Startsida / Inlägg

F1 i Miami: Ferrari uppdaterar bilen

av Anna Andersson

Efter en tung inledning lyckades Ferrari med två snabba kval och pallplaceringar i Baku. Till helgens F1 i Miami kommer nästa steg.
– Nu börjar vi uppdatera bilen, bekräftar Ferraris stallchef Fred Vasseur.

F1 i Miami
Prispallen efter F1 i Baku 2023 (AP-TT)

När Charles Leclerc stod på prispallen i söndags var det Ferraris första pallplacering under 2023, vilket är långt efter stallets målsättningar. Leclerc som var tvåa i VM 2022 tog 22 poäng under en sprinthelg, tidigare under säsongen hade han samlat ihop sex.
Men faktum är att Leclerc var 21 sekunder efter segrande Sergio Perez och 19 sekunder efter tvåan Max Verstappen.

– De första tre loppen i år var riktigt usla, vi hade otur i Bahrain, när vi var trea och fick ett problem med bilen som gav oss en bestraffning till det andra racet. I Australien bröt jag efter en incident med Lance Stroll. Det kunde inte ha startat värre än vad det gjorde i år, säger Charles Leclerc under presskonferensen.

– I Baku gick det riktigt bra, vi tog vår första pole position och det kändes fantastiskt. Det visar hur bra vår bil är, framförallt i kvalet, även om det också visar vilka svagheter vi måste jobba med under racet. Red Bulls bilar är just nu för starka.

Ferrari med uppdateringar till F1 i Miami

Men det ska bli ändring på det. Ferrari anländer till Miami med uppdateringar och det är det första steget av flera.
– Den första uppdateringen kommer i Miami, sedan fortsätter vi med fler de följande race. Vi får se hur bilen reagerar på detta, säger stallchef Fred Vasseur till motorsport.com.
– Uppdateringarna är ju en sak, men att kunna utnyttja all potential i dem är en helt annan sak.

Han vill inte gå in på om Ferraris problem är mekaniska eller aerodynamiska, men erkänner att stallet har problem med kontinuiteten. Ett annat problem är att stallet behöver förstå vad det är som gör att Red Bull har en så stor fördel av sin DRS. Hur det kommer sig att Red Bull kan segla förbi Ferrari på raksträckan, samtidigt som andra stall har problem att ta sig förbi på de nedkortade DRS-zonerna.
Även i Miami har DRS-zonerna kortats jämfört med fjolåret.

– Jag tycker inte att det är rätt, de bilar vi kör nu har fortfarande svårt att följa framförvarande bil, säger Charles Leclerc.
– Det är bättre än förra generationen F1-bilar, men de är inte tillräckligt bra för att vi ska kunna skrota DRS, så jag hoppas att man inte kortar ner DRS-zonerna framöver.

Alpine och McLaren startade sina uppdateringsrace i Baku, med lite olika resultat. Mercedes har kommunicerat att deras första större uppdatering kommer till Imola, vilket är nästa race.

Korta nyheter inför F1 i Miami

Red Bull med sin nya design:

Alla tider för Miami GP i F1 hittar du här.

Mercedes och Lewis Hamilton pratar om framtiden och om att förlänga det kontrakt som går ut efter 2023.
– Jag planerar inte att lägga av inom kort, jag har inte kommit till slutet av min karriär, utan jag är på toppen av den, säger Hamilton till ESPN.
– Jag  planerar inte heller för att byta stall. Mercedes är mitt hem. Jag är nöjd, men jag har inte skrivit något nytt kontrakt. Vi jobbar på det.

Har du lite långtråkigt i väntan på helgens sena kval och race kan jag rekommendera en genomläsning av F1-mästarnas öden. Eller framtidens svenska motortalanger. (Plus jobb)

Här kan du också klicka in för att prenumerera på vårt nyhetsbrev kring Formel 1.

Det kommer regelbundet under hela säsongen och har du tankar eller tips på hur vi kan förbättar F1-bevakningen ytterligare så skicka mig ett mejl!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB