Startsida / Inlägg

Lance Stroll: ”Tar livet av mig”

av Anna Andersson

F1-föraren Lance Stroll föll med cykeln – två veckor före premiären. Aston Martins förare drog på sig frakturer i båda handlederna och skadade en tå. Men det märkte han inte ens.

– Hela min värld rämnade framför mina ögon, säger han.

Aston Martin
Lance Stroll inför F1-premiären i Bahrain (Aston Martin F1 Team)

Aston Martins 24-årige förare var ute och tränade med sin cykel. Det var fyra dagar kvar till F1-testerna och två dagar innan han skulle resa till Bahrain. Han körde ner i en grop, föll och tog emot sig med sina händer.

– Det var en rejäl olycka, säger Lance Stroll till podcasten F1-Nation.

– Jag insåg direkt att jag hade skadat mina handleder, men jag märkte inte att tån var skadad. Det insåg jag först på kvällen, jag var så fokuserad på mina handleder.

Han berättar att hela hans värld föll samman och han trodde att han skulle missa ett par av de inledande loppen. Samtidigt som F1 förberedde sig för tester fick han åka till sjukhus.

– De såg inte att vänster tå var bruten, jag bad dem inte heller kolla eftersom jag var så koncentrerad på mina handleder. Jag fick gips på höger handled och de sa att jag var tvungen att operera mig, berättar Lance Stroll i podcasten.

– Sedan kom de tillbaka och sa: ”Oj, du har visst frakturer på den vänstra handleden också”.

F1-föraren Lance Stroll opererad

Lance Stroll bestämde sog för att avvakta en operation och reste till Barcelona för att besöka läkaren Xavier Mir som räddat karriären för många motoGP-förare. Han är specialist på händer och handleder och gav en tydlig diagnos.

– Han tittade på mina handleder och konstaterade att jag hade tre frakturer. En i höger handled och den måste opereras så snabbt som möjligt, och två frakturer i vänster, minns Lance Stroll.

– Sedan berättade jag om min tå. Jag sa: ”Min tå tar livet av mig”. Jag tog av mig skon och det blödde.

En ny röntgen visade att tån också var bruten, men den, precis som frakturerna i väster handled, läker av sig själva.

– Han sa att ”vänster hand behöver två till fyra veckors vila, men vi vet inte hur lång tid det tar för den högra handen att läka. Vi hoppas att du kan röra den lagom till premiären och kanske kan du köra. Tån behöver bara lite tid”.

Lance Stroll kör för Aston Martin i Formel 1

Samtidigt som Felipe Drugovic och Fernando Alonso körde testerna för Aston Martin i Bahrain låg han på ett hotellrum i spanska Barcelona.

– Jag kunde inte röra mig, jag var så långt från att kunna köra. Jag var hos min osteopat tio timmar om dagen och skötte min rehab. Det kändes helt omöjligt, säger Lance Stroll.

– Men så plötsligt måndag och tisdag kunde jag röra mig och onsdag gick det ännu bättre.

Lance Stroll åkte till England och testade i simulatorn, men det gjorde ”helvetiskt ont”. På tisdagen inför premiären fick han besked av läkaren i Barcelona att det är okej att köra.

– Han sa att han var nöjd med operationen och att det såg stabilt ut, att frakturerna i vänster handled var tillräckligt läkta. När det gäller tån handlar det bara om att jag måste tåla smärtan.

Aston Martins förare klarade av att sätta sig i bilen på fredagen, han körde tre träningspass, ett kval och placerade sig som sexa i premiären. Hans kollega Fernando Alonso slutade trea, när Red Bull vann.

– Ja, det gjorde ont, säger Lance Stroll.

– Det var en erfarenhet för livet, men jag vill aldrig göra det igen.

Nästa deltävling i Formel 1 avgörs i Saudiarabien, den första träningen startar om åtta dagar.

F1 poddcast

Nu är Sportbladets F1-podcast, Plattan i mattan, publicerad. Vi snackar om just Asrton Martin och premiären av Formel 1. Vi pratar om vad som ligger bakom Aston Martins framgångar, om hånet från Red Bull, Ferraris problematik och om Marcus Ericsson, jag fick tag på honom efter segern i St Petersburg. Sedan pratar vi såklart om Dino Beganovics premiär i Formel 3.

Lite roligt förresten att IndyCar med sin egen tappning av Drive to Survive. Den heter 100 Days to Indy och Ericsson har en framskjuten plats.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB