Startsida / Inlägg

Alonsos framtidsplaner med Verstappen

av Anna Andersson

Inför Brasilien GP i F1 avslöjar den dubble världsmästaren Fernando Alonso en dröm.
Att köra Le Mans klassiska 24-timmarslopp tillsammans med Max Verstappen.

Fernando Alonso inför Brasilien GP i F1 2022
Fernando Alonso vill köra Le Mans med Max Verstappen (AP/TT)

För någon vecka sedan gjorde Fernando Alonso en intervju med De Teelegraf där han pratade om sin tidigare kollega Lewis Hamilton och den regerande världsmästaren Max Verstappen. Alonso påpekar att Verstappen var en ”värdig mästare 2021” och att han var ”väldigt dominant”.
Han lägger också till:
– Jag har också mycket respekt för Lewis, men det är något annat om man vinner sju VM-titar och bara måste fajtas med sin teamkollega.
Han påpekar att han själv inte fajtades mot sin teamkollega Giancarlo Fisichella när han vann sina VM-titlar 2005 och 2006, samt att Verstappen inte fajtats med kollegan Sergio Perez när han har vunnit sina titlar.
– Framförallt Michael Schumacher kämpade mot sin stallkollega Rubens Barrichello, medan Hamilton slogs mot Nico Rosberg och Valtteri Bottas. Det är en annan sak, tycket jag.

Fernando Alonso och Max Verstappen i Le Mans?

Fernando Alonso debuterade i F1 redan 2001 och har även haft en paus i sin F1-karriär där han testat på Indy 500 och tävlat framgångsrikt i WEC, långlopps-VM, och han drömmer om att en gång köra Le Mans 24-timmarslopp med Max Verstappen.
– Jag vet att Max Verstappen gärna vill köra långlopp en dag, till exempel 24-timmarsloppet Le Mans. Jag är helt klart öppen för att göra det tillsammans. Vi borde i alla fall ge det en chans, när vi kan köra för ett stall som kan konkurrera om segern.

Lewis Hamilton noterade intervjun och svarade på sitt eget sätt. På sociala medier. Där postade han en bild från USA:s GP 2007 när han vann före stallkollegan Fernando Alonso. Detta var Hamiltons debutsäsong i F1, Alonso var dubbel världsmästare, men fick se sig besegrad och lämnade stallet efter interna stridigheter.
I samband med tävlingen i Mexiko fick Hamilton frågor om tweeten på presskonferensen.
Han svarade:
– Jag har inte mycket att säga om det, men ärligt talat så får det mig att skratta lite. Jag har verkligen försökt att visa respekt genom åren.

F1 i Brasilien 2022 – det är dags för sprinthelg

F1 i Brasilien betyder sprinthelg, det är årets tredje och sista sprint och Brasilien är den enda arrangören som bjöd på sprinthelg både 2021 och 2022. Från 2021 minns vi att Lewis Hamilton diskades efter kvalet, hans bakvinge höll sig inte inom reglementet.
Han startade sist i sprinten, men hörde upp sig till plats fem vilket skulle bli hans startposition om det inte hade varit så att han hade bytt motor komponenter. Han fick ytterligare en bestraffning och startade från ruta tio.
Därifrån tog han segern.

I år ville F1 köra sex sprinthelger, men på grund av kostnaderna blev det tre. På Imola i Italien, på Spielberg i Österrike och nu i Brasilien. I år har Max Verstappen vunnit de två sprintloppen som körts, i fjol vann han ett (Silverstone) medan Valtteri Bottas som då körde för Mercedes vann två (Monza och Sao Paolo).
Helgens lopp pågår under 24 varv, 100 km, det är fria däckval och inga obligatoriska depåstopp.

F1 i Brasilien 2022 – sprinthelg

Fredag 11.11
Träning 1 kl 16.30.
Kval kl 20.00

Söndag 12.11
Träning 1 kl 16.30
Sprint 20.30

Söndag 13.11
Brasilien GP i F1 kl 19.00

Vi snackar om årets säsong, men i USA så laddar man redan för USA GP.

Det är bara ett år till comebacken och partyt i Las Vegas, men om du gillar amerikansk racing kan du läsa gårdagens blogg där jag gick igenom våra svenska racerförare och deras planer för 2023.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB