Startsida / Inlägg

Dino Beganovic och vägen mot Formel 1

av Anna Andersson

Dino Beganovic kör FIA Formel 3. Det  det första stora steget mot Formel 1.
– Nu ligger allt i mina händer, säger han.

Dino Beganovic kör FIA Formel 3
Dino jagar segrar (Prema / FotoFormulaK.)

19-åringen från Linköping är nu etablerad i Ferraris förarakademi. Han har varit en del av det klassiska F1-teamet sedan 2020. Han tillbringar sina dagar i Ferraris fabrik och tävlat med Prema, som plockat fram flera stora F1-förare.
I fjol vann han Formula Regional European Championship i Formel 4 och nu tar han det första stora steget mot Formel 1. Dino Beganovic kör FIA Formel 3 som avgörs tillsammans med F1-helgerna. Det är också det första steget av tre på trappan som leder mot racingens kungaklass.
– Målet är så klart Formel 1. Det är inget snack om saken och jag har ingredienserna för att lyckas. Allt måste bara falla på plats, säger Dino Beganovic.

Dino kör FIA Formel 3

För att vara så väl förberedd som möjligt har han inlett säsongen med Formula Regional Middle East Championship i Mellanösten. Där har han vunnit både i Dubai och Kuwait. Nu är han tillbaka i Italien, har flyttat till en egen lägenhet i Ferraris komplex och lägger full fokus på träning och möten inför den stundande säsongen. Den inleds i Bahrain den 5 mars, drar vidare till Australien för att sedan pågå under åtta tävlingshelger i Europa fram till säsongsfinalen hemma på Monza i början av september.

– Jag har kört på alla banor utom två, i Bahrain och Australien vilket är säsongens första lopp. Det som är spännande är att det flesta inte har kört där, säger han.
– Men det som gör det svårt är att man måste vara snabb direkt. Vi har bara ett träningspass innan kvalet. Samtidigt har jag kört mycket på banorna i simulatorn. Det handlar mer om att jag måste snappa upp detaljer, för att se var guppen ligger och så.

Dino Beganovic mot F1

Dino Beganovic kör FIA Formel 3
Dino Beganovic kör FIA Formel 3 2023 (Prema / FotoFormulaK.)

Under varje tävlingshelg avgörs två lopp och det är tre förare i varje stall. Bland Dino Beganovics konkurrenter återfinns namn som Red Bulls juniorförare Sebastian Montoya, son till den tidigare F1- och Indycarförare Juan-Pablo Montoya, Zak O´Sullivan som tillhör F1-stallet Willians och tysken Oliver Goethe som är släkt med den tyske 1800-talsförfattaren.
– Planen är att göra ett bra år i Formel 3, att bara köra ett år i det mästerskapet. Nästa år vill vi avancera till Formel 2. Sedan får man se hur det går och om det blir ett eller två år innan det går att ta steget till Formel 1, säger Dino Beganovic.

Han tävlar för Prema, ett stall som lotsat förare som Mick Schumacher, Oscar Piastri och Charles Leclerc till Formel 1, men som även Felix Rosenqvist tävlade för när han vann FIA Formula 3 European Championship 2015.

– Det känns skönt att fortsätta jobba med Prema. Jag har kört för dem sedan 2020 och de har ingen dålig historik i Formel 3 och Formel 2. Stallet har vunnit antingen förar- eller teammästerskapet varje år, säger han.
– I går gick vi igenom säsongen och vad vi måste göra för att vinna mästerskapet, och vi har allt som vi behöver för att vinna.

Kalender för FIA Formel 3

F1 2023

Gillar du F1? anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Då missar du inga av våra nyheter kring Formel 1. Anmäl dig här.

Sedan kan jag tipsa om Drive to Survive säsong 5. Att minnas säsongen 2022 och komma i rätt stämning kan kännas rätt skönt i samband med testerna, bara någon veckan inför premiären.

Ni är många som ställer frågan, när har Drive to Survive premiär?

Den startar på Netflix den 24 februari. Mer om Drive to Survive säsong 5 läser du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB