Startsida / Inlägg

Dino tar nästa steg mot F1 – exklusiv intervju

av Anna Andersson

Dino Beganovic tävlar i Formel 3 2023.
Han är bara två steg från Formel 1.
– Nu hoppas jag på att kliva i Charles Leclercs fotspår, säger 18-åringen från Linköping.

Dino Beganovic
Dino Beganovic (Prema / FotoFormulaK.)

Dino Beganovic bor i Italien, han är en del av Ferraris förarakademi och han är nybliven mästare i Formula Regional European Championship. Nu är han också klar för FIA Formel 3 och toppteamet Prema till 2023.
Det betyder att han tar nästa steg på väg mot Formel 1 och även kommer att köra alla deltävlingar i samband med F1 2023.
– Det betyder jättemycket, jag tar ännu ett kliv mot F1 och jag får tävla tillsammans med F1. Det skapar en större uppmärksamhet och det blir också lättare för de svenskar som följer F1 att följa mig, säger han.
– Samtidigt är det en lång väg kvar, men gör jag en bra säsong nästa år väntar Formel 2 och det är steget under F1.

•När är det realistiskt att hoppas på ännu en svensk i F1?

– Efter den säsong jag har gjort i år, så fyra-fem år.

•Du är en del av Ferraris förarakademi och du tar klivet in i det officiella F3-mästerskapet. Gör detta att du kommer närmare Ferraris F1-team?

– Jo det gör det ju. Jag tillbringar mina dagar på fabriken i Maranello och när jag kommer till Formel 3 blir det mer och mer förberedelser för Formel 1. De som kör i F3 för Prema är med och kör i Ferraris F1-simulator och får även vara med och arbeta med utvecklingen av bilen. Nu börjar den riktiga processen att förbereda sig för F1.

Prema är ett toppteam i ungdomsklasserna. Det är där Ferrari placerar sina talanger och för det teamet har titelvinnare som Mick Schumacher, Charles Leclerc och Oscar Piastri tävlat. Mick Schumacher tävlar i dag i F1 för Haas, Charles Leclerc kör för Ferrari och Oscar Piastri debuterar i F1 för McLaren 2023.

– Jag har tävlat med Prema sedan jag kom till Ferraris akademi och de väljer ofta egna förare, de vet vilka de vill ha och kraven är höga. Samtidigt har jag också höga krav på teamet, säger Dino Beganovic.

Dino Beganovic tävlar i Formel 3 2023

Dino Beganovic tävlar i Formel 3 2023 ( Prema / FotoFormulaK)

Dino Beganovic tävlar i Formel 3 2023

Han har nyligen genomfört ett F3-test i Spanien och han har ett officiellt test kvar innan nästa säsong startar. Det avgörs i Bahrain, avgörs strax före säsongsstarten. Under vintern väntar sedan träning och ett par ytterligare tester med F3-bilar av äldre modell.

– Jag har kört Formel 3 i år också, men det är en stor skillnad på den bilen och den jag ska köra nästa år. Bilarna i F3 har DRS som bilarna i F1, det har jag inte kört med tidigare. De nya bilarna har även 120 hästkrafter mer än vad jag är van vid och betydligt mer downforce vilket ger ett bättre grepp. Det har tid att få till känslan i det. Samtidigt kände jag att jag fick en bra koll på det under våra första tester, säger Dino Beganovic.

Sverige har inte haft någon förare i F1 sedan Marcus Ericsson lämnade Alfa Romeo för IndyCar 2018. Längtan efter en ny svensk i motorsportens kungaklass är stor, men det är en svår väg in. Det finns bara 20 platser och det är kanske en eller två platser som blir lediga för debutanter varje år.

– Detta är ett steg i rätt riktning mot mitt mål. Nu känner jag att det verkligen börjar rulla framåt, säger Dino Beganovic.
– Efter F3 är det inte många steg kvar. Det känns nästan overkligt att drömmen är så nära, samtidigt är den fortfarande väldigt långt borta.

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan kan du lyssna på Dinos tankar kring årets säsong. I det specialavsnitt som vi spelade in i somras, avsnitt nummer 22, pratade vi med Dino i nästan en timme om hans karriär, liv hos Ferrari och drömar om framtiden.

Korta nyheter

Mexiko har förlängt avtalet med F1 och stannar i kalendern till och med 2025, till att börja med.

I går fick Red Bull och Aston Martin sina bestraffningar för att de brutit mot budgettaket. Här kan du läsa mer om Aston Martins och Red Bulls straff.

Den 6 november firas Marcus Ericsson i Kumla. Då kommer även den klassiska Borg-Warner Trophyn, Indy 500-pokalen, till Kumla torg.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB