Startsida / Inlägg

Guide – alla bilar till VM F1 2023

av Anna Andersson

Här är alla bilar som ska tävla i VM i F1 2023. På torsdag startar säsongen för Formel 1 med tre dagars försäsongstester i Bahrain och en vecka sedan drar tidernas längsta F1-säsong i gång.
Mellan mars och november ska 23 deltävlingar, vilket inkluderar sex sprinthelger, avgöras i fem olika världsdelar.
Nedan hittar du de bilar som stallen presenterat, men notera att det kan ske stora förändringar från presentation till dess att de rullar ut på testerna och ännu större förändringar till premiären.

Allt om VM F1 2023 – Sportbladets F1-bibel

I morgon  den 22 februari hittar du också Sportbladets F1-bibel i butik. Det är 84 fullmatade sidor om alla stall, förare och banor. Experternas tips, nyheter, en listan över tidernas främsta F1-förare, mänger av artiklar, intervjuer och ett större paket om IndyCar där jag har pratat med Marcus Ericsson om hur livet förändrats efter segern i Indy 500 och hans tankar inför 2023. Sedan har vi gjort en TV-guide över hur Viaplay sänder och så klart en interju med Dino Beganovic.

Ni är många som frågat om vi inte kan göra en bibel om F1, vi har lyssnat och nu är den här  – så köp den. Det kan öppna möjligheter för att göra någonting liknande nästa år.

Här kan du läsa om vad den innehåller.

 

VM i F1 2023  – alla stall, förare och bilar i Formel 1

 

VM i F1 2023

RB19

Red Bull

#1 Max Verstappen, 25, Nederländerna
#11 Sergio Perez, 33, Mexiko
Stallchef: Christian Horner

Red Bull hade det överlägset bästa paketet 2022 och van 17 av de 22 deltävlingarna. Årets bil är en utveckling av fjolårets, men det vi såg under presentationen var bara en ny lack. Den nya bilen ser vi först under testerna nästa vecka. Red Bull lär vara ett toppteam även i år, men vi måste ha i åtanke att Horners gäng får betydligt mindre tid till aerodynamikutveckling i år. Dels beroende på att de vann konstruktörsmästerskapet 2022 och dels eftersom de överskred budgettaket och tvingas böta tid i vindtunnel och datorsimulering.

VM i F1 2023
Ferrari årgång 2023

Ferrari

#16 Charles Leclerc, 25, Monaco
#55Carlos Sainz, 28, Spanien
Stallchef: Fred Vasseur

Det kommer positiva tongångar från Italien, det sägs att aerodynamiken är uppdaterad, växellådan med och att paketet är betydligt mer tillförlitligt än förra säsongen. Det blir också spännande att se vad Vasseur kan göra som stallchef. Han var tidigare stallchef hos Alfa Romeo och är känd för att vara duktig på att sätta strukturer och bygga starka organisationer. Ifjol gjorde Ferrari mängder av misstag, strategiskt, i depån och på banan. Det får inte upprepas.

 

Mercedes till VM i Formel 1
W14

Mercedes

#44 Lewis Hamilton, 38, Storbritannien
#63 George Russell, 25, Storbritannien
Stallchef: Toto Wolff

2022 var en mardröm för de tidigare mästarna Mercedes. Nu har stallet utvecklat svagheterna på bilen och den är dessutom svart. Stallet väljer en svart bil för att slippa måla bilen, vilket spar vikt.

Kolfibern är svart och på så sätt vill man spara tid på banan.
Vintern har varit en omstart för stallet och även om bilen behåller sitt DNA har det skett stora förändringar på bland annat chassi och motorkåpa. Stallet räknar med att det kommer en stor utveckling till Europasäsongen startar.

 

VM i F1 2023.
Alpine startar med tre lopp i rosa, sedan bli bilen mer blå

Alpine

#10 Pierre Gasly, 27, Frankrike
#31 Esteban Ocon, Frankrike
Stallchef: Otmar Szafnauer

Alpine hade stora problem med tillförlitligheten på motorn 2022, dåvarande föraren Fernando Alonso bröt en fjärdedel av alla lopp sedan han haft problem med bilen. Till årets säsong har Renault utvecklat en ny vattenpump vilket ska underlätta.

Stallet har också förändrat nosen och framvingen på bilen, det har gjorts förändringar på golvet och även på motorn. Det har även gjorts förändringar på dem bakre hjulupphängningen, där Alpine gått från pullroad till pushroad. Målsättningen är att bli minst fyra i VM 2023, frågan är hur de två förarna som varit konkurrenter sedan de var småpojkar, klarar av att jobba ihop?

McLaren fyller 60 år i Formel 1 2023
McLaren fyller 60 år och firar sitt F1-stall under hela året.

McLaren

#4 Lando Norris, 23, Storbritannien
#81 Oscar Piastri, 21, Australien
Stallchef: Andrea Stella

McLaren fyller 60 år i år och gör en storsatsning på bred front, stallet är också en titelkandidat i IndyCar. Ny stallchef i Andrea Stella och även en ny förare i Oscar Piastri. McLarens fjolårssäsong var en besvikelse och ett av de stora problemen var att teamet bara tog poäng med en förare.

I år är målsättningen att ha två förare som kör in på poängplats. Under 2022 utvecklade stallet sin bil i samma riktning som Red Bull och stallet har fortsatt att ta inspiration från fjolårets mästare. Den bil som McLaren visade upp på presentationen är inte den vi lär få se på testerna, utan stallet meddelar att det finns flera uppdateringar på gång.

VM i F1 2023
Alfa Romeo går mot svart

Alfa Romeo

#24 Guanyu Zhou, Kina
#77 Valtteri Bottas, 33, Finland
VD: Andreas Seidl
Detta är Alfa Romeos sista år i F1, märket försvinner sedan och Audi har redan börjat köpa in sig i Sauber Group som ligger bakom teamet. Tanken är att Audi ska gå in som delägare och motorpartner till och med 2026.

2022 var teamets bästa säsong på tio år och Valtteri Bottas är positiv efter arbetet i simulatorn. Han anser att bilen är mer allround än sin företrädare och att den inte enbart är bra på långsamma banor. Vi kan noter att det redan har skett förändringar på den bil som Alfa Romeo presenterade till dess att de körde sin shakedown på Silverstone, det är ett par förändringar på golvet. Vad händer till testerna som startar i veckan?

VM i F1 2023
Aston Martin behåller den gröna färgen

Aston Martin

#14 Fernando Alonso, 41, Spanien
#18 Lance Stroll, 24, Kanada

Den stora förändringen är att Fernando Alonso ersätter Sebastian Vettel. Spanjoren som är den mest erfarna F1-föraren i fältet, startade sin karriär med Minardi för mer än 20 år sedan och vann sin första VM-titel 2005.

Stallet hade en dålig första halva av säsongen 2022, men gjorde en stark comeback under hösten då de försökte kopiera Red Bulls koncept. Under vintern har teamet fortsatt att inspireras av Red Bull, men även McLaren och av Ferraris fjolårsbil.

Teamet har under åren gjort sig kända för att vara duktiga på att kopiera konkurrenterna, ni minns väl 2020 när stallet gick under namnet Racing Point och hånades för att de körde en rosa Mercedes.

Lance Stroll har skadat sig under ett träningspass på cykel och missar testerna. Stallet räknar dock med att han är tillbaka till premiären. Vem som kör testerna är inte klart. Mick Schumacher, som Mercedes reservförare, eller blir det en snabbcomeback av Sebastian Vettel?

Haas bil i Formel 1 2023
Haas årgång 2023

Haas

#20 Kevin Magnussen, 30, Danmark
#27 Nico Hülkenberg, Tyskland
Stallchef: Günther Steiner

Haas köper så många detaljer som möjligt av Ferrari och utvecklas Ferrari utvecklas Haas. Steiner är dock tydlig med att VM F1 2023 betyder en annan uppdateringsfilisofi än 2022, när stallet bara gjorde en uppdatering och hade en mycket tung höst.

Frågan är vad Nico Hülkenberg kan göra, det är tre år sedan han körde F1 under en hel säsong och han har bara kört den nya generationens bilar vid ett par tillfällen och då en underlägsen Aston Martin.

VM i F1 2023.
AlphaTauris bil i VM F1 2023

AlphaTauri

#21 Nyck de Vries, , 28, Nederländerna
#22 Yuki, Tsunoda, 22, Japan
Stallchef: Franz Tost

Tost har basat över Red Bulls systerstall sedan 2006 och har en tydlig bild vad han vill och det lyckades teamet inte uppnå 2022 då de var näst sist i mästerskapet. Det är för dåligt av mästarstallets systerteam AlphaTauri fortsätter dock att arbeta med sin egen filosofi. I år är sideboardsennågot annorlunda och den här bilen upplevs lite mer aggressiv, kanske beroende på att fjolårets bil hade problem att generera tillräckligt mycket downforce.

Spännande nyförvärv i Nyck de Vries, som vunnit Formel E för Mercedes och varit testförare för stallet. Han debuterade för Williams på Monza i fjol, utklassade sin teamkollega och körde in på poängplats. Är det han som ska ersätta Sergio Perez när desses kontrakt går ut?

VM i F1 2023.
Williams FW45

Williams

#2 Logan Sargeant, 22, USA
#23 Alexander Albon, 26, Thailand

Stallchef. James Vowles

Den stora förändringen hos Williams inför VM F1 2023 är att de värvat Mercedes mångåriga strategichef James Vowles till rollen som stallchef. Han har varit en av de ledande personerna bakom Mercedes framgångar. Stallet har gjort förändringar på designkonceptet, förbättrat sidepodsen och optimerat kylaren.

Det har också skett en förändring på den främre hjulupphängningen. Målet är att FW45 ska generera i betydligt mer downforce än sin föregångare. Frågan är om det räcker för att ta Williams upp från botten.

Försäsong inför VM F1 2023 – detta händer

Detta var en genomgång av alla stall, bilar och förare till VM i F1 2023. Nu väntar vi bara på att testerna ska starta.

Det blir tre testdagar i Bahrain, alla stall har en bil var och det brukar vara så att förarna delar på körtiden i bilen. Det brukar vara en åtta timmars körning varje dag och du kan se testerna på Viaplay som streamar dem.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB