Startsida / Inlägg

Pallplats för Felix Rosenqvist i Detroit

av Anna Andersson

Felix Rosenqvist tog en imponerande pallplats i IndyCar i Detroit.

Han körde om Alexander Rossi bara något varv från mål.

Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist tog en pallplats i IndyCar i Detroit

Mästerskapsledaren Alex Palou vann IndyCar på den märkliga stadsbanan i Detroit. Det var ett lopp som präglades av ett antal gulflaggor och bjöd på en spännande avslutning där Felix Rosenqvist tryckte sig förbi teamkollegan Alexander Rossi på det 99:e av de 100  varven.

Rosenqvist som kvalade bra inför Indy 500 och även hade chansen på en fin placering när han kraschade på ovalen i Indianapolis visade återigen sin förmåga.

Amerikanen Rossi, som tidigare tävlat i Formel 1, var inte nöjd med den bryska behandlingen från sin McLarenkollega.

– Vi ska diskutera det internt, sa han efter loppet.

Felix Rosenqvist med pallplats i IndyCar

Rosenqvist ansåg däremot inte att han hade gjort något fel.

– Jag låg på insidan och han tryckte rätt mycket i första apex, jag behövde styra mot honom annars hade jag tagit i muren till vänster. I utgången av kurvan var det bara ren racing. Han var tuff vid ingången av kurvan, jag vid utgången av den, säger Felix Rosenqvist till Viaplay.

– Jag tycker det var rättvist, samtidigt ska vi så klart prata om det. Det är aldrig bra att köra så mot en teamkompis, men om du kör hårt så blir svaret hårt. Allt är okej.

Felix Rosenqvist får därefter frågan om han kör extra hårt för att han inte har något kontrakt till nästa år, men svarar klart och tydligt.

– Jag tävlar på samma sätt  varje race. Det har ingenting att göra med min framtid, jag kör hårt varje race och det är alltid tufft i IndyCar. Det är hårt varje dag, säger han.

– Jag ska inte skämmas för att jag har armbågarna ut. IndyCar är tufft, även om jag helst inte vill tävla för mycket mot mina teamkollegor, det är aldrig roligt. Men det är IndyCar. Han är hård och rättvis, det är jag också.

Will Power slutade tvåa, Rosenqvist trea och Scott Dixon tog sig också förbi Alexander Rossi som var femma i mål. Det är Rosenqvists första pallplats i år.

– Det känns grymt att äntligen få ta första pallplatsen för säsongen. Vi har varit nära så många gånger; vi är alltid med där uppe, säger Felix Rosenqvist.

– Den nya banan här i Detroit är verkligen en utmaning. Det är så smalt och så trångt. Det krävs verkligen hundraprocentig koncentration i hundra varv. Det är extremt mentalt krävande. Jag tycker att banan bjöd på riktigt bra racing i slutändan, och det är förstås häftigt att få köra en Chevrolet-bil till pallen rakt utanför huvudkontoret i Chevrolet Detroit Grand Prix.

Marcus Ericsson hade däremot en tuff dag, den första stinten ställde till det för svensken. Ericsson slutade på plats nio och behåller ändå andraplatsen i mästerskapet. Han är 51 poäng bakom Palou efter sju av 17 lopp.

Felix Rosenqvist är nu tia i mästerskapet som nu ska vidare till Road America den 18 juni, en bana där han har vunnit race tidigare.

Här är hela schemat för IndyCar 2023.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB