Indy 500: Marcus Ericsson tappar ledningen i IndyCar

av Anna Andersson

IndyCar har tävlat i Indianapolis.

Nu startar fokuseringen mot Indy 500.

Indy 500
Felix Rosenqvist, Arrow McLaren SP Chevrolet, startade från ruta två, men var femma i mål nu startar fokus Indy 500. (Penske)

Felix Rosenqvist startade GMR Grand Prix från första led och Marcus Ericsson något längre ner i fältet på position sju. Både två startade på svarta däck, Rosenqvist tog det försiktigt in mot första kurvan och tappade ett par placeringar, medan Ericsson höll sin position.

Rosenqvist låg länge bra med i kampen om en pallplats, men han tappade tid i samband med det avslutande depåstoppet och slutade på plats fem. Inte heller Ericsson hade någon av sina bättre dagar. Han fastnade bakom Jack Harvey, som låg varvet efter, vilket kostade mycket tid. Han slutade på plats åtta.

Fokus Indy 500

Loppet vanns av Ericssons kollega Alex Palou. Därmed har mästerskapet fem olika vinnare på lika många lopp. Spanjoren startade loppet på de röda däcken och kunde skaffa sig banposition för att sedan köra resten av racet på de svarta däcken. Han tar också tog över ledningen i IndyCar, Marcus Ericsson är nu trea.

– Bilen har varit fantastisk hela helgen. När vi startade på röda däck så insåg vi att vi hade chansen till segern, säger Palou efter loppet.

– Vi har haft en bil för segern i Indy 500 de tre senaste åren, men inte lyckats. Nu är det bara att fortsätta jobba och jag tror att vi har möjligheten att vinna i år.

Resultat GMR Grand Prix

Redan på tisdag den 16 maj startar träningarna inför Indy 500, den 107;e upplagan av det klassiska loppet avgörs den 28 maj. Kvalet avgörs däremot på söndag nästa vecka, den 21 maj. Det gör att från och med nu ligger allt fokus på Indy 500, tävlingen som förra året vanns av Marcus Ericsson.

Samtidigt som IndyCar startar sina förberedelser för Indy 500 kommer också Formel 1 att tävla på Imola nästa söndag. Då kommer Mercedes med mycket stora uppdateringar. Enligt stallchef Toto Wolff handlar det om en stor operation.

Joel Granfors första seger i USA

Joel Granfors gjorde en sensationell insats i USF Pro 2000 på Indianapolis Motor Speedway. Han startade från plats 18 – och tog sig upp til seger.

– Vilket race, det var en fantastisk start och jag var uppe på en plats bland de tio främsta redan på det första varvet. I samband med den första omstarten var det lite rörigt, men i kurva ett tog jag mig upp på andra plats, skriver Joel Granfors i ett inlägg på FB.

I samband med den andra omstarten körde han om sin kollega Salvador de Alba. Därefter höll han ledningen udner de avslutande 15 varven.