Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson en mästare redo att vinna igen

av Anna Andersson

En månads förberedelser och 200 varv avgörs på någon sekund. Marcus Ericsson förlorar Indy 500 på det allra sista varvet.

Han är fruktansvärt besviken – han bör vara stolt.

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson i samband med Indy 500 (Penske)

Inför Indy 500 sa Felix Rosenqvist till mig att allt kan hända under Indy 500 och alla vet att det också kommer att göra det. Så kan vi också sammanfatta den 107:e upplagan av klassikern Indianapolis 500. Under 92 varv låg inte ett gruskorn fel på den välkända ovalen. Under de avslutande 108 varven hände allt.

Allt som inte ska kunna hända.

Felix Rosenqvist avslutade dagen i muren sedan han blivit omkörd av Josef Newgarden som sedan vann loppet. Marcus Ericsson hade däremot kört upp sig från startposition tio och satt sig själv i en perfekt position till att försvara sin seger från 2022. Han hade goda möjligheter att bli den första mästaren på mer än 20 år att vinna Indy 500 två år i rad.

Han har lite tur när han fajtas med Pat O´Ward, de båda bilarna gick i varandra. O´Ward kör in i muren, Ericsson klarar sig utan skador på bilen och när loppet flaggas rött bedöms han som tvåa efter Josef Newgarden.

Marcus Ericsson är så nära segern i Indy 500

När det blev grönflagg igen återstår fem varv av loppet. Det var precis det läget som Ericsson avgjorde Indy 500 förra året, men då hade han ledningen före Pat O´Ward.

Nu tar han också ledningen, men bakom honom, längre bak i fältet är ett flertal bilar inblandade i en kollision och det förstör Ericssons kväll. När fältet samlas i depån för en avgörande sprint, ett enda snabbt varv, utan att ha värmt upp däcken, går han ut i ledningen. Den har han ingen chans att försvara.

Eller som Josef Newgarden säger:

– Det är tvåa man vill vara i det läget.

Amerikanen inser i det ögonblicket att han kommer att vinna racet, även om Ericsson gör allt och det gör han. Marcus Ericsson sätter inte ett hjul fel, men han har ingen chans mot Newgarden som tar sin första seger i Indy 500. Han förlorar segern med ett par hundradelar. En månads uppladdning avgörs på de sista meterna, på någon sekund. Det är så fruktansvärt grymt och jag förstår att Marcus Ericsson är enormt besviken efteråt.

Han anser att domarna frångår reglerna och väljer showen före tävlingen. Det kan han absolut ha rätt i.

Samtidigt är det Amerika, det är Roger Penske som äger banan, som äger IndyCar och som också äger det team som Josef Newgarden tävlar för.

Det är en nation som sätter showen före sporten. Om och om igen.  Så kommer det alltid att vara.

Jag tycker att Marcus ska vara så oerhört stolt över sin insats. Även om han han själv säger att ingen minns en tvåa i Indy 500 så har han visat att hans seger 2022 inte var någon tillfällighet.

Jag ser redan fram emot de 200 varven på Indianapolis Motor Speedway den 26 maj år 2024.

Marcus Ericsson är en mästare redo att vinna igen.

•••

IndyCar reser  nu vidare till Detroit för race nästa helg, Ericsson är tvåa i mästerskapet. Han är 19 poäng bakom Alex Palou som leder. Även Formel 1 tävlar vidare nästa helg, i Spanien. Det senaste snacket under veckan hittar du alltid här på F1-bloggen. Ett tack till er alla som klickar in, läser och engagerar er. Ni är fantatsiska.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB