Startsida / Inlägg

Nico Hülkenberg gör comeback i F1

av Anna Andersson

Nu är det klart. Nico Hülkenberg gör comeback i F1 och Mick Schumacher lämnar Haas.

Nu kristiseras Haas Günther Steiner av flera tidigare F1-förare, som anser att det är fel att sparka en 23-åring efter två år.

Nico Hülkenberg gör comeback i F1
Nico Hülkenberg gör comeback i F1 (AP/TT)

Nu är det klart att Nico Hülkenberg gör comeback i F1. Den 35-årige tysken har en gedigen F1-bakgrund och även om han aldrig stått på en prispall har han ofta kört in poäng, men har inte kört på heltid sedan han lämnade Renault 2019. Sedan dess har han hoppat in som reservförare och gjort bra resultat. Han blir teamkompis med Kevin Magnussen, 30, nästa år och de bildar en rutinerad duo.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka i F1 på fulltid, tillsammans med Haas 2023. Det känns som om jag aldrig lämnade F1 och jag ser verkligen fram emot att göra det som jag älskar mest igen, säger Nico Hülkenberg som kommer att testa för Haas på tisdag.

Här är alla stall och förare i F1 2023.

När Mick Schumacher nu lämnar F1 efter två säsonger och hans hans farbror Ralf Schumacher har varit hård i sin kritik mot Haas och Günther Steiner. Han anser att hans brorson förtjänar en plats i F1 och att Haas teamchef lagt för stor press på Michael Schumachers 23-årige son.

– Jag hade aldrig haft det lugn som Mick har utstrålat om jag hade varit i samma situation. Han har gjort en enormt bra prestation trots den hårda press han utsatts för offentligt, säger Schumacher till Sky.

– Jag tänker på Österrike eller Japan, när stallet valde fel strategi och där saknar jag att stallet är själbkritiskt.

Nico Hülkenberg gör comeback i F1

Schumacher går långt att han råder Steiner till att gå en ledarskapsutbildning.

– Det kanske skulle hjälpa. Han står för ett helt annan typ ledarskap än i andra stall.

Även experten Marc Surer är kritisk mot Haas agerande:

– Jag tror inte att vi har sett det bästa av Mick än. När han sitter i rätt bil, det såg vi i Formel 3 och Formel 2, kan han också omsätta det hela. Just nu går det lite troll i det, säger den tidigare F1-föraren till motorsporttotal.com.

Haas Günther Steiner har nu offixciellt kommenterat beslutet och säger:

– Jag vill tacka Mick för de två åren hos oss.

Mick Schumacher är besviken över att lämna F1

Mick Schumacher är tydligt besviken över att han måste lämna Formel 1.

– Detta blir mitt sista GP tillsammans med Haas F1 och jag vill inte gömma det faktum att jag är väldigt bevsiken över att kontraktet inte förlängs. Samtidigt vill jag tacka Haas F1, Ferrari och Ferrari Driver Academy för att jag fick den här chansen, säger Mick Schumacher i ett uttalande.

– De år vi har haft tillsammans har fått mig att mogna, både på och utanför banan. Under de tuffa tiderna har jag upptäckt hur mycket jag älskar den här sporten.

Det räcker inte med att Mick Schumacher förlorar sin plats hos Haas, från och med 2023 är han inte heller en del av Ferrari Driver Academy. Det skriver Sport Bild.
Därför känns det som om alternativet Mercedes blir allt mer realistiskt och frågan är var han kommer att köra då, intill ett uppdrag som reservförare?
Formel E, DTM eller kanske IndyCar?
Namnet Schumacher betyder mycket för Mercedes. Mer om det kan du läsa här.

När vi är inne på Schumacher…franska Canal+ gjort en intervju med den tidigare FIA-presidenten Jean Todt, 76. Han var tidigare stallchef för Ferrari och arbetade då nära Michael Schumacher. I programmet La Methode har Todt besökt orter som binder samman honom med Michael Schumacher.
– Michael har fortfarande en plats i mitt liv. Så kommer det även att vara i framtiden, oavsett hur situationen ser ut, citeras Todt av Sport Bild.
– Frågan är hur man har det bra tillsammans i dag och hur man följer familjen.

Korta nyheter inför Abu Dhabi GP i F1

McLaren uppdaterar utseendet till helgen. Vad tycker du?

Förra veckan avgjordes årets sista sprint, totalt har det genomförts sex under två säsonger och under 2023 ska det genomföras sex sprints. Vilka orter de ska genomföras på är inte klart än. Autosport har varit snälla och sammanfattat resulatet på de sex sprints som har körts:

Föga överraskande leder Max Verstappen, medan Lewis Hamilton inte ens tar sig upp bland de fem främsta. Då ska vi komma i håg att han hade en diskning i kvalet till den sista sprinten 2021 och inledde året med en underlägsen bil. Hans kollega George Russell inte ligger allt för långt framför i nedanstående tabell.

Missa inte veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan. Vi snackar om Verstappens agerande i Brasilien, Mercedes seger, ger ett förslag till en regeländring och en del om årets VM-final.

Så lite humor på slutet – du känner väl igen grabbarna även om det var ett par år sedan;-)  Tre av dem kör i helgen, en gör comeback redan nästa vecka.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB