Startsida / Inlägg

Ilsken Vettel förolämpade presidenten

av Anna Andersson

Efter tävlingen i Italien var den förre Ferrariföraren Sebastian Vettel tydlig med sin åsikt. Han kom med häftig kritik – även presidenten fick sig en känga.
Allt på grund av de flygplan som flög över motorstadion inför start.
Nu krävs den förre mästaren på en ursäkt.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel vann fyra VM-titlar med Red Bull, men tävlade för Ferrari 2015-2020 (TT)

Sebastian Vettel har tävlat för Ferrari, Italiens stolthet, och han har vunnit på Monza – som förare för det Italienska stallet Toro Rosso. Han pratar dessutom italienska och har varit omtyckt i Italien.
Fram till helgens GP på Monza.
Inte nog med att han tvingades bryta med sin Aston Martin.

Han blev också mäkta irriterad över de flygplan som flög över motorstadion inför starten av söndagens GP. De tre flygplanen formade en italiensk flagga, men miljökämpen Sebastian Vettel blev förbannad och gick till verbal attack mot Italiens president Segio Mattarella, 81, som var på plats.

– Jag hoppas att de slutar med de där flyguppvisningarna. Jag hörde att det var presidenten som bestämde det. Han är ungefär hundra år gammal och då är det antagligen svårt för honom att släppa den typen av egoistiska önskningar, citeras Sebastian Vettel av Sky och RTL.

Sebastian Vettel förolämpade presidenten

F1 har egentligen förbjudit den typen av flyguppvisningar. Sporten vill värna om klimatet och fram till 2030 ska sporten vara koldioxidneutral, men i Italien gjorde man ett undantag. Sebastian Vettel är välkänd för sitt engagemang för miljön och han är tydlig med sin åsikt.
– Formel 1 måste sluta med att låta sig påverkas av andra, säger han.
– När du ger ett löfte så måste du också hålla det.

Nu är flera italienare förbannade på den flerfaldige mästaren, för att han förolämpat presidenten.
– Han borde be president Mattarella och alla italienare om ursäkt, säger Geronimo La Russa, president för Monzas Automobilklubb till Gazzetta dello Sport.
– Jag har alltid fått lära mig att man lyssnar på presidenten, framförallt när man är gäst i hans land.

Korta nyheter

Alexander Albon har fått lämna sjukhuset och han satsar på att tävla i Singapore. Albon drabbades av akut blindtarmsinflammation under tävlingshelgen i Italien och även av ovanliga komplikationer när han fick andnöd under operationen. Om han inte är tillbaka till Singapore GP den 2 oktober är det väl troligt att Nyck de Vries får chansen igen.
– Jag hade höga förväntningar på honom och han uppfyllde dem alla, säger Williams stallchef Jost Capito.

Mark Slade. Har du hört det namnet förr? Han är ny raceingenjör för Kevin Magnussen och har tidigare arbetat hos team som McLaren, Renault och Mercedes. Han kom till McLaren 1991 där han arbetade med förare som Mika Häkkinen, David Coulthard och Kimi Räikkönen. 2010 gick han vidare till Renault, men 2011 flyttade han till Mercedes. Där jobbade han med Michael Schumacher, men stöttades av Peter Bonnington, vars röst ni hör snacka med Lewis Hamilton under racen. Efter ett år hos Mercedes återvände han till Renault (Lotus) och han jobbade med förare som Kimi Räikkönen Nico Hülkenberg och Esteban Ocon fram till 2020 då han lämnade F1.
Nu är han alltså tillbaka. Hos Haas.

Det är dags att trycka Plattan i Mattan – i veckans avsnitt snackar vi ner Italien GP på Monza. Vi pratar om straffkaoset, Nyck de Vries, säkerhetsbilar och mycket, mycket annat.

Nu är det klart att ROC, Race of Champions, återvänder till Sverige 2023. Klicka på länken för att se  vilka förare som ställer upp. I samma inlägg kan du läsa att Felix Rosenqvist är klar för IndyCar 2023. Han ska tävla för McLaren,

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB