Startsida / Inlägg

Första bilderna på McLaren och Aston Martin

av Anna Andersson

En magisk måndag. McLaren och Aston Martin presenterar sina bilar till Formel 1 2023.

Vi börjar hos McLaren. Stallet grundades av Bruce McLaren, Nya Zeeland, för 60 år sedan. Det är ett av de mest framgångsrika stallen i F1-historien med tolv konstruktörstitlar och åtta förartitlar, den senaste tillsammans med Lewis Hamilton 2008. Stallet styrs sedan 2019 av VD Zak Brown. Det har numera team i F1, Extreme E och det är också det stall som Felix Rosenqvist tävlar för i IndyCar.

Teamet gjorde en mycket bra säsong 2021, när det också vann ett lopp med Daniel Ricciardo. 2022 var däremot en besvikelse och nu ska det bli ändring.

– Bilen är vacker. Det är tydligt att den har utvecklats efter förra säsongen och det blir spännande att se hur den är på banan, säger Lando Norris.
– Vi ställs inför många utmaningar i år. Det är en nysatsning, en ny bil, ny stallchef och en ny teamkamrat, jag är verkligen spänd.

 Lando Norris VM i F1 2023
Lando Norris har konrtakt till och med 2025 (AP/TT)

Lando Norris redo för Formel 1 2023

Han gör sin femte säsong hos McLaren och får sällskap av den omtalade debutanten Oscar Piastri, som vunnit Formel 3 och Formel 2 under sina debutsäsonger.

– Det ska verkligen bli spännande och jag får en snygg bil till min debutsäsong, säger Piastri som kommer från Australien.
Även VD Zak Brown är redo för en spännande säsong.
– Vi fyller 60 år och ska fira hela säsongen, vi är redo för att skriva historia.

AMR23 – Aston Martin i Formel 1

(Aston Martin)

Fernando Alonso har klätt sig i grönt. Han är redo för Aston Martin, ett stall som inledde fjolårets långt bak i fältet, men gjorde en stark comeback och slutade på plats sex i konstruktörsmästerskapet.
— Vi är inte nöjda när vi är femma, inte när vi är fyra, trea eller tvåa heller. Det är möjligt att vi inte kan vinna direkt, men vi ska se till att den här bilen blir redo, säger Alonso när bilen presenteras.

Aston Martin Formel 1 2023
(Aston Martin)

 

Samtidigt påpekar han att det kan bli ett par tuffa race innan han har lärt känna bilen ordentligt. Han kör intill Lance Stroll som erkänner att det har skett en stor förändring jämfört med förra säsongen.
– Bilen är något helt annat, den är fylld av nya idéer och vi har fått in många nya människor i stallet. De tillsammans med de duktiga medarbetare vi har haft under en längre tid gör att vi har en spännande tid framför oss, säger Stroll.

Enligt stallet är 90 procent av bilen ombyggt jämfört med 2022. Stallet påtalar att det inte kommer att ge sig innan de nått sitt mål, en VM-titel inom ett par år.

F1 på banan

Alpine har haft sin shakedown i dag och Pierre Gasly snackar om att det är en fantastisk känsla att köra bilen.

Även Williams har också kört sin bil på banan:

Fler bilar till Formel 1 2023

I morgon presenterar Ferrari sin bil, den följs av Mercedes på onsdag och Alpine på torsdag. Här kan du se AlphaTauris design och se Red Bull, Williams, Alfa Romeo och Haas.

Sedan måste jag tipsa om vår podd också. Förra veckan snackade vi med Dino Beganovic, som snart debuterar i Formel 3, du kan lyssna på honom och alla avsnitt av Plattan i Mattan här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB