Startsida / Inlägg

F1 i Barcelona: Bilderna som avslöjar Red Bull

av Anna Andersson

Här är bilderna som avslöjar Red Bulls hemligheter. Inför F1 i Barcelona diskuterar Formel 1 mästarnas golv.

– En sådan sak drar ett enormt intresse till sig, erkänner Mercedes teknikchef James Allison.

F1 i Barcelona
Sergio Perez under Monaco GP i F1. (AP-TT)

Red Bulls Sergio Perez kraschade sin bil under F1-kvalet till Monaco GP förra helgen. Den lyftes med en lyftkran, vilket gjorde att golvet exponerades. Det visades i TV, för fans och ett stort antal fotografer.

Det kan ställa till stora problem för Red Bull. Golvet är något av det mest hemliga på en F1-bil och när världsmästarens underrede läggs ut på display njuter hela F1-världen.

Det är en chans som inte har gått Mercedes förbi.

– Det är många fotografer som är anställda av teamen på en racehelg och vi litar inte enbart på TV-bilder. Den upplösningen inte är speciellt bra. Där kan det vara svårt att se. Våra fotografer är placerade på strategiska ställen längs med banan. Där det finns en stor chans att de kan arbeta och ge oss bra information, säger Mercedes teknikchef James Allison i en video som stallet har publicerat.

– På så sätt får vi högupplösta bilder av andra bilar. Tyvärr fick även vår bil lyftas av med en lyftkran den här helgen.

F1 i Barcelona: Alla snackar om Red Bull

Han syftar på Lewis Hamiltons olycka under träning tre. Han kan också skatta sig lycklig över att Sergio Perez fick en flygtur precis över de fotografer som Mercedes och andra team har placerat ut längs banan. Det är ett sätt att lära sig mer om konkurrenterna hemligheter.

– Det stämmer, vi fick riktigt bra bilder av Red Bull. Det är oerhört bra för våra aerodynamiker. Vi kan titta noga på dem och se vad vi kan använda oss av i våra tester, erkänner Allison.

Mercedes har inte alls kommit lika långt i utvecklingen av sin bil som vad Red Bull har gjort. För det tidigare mästarstallet är det viktigt att se vilka lösningar som Red Bull har valt för att få luften att strömma på ett fördelaktigt sätt under bilen. Under Monaco GP fick de en gratischans.

Red Bull å andra sidan spelar ner incidenten.

– Det är klart att vi inte gillar det. Golvet är oerhört viktigt för oss, men så länge man inte känner till grundkonceptet och andra delar är det inte så enkelt, säger Red Bull i ett uttalande till motorsport.com.

– Mercedes bil hängde längre i luften, met verkade inte som om någon var intresserad av  dem utan alla rusade mot oss.

I helgen tävlar F1 i Barcelona. Här är en guide och statistik inför Spanien GP.

Vinn resa till Ungerns GP

Nu har du chansen att vinna en en resa för två personer till Ungerns GP, flygbiljetter, hotell och inträde till kval och race.

Hur?

Svara på vårt F1-quiz, fyll i ditt telefonnummer och håll tummarna. Du kan tävla fram till den 4 juni. Den femte juni lottar vi fram en vinnare och ringer i samband med att vi spelar in vårt avsnitt av Plattan i Mattan.

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan snackar vi för övrigt ner Monaco GP, Indy 500 och vi snackar upp F1 i Barcelona.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB