Startsida / Inlägg

Då presenterar Red Bull sin F1:a

av Anna Andersson

Red Bull Racing verkar bli först ut med att presentera sin bil för VM i Formel 1 2023.

Redan den 3 februari är det dags. I New York.

VM i Formel 1 2023
Snart presenteras Verstappens bil för VM i Formel 1 2023 (AP/TT)

Mercedes och Ferrari väntar till i mitten av februari med att visa upp sina bilar till VM i F1 2023, Red Bull gör däremot tvärt om. Deras bil kommer att avtäckas redan i början av februari och stallet flirtar tydligt med USA. Bilen visas i New York och får namnet RB19, dess föregångare vann 17 av 22 lopp, 15 av dem vann Max Verstappen.

Alla datumen för när F1-bilarna för 2023 presenteras hittar du här.

Var finns Mercedes inför VM i Formel 1 2023?

Mercedes Toto Wolff är positiv inför säsongen, men han försöker också att vara realistisk.

– Jag tycker att vi har förstått inom vilka områden vi ligger efter, var vi är svagare och var vi saknar förståelse för vår bil, säger han till motorsporttotal.com.

– Vi jobbar gårt med att  ta fram en bil som tar hänsyn till alla dessa punkter. Men det är först vid de första testerna som vi ser om vi har lyckats släppa ut den potential, som vi anser finns.

Mercedes jobbade hårt med att ta sig i kapp Red Bull under 2022. Till slut blev det en GP-seger och varken Lewis Hamilton eller George Russell hade någonting med titelkampen att göra.

– Vi tvivlar inte på att det blir svårt att ta ikapp det avstånd på en halv sekund som Red Bull och Ferrari har skaffat sig. Det är två stora stall. Samtidigt är vi fast beslutna om att göra just det. Men vi måste se till att våra förväntningar ligger på en realistisk nivå.

Målsättningen är att vara med i toppen redan i premiären i Bahrain den 5 mars.

– Men det kan naturligtvis vara så att avstånden är ungefär som i slutet av 2022 och då får jobba vidare därifrån.

Lewis Hamilton har faktiskt inget kontrakt för 2024 än, men 2023 är hans tionde år i stallet.

Kort inför VM i Formel 1 2023

Förra veckan stod det klart att Williams värvar sin stallchef från Mercedes, James Vowles lämnar fabriken i Brackley efter 21 år.

Nu presenterar Williams nästa nyhet. Jamie Chadwick fortsätter som utveckingsförare i stallet, men hon byter från Formel W till IndyLights till 2023.

Ronnie Petersson Formel 1
Ronnie Petersson (TT)

I veckans avsnitt av vår F1-podd ”Plattan i Mattan” gör vi ett specialavsnitt om Sveriegs mest framgångsrika F1-förare ”Ronnie Peterson”. Radiosportens Fredrik af Petersens, som refererade Italiens GP i september 1978 och var nära vän till Ronnie, finns med oss i studion. Vi har också snackat med flera F1-profiler.

Vi har under vintern haft flera specialavsnitt. Bland annat har vi pratat om en av tidernas största F1-skandaler, Crashgate. I förra veckans avsnitt hade vi besök av Charlie Häggstam som tog med oss in i F1-depån och berättade om hur livet för en F1-mekaniker ser ut. Plattan i Mattan finns där poddar finns.

Ni är också många som undrar när de är premiär för Drive to Survive säsong 5.

Det blir inget F1-lopp i Kina och det är ingen bana som ersätter Kina 2023. Därmed blir det 23 lopp 2023, hela kalendern för F1 2023 finns här.

Gillar du rally så har jag pratat med Oliver Solberg inför helgens rally i Monte Carlo. Han berättar om hur planen för framtiden ser ut.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB