Startsida / Inlägg

F1 i Barcelona 2023: Favoritfall

av Anna Andersson

Max Verstappen har pole position inför F1 i Barcelona 2023. Men det behöver vi knappast bry oss om. Han kör mot ännu en seger och tidigare i veckan talade han också om att Red Bull kan vinna alla  lopp i år.

Det som däremot är intressant är vad som hände med fem andra starka förare – en av dem hårt bestraffad efter kvalet.

F1 i Barcelona 2023
Charles Leclerc misslyckades under kvalet till F1 i Barcelona 2023. (AP -TT)

Kvalet till F1 i Barcelona 2023 utvecklades snabbt till ett favoritfall och detta trots att flera team har med sig uppdateringar till Barcelona. Inför den första träningen kallade Carlos Sainz Ferraris uppdatering för en ny riktning och efter Q3 var Charles Lelcerc positiv.

I kvalet fungerade däremot ingenting för fjolårets VM-tvåa i Formel 1.

Favoritfall inför F1 i Barcelona 2023

Charles Leclerc slog en enda bil och var näst sist, han åkte ut i Q1 för första gången sedan 2019. Han startar alltså från sista led – samtidigt som hans kollega Sainz startar från första i Spanien Grand Prix i F1.

Men Leclerc var inte ensam om att misslyckas. Sergio Perez, Red Bull, var mil efter Max Verstappen som med marginal, hängslen och livrem gled till pole position. Perez hade det svårt, körde av och lämnade kvalet i Q2. Det gjorde även Mercedes George Russell som klagade över att bilen var omöjlig att köra.

Alonsos problem under kvalet till Formel 1

I Q3 var det sedan Fernando Alonsos tur att få riktigt stora problem, men de hade han orsakat själv. Tidigt under kvalet gjorde han en miss och var ute i gruset. Det verkar som om det orsakade skador på hans golv för så fort han hade bilen i depån låg Aston Martins mekaniker under hans bil och försökte genomföra reparationer.

De lyckades inte helt och frågan är om Aston Martin nu har ett exakt likadant golv till Alonso. Har de det kan de byta till racet, har de inte det utan de bara har en äldre specification så tvingas han antingen byta och starta från depån eller köra med ett golv som kan bära spår av lördagens besök i gruset.

– Ja alltså, jag vet inte om man kan kalla det för golv längre, säger Aston Martins teamchef Mike Krack till ORF.

– Jag tror att han har ett halvt golv kvar. Vi försökte reparera det, men lyckades inte och fick köra med det som vi hade. Vi får se vad som händer i morgon, banan är brutal mot däcken och vi har en bra bil.

Detta var första gången i år som Lance Stroll slog Alonso och nu är det ingen förare som aldrig slagit sin kollega i ett kval i år.

Alpines Pierre Gasly gjorde ett fint kval. Resultatmässigt, men han gjorde andra misstag. Nu i efterhand har han bestraffats för att han hindrade Max Verstappen och även Carlos Sainz. Det gör att han flyttas ner sex platser i starten av Spanien GP. Ny startgrid ser du nedan, med Lewis Hamilton i andra startled.

I morgon kan ni följa F1-live med kommentarer och diskussioner. Missa inte heller den sista chansen att vara med och tävla i vårt F1-quiz. Vinsten?

En resa för två personer till F1 i Ungern.

Inför F1 i Barcelona 2023 – kul årtal

1988 vann McLaren med Ayrton Senna och Alain Prost alla lopp utom ett. Tillsammans vann de elva lopp. I år har Red Bull vunnit samtliga sex deltävlingar som har körts.

Vi kan kanske räkna med att stallets vinstrad förlängs i Barcelona?

2016 vann Max Verstappen sitt första GP-lopp. Det var hans första lopp för Red Bull. Segern kom sedan de två överlägsna bilarna från Mercedes kolliderat.

2013 vann Fernando Alonso sitt senaste lopp. Det var för Ferrari i Barcelona, men efter dagens besök i gruset är en seger långt borta. Han verkar dock inte allt för lesen över det utan är tydligen nykär igen.

Denna gång är det återigen en TV-reporter, Melissa Jimenez på DAZN, som fångat hans intresse. Hon var tidigare gift med fotbollsspelaren Marc Bartra och de har tre barn tillsammans.

INDYCAR i Detroit

Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson är i Detroit för att köra helgens deltävling i IndyCar. Ericsson vann sitt första race där, han är tvåa mästerskapet. Det betyder kval i kväll och race i morgon.

Här är alla tider:

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 7

Chevrolet Detroit Grand Prix
Streets of Detroit (USA)

Fredag 2 juni
Fri träning 1: 21.00-22.30

Lördag 3 juni
Fri träning 2: 15.05-16.05
Kval: 19.20-20.50

Söndag 4 juni
Warm-up: 16.00-16.30
Race (100 varv): 21.00

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB