Startsida / Inlägg

Nico Hülkenberg in – Mick Schumacher ut?

av Anna Andersson

Inför Abu Dhabi GP i F1 2022 pekar allt på en sak. Att Nico Hülkenberg gör comeback i Formel 1.
Han sägs ersätta Mick Schumacher hos Haas 2023.

 

Abu Dhabi GP i F1 2022
Nico Hülkenberg  inför årets premiär (AP/TT)

En tysk ut och en annan tysk in. Nu kommer samlade uppgifter från Bild, Motorsporttotal och Sport1 som säger att Nico Hülkenberg är klar för Haas och han blir den sista föraren in i F1 2023.
För Nico Hülkenberg, 35, vore det en stor framgång. Han körde sin senaste hela säsong i F1 2019, då för Renault. Han har tävlat för team som Williams, Force India och Renault och de senaste säsongerna har han varit reservförare för Aston Martin. Där ersatte han bland annat Sebastian Vettel under säsongens första lopp, då Vettel drabbats av COVID-19.

Hulken, som han kallas, har kört över 180 F1-lopp, men aldrig tagit en pallplats. De senaste åren har han varit reservförare hos Aston Martin och TV-expert hos Servus TV.
Nu väntar F1 alltså på att han gör en comeback och det sägs presenteras under onsdagen. Frågan är hur långt kontraktet är? Senast jag ställde den frågan till honom, svarade han med någon form av förtäckt hot. Ni som lyssnar på vår F1-podd ”Plattan i Mattan”, vet vad jag syftar på.

Vad händer då med Mick Schumacher?

Michael Schumachers son Mick har haft ett tungt år i Formel 1, han har förlorat kvalduellen mot kollegan Kevin Magnussen (5-16) och när Kevin sensationellt tog pole position i Brasilien var Mick sist i kvalet. Magnussen har tagit 25 poäng i år och är 13:e man, Schumacher har tagit 12 och är 16:e man i VM.

– Mick har inte kunnat köra fritt. Han har hela tiden haft pressen på sig. Han har känt att han inte får göra några fel, för gör han det får han inte köra hos Haas, säger Ralf Schumacher till RTL.

Presenteras Nico Hülkenberg inför Abu Dhabi GP i F1 2022?

Han är själv tidigare F1-förare och farbror till Mick och han ser gärna sin brorson i Formel 1, men var?
En möjlighet är Mercedes.
– Jag vet inte hur läget mellan Mick och Haas är just nu. Det viktigaste är att han får en förarplats, säger Mercedes stallchef Toto Wolff när han möter media digitalt efter Brasilien GP.

Mercedes har ännu ingen testförare till 2023, Nyck de Vries går till AlphaTauri och Stoffel Vandoorne ersätter Nico Hülkenberg hos Haas. Trots det vill Toto Wolff inte spekulera i något samarbete mellan Schumacher och Mercedes.
– Jag tänker inte dölja att familjen Schumacher är en del av Mercedes. Vi uppskattar verkligen Micks kunskaper på och utanför banan, säger Wolff.

– Om den situationen uppkommer så kommer vi i alla fall diskutera den, även om första prioritet måste vara en förarplats, för det kan han och det förtjänar han.

Micks pappa, Michael, tävlade för Mercedes under tre säsonger i F1, men han hade ett längre samarbete än så med Mercedes. Det var den tyska tillverkaren som finansierade Michael Schumachers första tid i F1. Hans inhopp på Spa för Jordan 1991, innan Michael Schumacher sedan gick vidare till Benetton hösten 1991. Resten är historia.

Tider för Abu Dhabi GP i F1 2022

Fredag 18/11:
Träning 1 kl 11.00
Träning 2 kl 14.00

Lördag 19/11:
Träning 3 kl 11.30
Kval kl 15.00

Söndag:
Abu Dhabi GP i F1 2022
Kl 14.00

Däckval i Abu Dhabi GP i F1 2022:

Det är dags för säsongens sista F1-lopp och därefter stannar teamen för ett däcktest. I helgen används C3, C4 och C5, vilket är de mjukaste gummiblandningarna.
– Det gjordes ett par förändringar på banan i fjol. Det har gjort banan snabbare och det handlar om att balansera det tryck som däcket utsätts för rakt uppifrån och i sidled. Det kommer också att handla mycket om bakdäcken, så att bilen har bäst fäste under en längre stint, säger Pirellis Mario Isola.

Under det avslutande däcktestet kan stallen välja mellan att använda sig av ordinarie förare eller juniorförare.

Helgen i Brasilien är precis avslutad, men snackat kring Max Verstappens uttalande om varför han vägrade lyda stallordern kommer att förfölja oss i veckan. F1 har lämnnat Brasilien och anländer i dag till Abu Dhabi efter ungefär 15 timmars flygresa.

Vi får se vad dagen bjuder på.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB