Startsida / Inlägg

Därför har Verstappen aldrig vunnit på Monza

av Anna Andersson

Max Verstappen har aldrig vunnit F1 på Monza.
Han har inte ens tagit en pallplats.
Kan årets dominant vända den negativa trenden på Ferraris hemmabana?

Kan Max Verstappen  ta sin första seger i F1 på Monza? (AP/TT)

Läktarna i Monza brukar vara lika röda som de var orange under förra deltävlingen i Nederländerna. F1 på Monza är Ferraris höjdpunkt, men stallet har inte vunnit på hemmabanan sedan 2019 och efter den fina inledningen av årets säsong har teamet varit allt annat än en given titelkandidat. Inför deltävlingen på höghastighetsbanan i Italien måste stallet hålla undan för Mercedes som jagar andraplatsen i konstruktörs-VM, inte titta mot VM-ledningen i något av mästerskapen.
Istället är Max Verstappen, Red Bull, storfavorit. Han som aldrig tidigare stått på pallen på Monza.
– Jag vet varför, säger han lugnt på presskonferensen inför Italien GP.
– Vi har alltid varit för långsamma på raksträckorna och därför är det normalt att bilen inte är bra här. Dessutom har jag haft tekniska problem på den här banan och jag har behövt ta motorbestraffningar och därför har det aldrig varit en helt lyckad helg i Italien.

Kan Verstappen ta första segern i F1 på Monza?

F1 på Monza
Verstappen och Hamilton under Italien GP på Monza 2021 (TT)

Under fjolårets sprinthelg slutade hans GP-lopp efter en kollision med Mercedes Lewis Hamilton, där Verstappens bil gjorde märken på Hamiltons hjälm. VM 2021 var en intensiv kamp från första till den sista metern, men i år har Verstappen inte alls haft samma motstånd. Han har mer än 100 poängs försprång på Ferraris Charles Leclerc i förar-VM och han har vunnit de fyra senaste loppen, trots att han startat utanför topp tio vid två tillfällen.
Han har däremot inte alls haft samma överlägsna kvalfart som i fjol, i år har han startat från pole position vid fyra tillfällen. Vid samma tidpunkt för ett år sedan hade han haft åtta pole position.

– Vi hade inte farten för ett varv under inledningen av säsongen, när vi inte hade farten var vi tvungna att få allt att stämma under racet. Vid ett par tillfällen har vi lyckats vinna med hjälp av andra saker som exempelvis strategi, saker som egentligen inte har med farten att göra, säger Verstappen.

Verstappen hos Red Bull till 2028

Han är på väg mot sin andra VM-titel, han är 24 år och har ett kontrakt med Red Bull fram till och med 2028.

– Det är verkligen roligt att jobba med teamet, det är den viktigaste faktorn för mig. Om man vinner och atmosfären är bra så kan man utvecklas, men man måste ha tålamodig. Det går inte att tvinga fram resultat, säger Max Verstappen.
–  Därför har jag stannat kvar. Ibland hade folk kunnat säga till mig att det är dags att gå och söka framgången någon annanstans. Men jag har litat på Red Bull och den process som vi befinner oss i. Det har betalat sig. Jag är verkligen nöjd och glad över den plats jag befinner mig på just nu.

Han leder VM – och är storfavorit till att släcka Ferrarifansens dröm om en seger i F1 på Monza.

Korta nyheter inför Italien GP i Formel 1

Mercedes har nu bekräftat att det blir en motorbestraffning för Lewis Hamilton på Monza. Hur många platser det gäller och vilka komponenter är inte klart än. Även Valtteri Bottas kommer att behöva ta en bestraffning, men han måste vara van. Det har hänt vid flera tillfällen i år.

Yuki Tsunoda flyttas ner tio platser efter fem varningar och Mick Schumacher byter sin växellåda och bestraffas även han  i startuppställningen. En guide till F1 på Monza finns här. Däckvalen och en väderprognos här.

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan snackar viner förra veckans GP i Nederländerna och upp Italien GP på Monza. Du hittar länken ovan.

Ni som tippar kan lägga era tips i kommentarerna nedan.

I helgen är det också dags för IndyCar att avgöras och Marcus Ericsson är en av fem förare som har chansen att vinna titeln. Efter segern i Indy 500 är han fyra i mästerskapet som leds av Will Power. Om Power tar en pallplats i helgen vinner han sin första titel sedan 2014. Ericsson ligger 39 poäng efter Power, en seger ger 51 poäng så för att han ska vinna krävs det att Power slutar kring plats 20 och att inte någon av de tidigare mästarna Josef Newgarden (2;a)  eller teamkollegan Scott Dixon  (3:a i nuläget) tar en pallplats.

Felix Rosenqvist å andra sidan är tia i mästerskapet. Dock skiljer det bara två poäng till Colton Herta som är åtta.

TIDSSCHEMA – final i IndyCar 2022

Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 17
Firestone Grand Prix of Monterey
Laguna Seca (USA)

Fredag 9 september
Fri träning 1: 23.30-00.45

Lördag 10 september
Fri träning 2: 19.15-20.15
Kval: 23.05-00.20

Söndag 11 september
Warm-up: 18.00-18.30
Race (95 varv): 21.30

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay

Under helgen avslutas också IndyLights där Linus Lundqvist kommer att köra hem titeln.  HMD Motorsports-föraren leder mästerskapet med 103 poäng före ende kvarvarande utmanaren Matthew Brabham (Australien). Totalt finns 108 poäng att köra om i de två finalracen. En seger och Lundqvist blir första svensk att vinna den främsta supportklassen till IndyCar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB