Startsida / Inlägg

Stallkriget i Red Bull F1

av Anna Andersson

Red Bull beordrade Max Verstappen att släppa förbi Sergio Perez. Detta för att hjälpa Perez i kampen om plats två i VM i F1.

Men Verstappen vägrade hjälpa sin teamkompis.

Red Bull F1
Max Verstappen vägrade följa ordern från Red Bull och Sergio Perez blev förbannad (TT)

Samtidigt som Mercedes George Russell jublade över att han tagit sin första seger i Formel 1, Mercedes första seger för i år och även Mercedes första dubbelseger sedan 2020 fick Max Verstappen en order av Red Bull.

Han skulle släppa tillbaka sin placeringen till kollegan Sergio Perez om han inte lyckades ta sig förbi Alpines Fernando Alonso.

Men han vägrade.

Här är den interna radiokommunikationen:

– Max, släpp förbi Checo är du snäll, säger tävlingsingenjör Gianpiero Lambiase.

Den dubble världsmästaren Max Verstappen kör över mållinjen, men utan att följa order.

– Max, vad hände?

Verstappen svarar:

– Redan förra gången sa jag till er. Fråga mig inte igen, okej. Det är klart. Jag gav er anledningen och jag håller fast vid den.

Max Verstappen vägrade följa teamordern från Red Bull

Detta lär påverka relationen mellan Verstappen och hans kollega Sergio Perez. Perez som hjälpte Verstappen till VM-titeln för ett år sedan var helt oförstående till världsmästarens reaktion.

– Jag har precis kommit ut ur bilen och har inte fått någon mer information. Jag vet inte vad han menar, inte med tanke på allt det som jag har gjort för honom, säger Perez när han pratar med Viaplay efter Brasilien GP.

I den interna radiotrafiken var Perez också mycket tydlig med sin ståndpunkt:

– Okej, Max kommer att släppa förbi dig, säger raceingenjör Hugh Bird.

Det gör inte Verstappen.

– Okej, killar. Tack så mycket. Tack, svarar en irriterad Perez.

Han får svar av stallchef Christian Horner:

– Jag är ledsen Checo.

Därefter kommer Bird tillbaka:

– Vi ska prata om allt vid debrief.

Men Perez är inte övertygad utan säger:

– Ja…det visar vem han egentligen är.

Sergio Perez agerande i Monaco?

När Red Bulls Helmut Marko intervjuvades av Sky fick han givetvis frågor om detta och han höll sig så neutral som möjligt.

–  Vi ska diskutera incidenten direkt. Allt ska redas ut, internt. Vi jobbar som ett team och nu väntar Abu Dhabi. Max kommer att göra allt för att ge Sergio andraplatsen i VM, säger Marko.

– Jag kan inte säga mer om detta.

Frågan är om saken är utagerad?

– Jag har mina anledningar. Vi har precis pratat om det och jag tror att detvar bra att vi äntligen satte oss ner och snackade om det, säger Verstappen till motorsporttotal efter det teaminterna mötet.

– Med den utgångspunkten kan vi jobba vidare. Om han behöver hjälp i Abu Dhabi kan jag hjälpa honom, men det är bra att vi pratade om det. Allt är klargjort, allt som detta rörde och varför jag inte gjorde det idag.

Handlar det om kvalkraschen i Monaco?

Vilka anledningar är det då Verstappen har? Det ryktas om att Sergio Perez har erkänt för Red Bull att han medvetet kraschade sin bil under kvalet till Monaco GP tidigare i år och att det är det som Verstappen menar.

Men det är inte bekräftat av vare sig Perez eller stallet.

Formel 1 är komplicerat, det är två teamkollegor som ska köra hem en bra placering i mästerskapet till stallet, men din teamkompis är också den enda föraren som du kan jämföra dig med.

Det är den enda föraren du måste slå, för det är den enda förare som har exakt samma material. Jag skrev en artikel om just stallkrig inom F1 och just om Red Bull. Det var år 2018. Den hade jag kunnat skriva i dag också, för i ärlighetens namn är alla F1-förare egoister. Du läser den här.

Vi kan också notera att Charles Leclerc bad Ferrari om en teamorder, om att få köra om Carlos Sainz, men han fick inte.

Tuffa interna fighter i F1

Esteban Ocon och Fernando Alonso hade en onödigt tuff fajt och körde i varandra under sprinten i lördags. De var irriterade på varandra och teamet var irriterade på dem båda.

Frågan är om det blir lugnare nästa år. Esteban Ocon och Pierre Gasluy har fajtats mot varandra sedan de körde go-kart. Det är också två tuppar i en hönsgård och mycket prestige.

Och hur blir det hos Aston Martin?

Fernando Alonso och Lance Stroll? Det känns inte heller som en söndagspromenad på Djurgården.

George Russell hade en vattenläcka i bilen, det bekräftar Mercedes. Men teamet valde att inte berätta det. De ville inte oroa honom i onödan.

– Vi bestämde oss för att låta honom köra, sa Toto Wolff på sin presskonferens.

Det ryktas om att Daniel Ricciardo och Red Bull är överens om ett samarbete. Där han kan vara reservförare framöver. Kan det vara en väg tillbaka till F1 för att sedan ta över Sergio Perez plats ?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB