Startsida / Inlägg

Sebastian Vettel gör comeback – kör Red Bull

av Anna Andersson

Sebastian Vettel gör comeback. Han ska köra F1 på Nürburgring och funderar över en återkomst i Formel 1.

– Allt är möjligt, säger han.

 Sebastian Vettel gör comeback
Sebastian Vettel gör comeback på Nürbuirgring (TT-AP)

Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel lämnade Aston Martin och F1 efter säsongen 2023. Han ersattes av Fernando Alonso, som gjort en imponerande vår.

Sebastian Vettel inledde sin tid som pensionär med att köra husbil genom Tyskland, Danmark och Sverige för att delta i Race of Champions. Därefter har han besökt F1 i Monaco och nu ska han samarbeta med Red Bull. I samband med ”Red Bull Formula Nürburgring” på klassiska “Nordschleife” den 9 september sätter han sig bakom ratten igen.

Formel 1 gör ett kort gästspel på Nürburgring och stallets reservförare Daniel Ricciardo ska ratta en RB8 från 2012. Sebastian Vettel ska köra sin ”Kinky Kylie” som han vann VM-titeln med år 2011.

– Det kommer att bli riktigt roligt att få köra min RB7, med E-fuel, på Nordschleife, säger han i en kommentar.

Sebastian Vettel gör comeback

2013 vann han sitt enda GP-lopp i Tyskland, det var på Nürburgring, samma år som han vann sin sista VM-titel. Han lämnade Red Bull för Ferrari i slutet av 2014, där blev han kvar till och med 2020 innan han avslutade karriären med två år hos Aston Martin.

Eller avslutade karriären. Är Sebastian Vettel helt färdig?

– Just nu kan jag tänka mig allt, sa 35-årige Vettel till RTL i mars.

– Det kan vara vad som helst, det kan vara så att jag får spader efter ett halvår hemma på soffan och vill köra racing igen. Det kan också vara så att jag har hittat något annat projekt där jag kan dra nytta av min ambition och all erfarenhet som jag har.

Enligt RTL och N-tv kan det vara så att Sebastian Vettel gör comeback på riktigt i 24-timmarsloppet i Le Mans nästa år. Innan dess ska han köra en F1:a på “Die grüne Hölle”.

Kort om F1 – inför F1 i Montreal

Lawrence Stroll, ägare av Aston Martin har en dröm. Han vill se två bilar från Aston Martin på prispallen i sitt hemland Kanada. I hans stall kör Fernando Alonso och hans son Lance Stroll. Lyckas Stroll ta en pallplats är det historiskt. I

ngen kanadensare har stått på en prispall i Montreal sedan sekelskiftet. Senaste gången en hemmaförare lyckades ta en pallplats  i Montreal var 1996, det var Jac Villeneuve. I veckans F1-podd Plattan i Mattan bjuder vi på ett specialavsnitt om just familjen Villeneuve, F1 i Kanada och den makalösa F1-säsongen 1997.

 

Det blev inget F1-lopp på Imola i år, men enligt F1:s VD Stefano Domenicali så vill man förlänga Imolas kontrakt med ett år. Det löper ut 2025.

– Det är ju inte möjligt att köra den tävlingshelgen i år, men vi har lagt fram ett förslag om att förlänga kontraktet. Det är helt rätt, Imola förtjänar det och vi ska snart diskutera detaljerna, säger Domenicali, som är född i Imola, till podden ”Beyond the Grid”.

 

Enligt Williams nya stallchef James Vowles är stallets infrastruktur helt föråldrad. Han menar att den är 20 år efter sin tid och ser det som en stor utmaning att få infrastrukturen till den nivå som krävs för att lyckas i Formel 1.

IndyCar – Road America

En tredjeplats när IndyCar tävlade i Detroit för två veckor sedan och nu är McLarens Felix Rosenqvist tillbaka på den bana där han tog sin första seger 2020.

Ifjol var han sexa i mål.

– Det är alltid kul att komma tillbaka till banor man presterat bra på tidigare, och jag gillar verkligen Road America, säger Felix Rosenqvist som kör för ett nytt kontrakt till 2024.

– Den här gången ger det dock väldigt lite att titta i backspegeln. Den nya asfalten har gjort banan betydligt snabbare, vi pratar flera sekunder per varv. Det kommer att ändra saker och ting rejält.  Det blir en intressant helg där nyckeln blir att träffa rätt med inställningarna för den nya greppnivån. Den som lyckas bäst med det kommer att vinna och förhoppningsvis är det vi!

Marcus Ericsson var tvåa på banan i fjol. Nu ligger han tvåa i mästerskapet och behöver också en bra helg för att Alex Palou inte ska dra ifrån allt för mycket i kampen om titeln. Teamkollegan Palou vann senast, han lämnar Ganassi till nästa år och ansluter till McLaren.

Detta är årets åttonde deltävling i IndyCar och träningarna startar i morgon fredag. Kvalet avgörs lördag kväll och racet på söndag, racet kommer dock att krocka med Formel 1 så det gäller att ha två skärmar.

Här ser du tiderna för F1 i Montreal, Kanada.

TIDSSCHEMA

Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 8

Sonsio Grand Prix at Road America

Road America (USA)

Fredag 16 juni

Fri träning 1: 22.00-23.15

Lördag 17 juni

Fri träning 2: 16.55-17.55

Kval: 19.55-21.25

Söndag 18 juni

Warm-up: 16.15-16.45

Race (55 varv): 19.15

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB