Startsida / Inlägg

de Vries till F1 – tack vare Max Verstappen

av Anna Andersson

Nyck de Vries är klar för F1 2023. Mycket tack vare Max Verstappen.
Hans tips lade grunden för kontraktet med AlphaTauri.

Nyck de Vries
Nyck De Vries körde för Williams är klar för AlphaTauri (AP /TT)

Nyck de Vries, 27, imponerade stort när han körde in på poängplats i sin F1-debut på Monza. de Vries är testförare för Mercedes och körde den första träningen i Italien för kundteamet Aston Martin, men när Alex Albon drabbades av blindtarmsinflammation fick han hoppa in hos Williams istället.
Han imponerade i kvalet och i racet. Dagen efter passade han på att umgås med sin landsman, Max Verstappen.
– Dagen efter tävlingen på Monza gick vi ut och åt middag tillsammans och jag sa till honom att helt enkelt slå Helmut en signal, berättar Verstappen för den nederländska utgåvan av motorsport.com.

Verstappen berättar att han sa till Nyck de Vries att ringa Helmut Marko, motorsportkonsult och talangjägare hos Red Bull och AlphaTauri.
– Det var helt rätt tidpunkt att ringa honom på. Troligen var Helmut fortfarande väldigt imponerad av söndagens lopp, säger Verstappen.

Tipsade AlphaTauri om de Vries

Max Verstappen
Red Bulls Max Verstappen tipsade de vries att ringa AlphaTauri (AP/TT)

de Vries slutade nia och tog sina första F1-poäng den andra helgen i september, och ett par veckor senare var hans kontrakt med AlphaTauri undertecknat. Nyck de Vries som vann elbilsmästerskapet Formel E 2021 ska därmed köra F1 2023. Han ersätter Pierre Gasly som lämnar stallet för Alpine.
– Max var verkligen hjälpsam, citeras Marko av motorsporttotal.com.
– Nyck är inte den yngsta föraren längre, men han har väldigt mycket erfarenhet från flera olika mästerskap. Det som verkligen imponerade på mig var när han körde Sebastian Vettels bil för Aston Martin, under fredagen. Jag lyssnade på hans radiotrafik och de kommentarer som han gav stallet var väldigt imponerande.

Efter loppet på Monza var de Vries inte bara en kandidat för en förarplats hos Williams, som har en ledig, utan också för AlphaTauri som släpper sin teamledare Gasly till Alpine, trots att han har kontrakt.

– Nyck satte sig i bilen, körde racet och levererade. Han hade pressen på sig, men gjorde inte ett enda misstag och det var det som imponerade på oss. Efter det hade vi ett samtal i Graz och då fick jag en bekräftelse på att han är rätt man an.
En annan viktig detalj är att de Vries under många år varit Mercedes reservförare.

– Givetvis kommer teamet att kunna dra fördel av det. Han har varit reservförare för nästan alla team som kör med Mercedes motorer och han har kört olika simulatorer. Den erfarenheten vill vi ta del av, säger Marko.
Just nu är det två förarplatser kvar till VM i F1 2023, hos Haas och Williams.

Korta nyheter – Max Verstappen

Ni är några stycken som har mejlat och frågat vem Max Verstappens flickvän är, om han fortfarande är ihop med svenskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Svaret är nej det är han inte. Det var ett par år sedan de avslutade den relationen. Sedan snart två år är han tillsammans med Kelly Piquet, 33.

Hon är dotter till den trefaldige världsmästaren i F1, Nelson Piquet. Hon har en treårig dotter, Penelope, tillsammans med den tidigare F1-föraren Danil Kvyat. Han tävlade för Red Bull och AlphaTauri fram till och med 2020.

Plattan i Mattan är tillbaka. Denna vecka snackar vi ner Japans GP och pratar om röran efter målgång när Max Verstappen blev världsmästare. Du hittar Sportbladets F1-podd Plattan i Mattan här. Här kan du läsa ett porträtt av Max Verstappen. Det ger en liten bild av vem han är och hur han har tagit sig dit där han är nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB