteruppehållet än med de här nyheterna, säger Felix Rosenqvist.

– Jag älskar det här teamet och jag är så glad att få fortsätta arbeta med alla fantastiska människor jag lärt känna under de senaste två åren. Med allt vi har på gång just nu, den fortsatta relationen med Pato och nytillskottet i Alex Rossi, kommer vi bli en kraft att räkna med 2023. Det blir den mest spännande säsongen för mig hittills. Jag kan knappt vänta!

Felix Rosenqvist (IndyCar)

Rosenqvist avslutade säsongen som fyra på Laguna Seca, han har kört in två pole positions under året och var åtta i mästerskapet, två placeringar bakom Marcus Ericsson som var sexa i totalen och vann Indy 500.

 – Jag är mycket glad att Felix återigen kommer att tävla för AMSP under 2023, säger Zak Brown, VD på McLaren Racing.

– Han har haft ett starkt 2022 och jag ser fram emot att se vad han, Alex Rossi och Pato O’Ward kan åstadkomma tillsammans i papayafärger nästa säsong.

Fjolårets vinnare Alex Palou stannar därmed hos Chip Ganassi Racing.

Korta nyheter

F1:s VD Stefano Domenicali vill förändra sporten – ännu mer. Läs om hans planer för att revolutionera Formel 1 med nya regler.
Dessutom har vi släppt ett nytt avsnitt av Plattan i Mattan. I vår F1-podd snackar vi ner Italiens GP, och pratar om Ferrari, straffkaos och säkerhetsbilar.

I dag är det 14 år sedan Sebastian Vettel tog den överraskande segern på Monza. Han vann i en Toro Rosso.
I söndags körde han en F1:a på Monza för sista gången. Då fick han parkera sin Aston Martin, utan att ta några poäng alls.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB