Startsida / Inlägg

Mattia Binotto lämnar Ferrari

av Anna Andersson

Mattia Binotto lämnar F1. Därmed behöver Ferreri ny teamchef till 2023.

Under flera veckor har det diskuterats kring Ferraris framtid. Om Mattia Binotto ska vara kvar eller om Ferrari behöver en ny teamchef till 2023. Nu är det klart. 53-åringen lämnar Ferrari vid årsskiftet.

– Jag anser att det är riktigt att ta detta steget vid den här tidpunkten. Även om det har varit ett väldigt svårt beslut för mig att ta, säger Mattia Binotto.

Därmed behöver Ferrari en ny teamchef till 2023
Mattia Binotto lämnar F1. Därmed behöver Ferrari en ny teamchef till 2023. (AP Photo/Darko Bandic)

Nu behöver Ferreri ny teamchef till 2023

De har ryktats om att Ferrari letar efter en ny teamchef under hösten. Det har pratats om Alfa Romeos Frederic Vasseur. Han har varit stallchef hos Alfa Romeo (Sauber) sedan 2017 och Alfa Romeo arbetar nära Ferrari.

Det har också snackats om Ross Brawn. Han var teknisk direktör hos Ferrari när Michael Schumaher vann sina titlar (2000-2004). Brawn arbetade för Ferrari 1997 till 2006, blev sedan världsmästare med det egna stallet Brawn GP. Han har också arbetat för Mercedes  F1 och är nu sportchef för F1.

Mattia Binotto har varit hos Ferrari sedan 1995, han var motoringenjör när Michael Schumacher körde för teamet, blev teknisk direktör 2019 och därefter tog han över jobbet som teamchef hos Ferrari efter Maurizio Arrivabene.

Ferrari inledde säsongen 2022 riktigt bra. Charles Lelcerc slutade också tvåa i VM och tillsammans med Carlos Sainz säkrade han andraplatsen i konstruktörsmästerskapet.

Men förväntningarna är större än så. Ferrari 2022 präglades av misstag, i depån, förarmisstag och strategimissar, samtidigt som bilen var väldigt fragil. Stallet har inte vunnit VM sedan 2007, då med Kimi Räikkönen och nu behöver Ferrari en ny teamchef till 2023.

Korta nyheter

I veckans avsnit av vår F1-podd ”Plattan i Mattan” snackar vi ner säsongen och sätter betyg på alla teamen. Vi snackar om DNF-mästerskap och kommer till en del intressanta slutsatser och vi pratar också om omkörningsfester och annat skoj.

I går kom det nya bilder på F1-banan i Saudiarabien, här kan du se förändringarna som gjorts.

Det är mindre än 100 dagar till säsongsstarten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB