Startsida / Inlägg

Premiär för Drive to Survive säsong 5 – detta lär du se

av Anna Andersson

På fredag är det dags för Drive to Survive säsong 5. Återigen har Netflix tolkat föregående säsong, nu handlar det om F1 2022 och det blir säkerligen en sprakande uppladdning för VM Formel 1 2023.

Drive to Survive är inte riktigt dokumentärt, utan snarare en roman med realistiska inslag;-)
Men vad kan vi förvänta oss?
Går jag tillbaka minnet så känns det som om vi kan räkna med ett par spännande händelser från F1 2022 som vi säkerligen kan se i Drive to Survive säsong 5.

Drive to Survive säsong 5
Kevin Magnussen tog pole position i Brasilien hösten 2022 (AP Photo/Marcelo Chello)

Kevin Magnussen, Haas F1 och comebacken

Ryssland invaderade Ukraina mitt under F1-testerna i Spanien förra året. Återigen stod Haas och Günther Steiner i fokus eftersom stallet inte bara hade en förare från Ryssland utan också en huvudsponsor från Ryssland, trots att stallet är från USA.
Vi lär få se hur Steiner hanterar situationen och tar det kontroversiella beslutet att välkomna Kevin Magnussen tillbaka till Haas, föraren som smällde igen hans dörr när han fick reda på att han fick lämna stallet och F1 ett år tidigare. Efter ett års frånvaro gjorde Kevin Magnussen ett sensationellt kval i F1-premiären i Bahrain och han körde också in tio poäng i premiären. Han lyckades också ta en överraskande pole position i Brasilien under hösten.

Mercedes och porpoising

Mercedes var ett mästarteam när det gick in i säsongen 2022 – och studsade fram. Räkna med att vi får följa Lewis Hamiltons smärtsamma resa i Baku, se hur Toto Wolff sliter sitt hår när han inser att de valt helt fel strategi och George Russelss comeback i Brasilien där han vann både sprint och GP.

 

Red Bull och budgettaket

FIA ansåg att Red Bull hade lagt ner mer pengar än vad  budgettaket tillät. De andra stallen hävdade att Red Bull fuskade och det fick Christian Horner att se rött. Stallet dömdes sedan till att få tillbringa lägga mindre tid på aerodynamiktestning, CFD och i vindtunnel.

Alfa Romeo och Zhou Guanyu

Bilen flippade runt och kinesen for upp och ner över start- och målrakan under Storbritannien GP. Han räddades av halo. Detta var en av de svåraste olyckorna i F1, han for upp och ner innan bilen flippade, flög över däckbarriären och kilades fast mellan stängsel och barriär. Zhou satt inklämd i flera minuter, men klarade sig ändå utan skador. Det lär vara ett av inslagen i Drive to Survive säsong 5.

Drive to Survive säsong 5
Zhou Guanyu med den otäcka olyckan på Silverstone 2023 (AP Photo/Frank Augstein)

Oscar Piastri, Alpine och McLaren

Alpine gick ut och meddelade att deras förare Oscar Piastri skulle ersätta Fernando Alonso som i sin tur skulle ersätta Sebastian Vettel hos Aston Martin.

Men Piastri dementerar på twitter.

Han har nämligen skrivit kontrakt med McLaren. Det var den stora såpan i Formel i sommaren 2022.

Daniel Ricciardo, McLaren och Red Bull

Efter två misslyckade år fick Daniel Ricciardo lämna McLaren, men var skulle han ta vägen? Till Red Bull som tredjeförare.

Nico Hülkenberg tävlar för Haas F1 2023 (Moneygram Haas F1)
Nico Hülkenberg tävlar för Haas F1 2023

Nico Hülkenberg, Mick Schumacher och Kevin Magnussen

Säkerligen lär vi få se klippet med ”suck my balls” när det står klar att Hulken, Nico Hülkenberg, gör comeback, samtidigt som Mick Schumacher tvingas lämna Haas och sedan får chansen att bli tredjeförare hos Mercedes.

Drive to Survive kommer säkerligen också att uppmärksamma att Max Verstappen är tillbaka, han har avslutat sin bojkott av Netflix och ställer upp, men får också lov att se sina delar i förväg. Sedan kan jag tänka mig att Sebastian Vettels avsked från F1 får en framskjuten plats, precis som Ferraris alla strategitabbar och Mattia Binottos avgång från Ferrari.

Med andra ord blir Drive to Survive en fin uppladdning inför det som verkligen händer – VM i Formel 1 2023. Här är hela kalendern.

Nu tänkte jag besvara ett antal av de frågor som många av er ställer:

Var kan jag se Drive to Survive säsong 5?

Drive to Survive säsong 5 streamas på Netflix. Där finns också tidigare säsonger av Drive to Survive.

När har Drive to Survive premiär i Sverige?

Drive to Survive säsong 5 har premiär fredagen den 24 februari 2023. Det är exakt en vecka innan bilarna kör ut för den första träningen inför premiären av F1 2023. Precis som i fjol kör F1 sin premiär i Bahrain.

Finns det Drive to Survive säsong 6?

Ja. Netflix och F1 har ett kontrakt för en sjätte säsong av Drive to Survive.

När kommer Drive to Survive säsong 6?

Den ska filmas under VM i Formel 1 2023 och kommer att visas på TV inför säsongsstarten 2026. Troligen kommer den sjätte säsongen av Drive to Survive också att släppas en vecka innan säsongsstarten av Formel 1 2024.
Kalendern för F1 2024 är ännu inte klar, den brukar bekräftas i december.

Här hittar du alla titlar för säsongens avsnitt:

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB