Startsida / Inlägg

F1-debutant stäms på miljonbelopp

av Anna Andersson

F1:s succé rookie, Nyck de Vries stäms på miljonbelopp inför Formel 1 2023.
Det handlar om ett lån från 2018.

Nyck de Vries i F1
Nyck De Vries kör F1 för Williams på Monza (AP /TT)

I fjol gjorde Nyck de Vries succé när han ersatte Alex Albon i Williams under en tävlingshelg på Monza i Italien och körde in bilen på poängplats. Den fina insatsen gav de Vries, som var testförare hos Mercedes, en förarplats hos AlphaTauri till F1 2023. Där ersätter han Pierre Gasly som har bytt till Alpine, medan Fernando Alonso lämnat Alpine för Aston Martin. (Alla förare i F1 2023)

Men bara ett par veckor inför säsongsstarten 2023 stäms Nyck de Vries på närmare 2,8 miljoner kronor (250 000 Euro). Den nederländska fastighetsmagnaten Jeroen Schothorst anser att Nyck de Vries har undanhålligt information och brutit mot ett låneavtal från 2018. Enligt tidningen FD från Nederländerna tog de Vries ett lån på 250 000 Euro hos Schothorsts investeringsbolag Investrand. Tidningen skriver att han gjorde det för att säkra en plats hos Prema i Formel 2.

Avtalet ska också ha inneburit en ränta på tre procent om året och en andel i de Vries framtida F1-karriär, men enligt uppgifter till tidningen skulle lånet avskrivas om de Vries inte körde F1 pr 2022. De Vries ska också ha betalar tillbaka 2,1 miljoner kronor och eftersom han inte hade något F1-kontrakt 2022 antog han att lånet var avskrivet.

Nyck de Vries i F1
Nyck de Vries, var testförare för Mercedes 2022, han har tidigare vunnit Formel E. 2022 kör han F1 för AlphaTauri. (AP/TT)

Nyck de Vries stäms inför F1 2023

Schothorst är av en annan åsikt. Inför rätten förklarade han tidigare i veckan att han anser att de Vries undanhållit information om sina inkomster och kontrakt under lånetiden och han kräver del av den informationen, samt information om F1-kontraktet med AlphaTauri. Han vill också klargöra vad de Vries jobb som reservförare för Mercedes 2022 innebar, när han faktiskt körde F1 för Williams och även hoppade in som fredagsförare hos Aston Martin.

– Vi stöttade de Vries karriär i ett avgörande läge, när ingen annan hade lust att göra det. Vi har nu olika åsikter om hur det avtalet som vi slöt ska tolkas. Det är sådant som händer och därför går vi till en domstol, vi hade verkligen föredragit om det inte gjort det, men detta tar inte bort det faktum att jag som racingfantast önskar Nyck all lycka i karriären.

Nyck de Vries kör Formel 1 för AlphaTauri

Enligt Nyckde Vries har Schothorst fått all information, samt ett erbjudande om att lånet ska betalas av. ’De Telegraaf’ har haft kontakt med de Vries advokat, Jeroen Bedaux, som hävdar att F1-föraren har erbjudit sig att betala tillbaka lånet på 2,8 miljoner kronor, vid sidan av de 2,1 miljoner kronorna som han redan har betalat i ränta. Detta ska dock lånegivaren ha avvisat.

– Allt tyder på att Investrand inte kan acceptera att de Vries blev F1-förare under 2023 och inte under avtalets sista år, 2022, sa advokaten i rätten och påtalar att en annan viktig faktor är att de Vries tackat nej när Schothorst erbjudit sig att bli hans manager.
Domen väntas i början av februari.

Kort om F1

Cyril Abiteboul, tidigare teamchef för Renault är numera stallchef för Hyundai i WRC och dementerar ryktena om att den sydkoreanska tillverkaren är intresserad av att kliva in i F1.

Sebastian Vettel pratar om att testa rally nu när F1-karriären är över. Närmast ser ni honom i Race of Champions i Piteå. Dit kommer även Sebastien Loeb som var så snabb under den andra veckans tävlande i Rally Dakar. Nu byter han sand mot snö.

Kevin Magnussen kommer inte att köra Rolex 24 på Daytona. Han opererade sin vänstra hand förra veckan. Han kommer dock att vara tillbaka till premiären av F1.
Se hela kalendern för F1 2023 och här är alla nya regler för F1 2023.

Jag tipsar återigen om vinterns avsnitt av vår F1-podd, Plattan i Mattan. Vi har tittat närmare på Crashgate, vi har pratat F1-teknik och vad en F1-mekaniker egentligen gör under en helg med Charlie Häggstam.

Gunniar Nilsson och Ronnie Peterson
Gunnar och Ronnie i Belgien i juni 1977 (AP-TT)

Vi har även gjort ett specialavsnitt om Ronnie Peterson.  Fredrik af Petersens, som kommenterade loppet på Monza i september 1978, besökte oss i studion. Det är tidlösa avsnitt som passar under hela våren.

Intill ser du en unik bild, Gunnar Nilsson vann loppet på Zolder och Ronnie Peterson var trea ( Niki Lauda tvåa). Året är 1977 och två svenska förare står på en prispall i F1. Detta var Gunnar Nilssons enda seger i F1. Han avled efter att ha varit sjuk i cancer, hösten 1978.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB