Startsida / Inlägg

F1 i Monaco: Mercedes alla nyheter

av Anna Andersson

Mercedes presenterar sin uppdaterade bil till F1 i Monaco 2023. Här är sex stora F1-nyheter.

– Det har varit en helt fantastisk dag, säger Lewis Hamilton.

Monaco GP 2023
Mercedes Lewis Hamilton under träning 1 inför F1 i Monaco. (AP-TT),

Mercedes säsongsinledning av Formel 1 har varit under all kritik och den stora uppdateringen skulle ha kommit till Imola förra helgen. Så blev det inte, det loppet ställdes in på grund av övervämningar i området.

Mercedes har valt att ta med sig sex stora nyheter till F1 i Monaco. Det handlar om den främre hjulupphängningen och om golvet, vilket ska förbättra luftflödet till diffusorn. Även sidepodsen har förändrats, karossen, samt bakvingen och man har även gjort förändringar vid den bakre bromskanalen. Allt handlar om att försöka förbättra luftflödet, öka downforce och förbättra balansen i bilen.

– Under varje lopp och varje varv vi har kört har vi gett feedback till teamet. Vi säger vad vi behöver ha av bilen, vad som behöver förbättras och så kör vi igen. Vi gör samma sak i simulatorn och det är verkligen ett underbart verktyg att uvteckala bilen i. Jag försöker göra det så mycket som möjligt, säger Mercedes F1-förare George Russell under presskonferensen inför Monaco GP 2023.

– Förarna är nyckeln i utvecklingen, i framgången eller i misslyckandet för en bil som inte funkar riktigt som den ska. Förmodligen får inte ingenjörerna och aerodynamikerna tillräckligt med kredit i det avseendet,  för de är hjärnan bakom jobbet.

Merceds nyheter inför Monaco GP i F1

Mercedes förare var dock enbart 15:e man på den första träningen och hade stora problem med bakvagnen. Samtidigt är han medveten om att Monaco är en unik bana och att det blir en spännande helg i Barcelona nästa vecka. Då kan Mercedes få sina första svar på vad uppdateringen har gett.

– Vi kommer inte att lära oss speciellt mycket av den här helgen, utan vara försiktig med den i information vi får. I Barcelona får vi börja om från noll, säger han.

Lewis Hamilton å andra sidan var väldigt nöjd med förändringen. Han körde in på dagens sjätte snabbaste tid.

– Jag njöt verkligen av att köra. Jag vill tacka alla i fabriken. Det är inte enkelt att bygga en bil, utveckla och ta bort delar. Alla har investerat enormt mycket tid och arbete för att vi ska kunna vara där vi är i dag. Jag är glad att vi kunde presentera bilen här, säger han.

– Detta är inte rätt ställe att testa och förbättra en bil, men bilen kändes bra. Det var lite synd att vi inte var så nära som jag hade hoppats på, men jag kunde känna förbättringarna. Nu måste vi jobba vidare för att se vad vi kan pressa ur bilen.

– Vi kan konstatera att uppdateringen inte är sämre än den bil vi hade tidigare och med tanke på att vi är i Monaco är det positivt. Bilen gör i allafall inget som vi inte gillar, kommenterar stallchef Toto Wolff till Sky.

Inför F1 i Monaco 2023

Nico Hülkenberg hade en date med muren under den första träningen till Monaco GP 2023.

Red Bulls Max Verstappen var ritkigt förbannad under den första träningen. Han gastade över radion:

– På de snabba ställena är bilen oerhört svårkörd.

– Motorn är så dålig.

– Jag kommer in i depå, med en sådan bil och en sådan set-up kommer jag att krascha.

Stallet fick ordning på bilen till pass två. Dagens tider finns här.

Även Aston Martin har med sig uppdateringar till helgen. Teamet har dessutom startat flytten till sin nya fabrik, med egen vindtunnel och toppmedern simulator. När det är klart, lämnar de samarbetet med Mercedes, vilket också är logiskt när de nu ska bli fabrikteam till Honda från och med 2026.

Följ träningar, kval och race i vår liverapport, F1-live. Under kval och Monaco GP 2023 är jag också på plats framför datorn, jag startar 15 minuter innan passet börjar. Det är alltid kul när vi är många som kan diskutera och se F1 tillsammans.

Vädret inför Formel 1 i Monaco

I mitten av veckan snackade vi om regn under Monaco GP 2023, men vädret ser ut att bli helt okej:

En guide till helgens lopp i Monaco hittar du här.

För övrigt har Ferrari och Charles Leclerc en ny raceoverall. Snygg? Vad tycker du?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB