Startsida / Inlägg

Max Verstappen om familjens mörka hemligheter

av Anna Andersson

Han är dubbel världsmästare i Formel 1. Men vägen mot toppen har aldrig varit enkel för Max Verstappen.
I en ny dokumentär berättar han om familjens mörka hemligheter.

Max Verstappen
Max Verstappen tävlar för Red Bull Racing i F1 (Red Bull Racing)

Red Bulls förare Max Verstappen föddes till att köra Formel 1. Till att nå de framgångarna som hans pappa aldrig nådde. I det andra avsnittet av den nya dokumentären Anatomy Of A Champion som visas på Viaplay berättar om Max Verstappen och hans relation till pappa Jos och resten av familjen. Han och hans syster Victoria berättar öppet om föräldrarnas bråk, om den svåra skilsmässan och om sorgen att de tvingades växa upp på olika ställen, Max med sin pappa Jos och Victoria med mamma Sophie-Marie.
Relationen mellan Jos Verstappen och hans tidigare hustru Sophie-Marie Kumpen var ansträngd under en längre period.

Jos Verstappen åtalades för misshandel av hans tidigare hustru redan 2009, men åtalet lades ner och 2012 tillbringade han två veckor i polisens försvar sedan en tidigare flickvän anklagat honom för att han kört på henne med flit.
– Jag satt häktad i tre dagar, men fick stanna i flera dygn medan de utredde fallet. Åtalet lades ner, men jag är inte stolt över det. Det var tufft. Ljudet av dörren som stängdes och låsen som klickade, säger Jos Verstappen.

Max Verstappen om den hårda vägen til Formel 1

Även Max Verstappen erkänner att det var väldigt jobbigt att besöka sin pappa i fängelset, att möta honom bakom en glasskiva mellan
– Det kändes konstigt att besöka pappa och se honom så. Det är definitivt en av de tuffaste perioderna i mitt liv.
Max Verstappen var 17 år när han debuterade i Formel 1. Då tävlade han för Scuderia Toro Rosso. 2016 bytte han till Red Bull Racing och vann sitt första lopp med stallet. I dokumentären berättar han  om vägen dit och om pappans hårda uppfostrings metoder. Som att han efter ett misstag i VM-finalen i go-kart tvingades hoppa ur bilen på en bensinmack i Italien.
Hans pappa lämnade honom och körde vidare.
Då var han 14 år gammal.

– Pappa var så arg på mig, jag kastade bort chansen och jag var väldigt ledsen efteråt. När vi skulle resa de 17 timmarna hem i skåpbilen försökte jag prata med honom, men han ville inte prata med mig. Han sa bara gå ur bilen och körde, berättar Max Verstappen.
Han har dock tidigare berättat för ESPN att han ringde sin mamma, som också var på väg hem från samma tävling och hon hämtade honom, det framkommer dock inte i Viaplays dokumentär.

Max Verstappen
2016 kör Max Verstappen för Red Bull. De är hans första säsong i stallet (TT)

Pappa Jos och Max ett team

– Det är många som hävdade att det handlade om misshandel, men det var det inte. Det var en hård uppfostran, men planen var att lära honom att tänka. Många människor har ingen aning om vad som krävs för att ta sig till toppen, säger Jos Verstappen i dokumentären.

Bilden som målas upp är en pappa som gjort allt för sin son, varit mekaniker, manager, mentor, pappa och finansiär. En pappa som gör allt för att sonen ska lyckas med det han själv misslyckades med och därför förbereder sin son på ett mycket målinriktat sätt.
Efter segern i Melbourne i söndags har Max Verstappen skaffat sig fina möjligheter till att vinna en tredje VM-titel i Formel 1.
– Pappa ville att jag skulle bli bättre än vad han var och att jag skulle uppnå mer än vad han gjorde. Det är det som händer nu. Därför kan jag inte se det som bara jag, När jag vinner racen är det inte jag, utan det är vi, säger Max Verstappen som leder VM i F1 2023.

Nästa F1-lopp avgörs i Baku i slutet av april. Här är alla F1-lopp 2023.

Dokumentären släpps på Viaplay 9 april.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB