Startsida / Inlägg

Alex Palou från IndyCar till F1

av Anna Andersson

Tre segrar på lika många lopp, en ledning i IndyCar. Snart kan Alex Palou vara en del av F1-depån.

– Efter säsongen i IndyCar kommer han till oss, förklarar McLarens VD Zak Brown.

Alex Palou IndyCar 2023
Alex Palou har vunnit tre lopp i rad i IndyCar (Penske Entertainment)

Spanjoren Alex Palou vann IndyCar 2021. Inför förra säsongen skrev han på för McLaren men efter ett invecklat kontraktsbråk blev han kvar hos Chip Ganassi Racing där han är teamkollega med Marcus Ericsson. 2024 kommer han att tävla för McLaren. Redan i år fick han rollen som reservförare hos McLarens team i Formel 1. Eftersom han har en säsong i USA att koncentrera sig på har Mick Schumacher delat sina uppgifter mellan Mercedes och McLaren. Tanken är att Palou ska ansluta till F1-stallet i september när IndyCar avslutat sitt mästerskap.

– Han är vår reservförare och kommer till oss när han avslutat sin säsong, han är definitivt en stor talang, säger McLarens VD till motorsporttotal.com.

Alex Palou till F1?

26-åringen har vunnit de tre senaste loppen och leder mästerskapet inför helgens deltävling i Toronto. Målet är att säkra titeln – för att sedan vara tillgänglig för McLaren F1.

– Alex har imponerat i IndyCar. Det är ett väldigt tufft startfält och därför att det  imponerande att han har vunnit så många lopp som han har gjort i år, förklarar Brown.

Palou har vunnit fyra av de nio lopp som körts och leder mästerskapet med över 100 poäng, även om IndyCar är betydligt mer frikostiga med poängen än exempelvis Formel 1. Säsongen pågår fram till den 10 september och sedan är det troligt att han får möjligheten att köra Lando Norris F1-bil vid någon fredagsträning. Han fick chansen att köra i samband med USA:s GP i Texas 2022 och han testade en McLaren från 2021 i Ungern för en månad sedan.

Alex Palou leder IndyCar 2023
Alex Palou leder IndyCar 2023 (Penske Entertainment)

Är reservförare i Formel 1

Sett till fredagsmöjligheterna har McLaren dock, till skillnad från flera andra stall, bara en bil att låna ut. Oscar Piastri är själv en rookie och tillåts köra samtliga fredagsträningar under säsongen.

– Det är alltid fantastiskt när man som förare kan köra något med fyra hjul och en motor. Framförallt när det är en snabb bil och man har många människor omkring sig som ser över arbetet och ser vad man gör med bilen, säger Alex Palou.

– Jag älskar det, men jag förväntar mig inte att jag får testa mer  innan säsongen är över. Samtidigt är det alltid bra att ha tid på banan.

Alex Palou tävlade i Europa och Japan fram till och med 2019, därefter flyttade han till USA. Där har han imponerat genom att vinna mästerskapet under sin andra säsong och nu återigen vara i ledningen. Var tar han vägen sedan? Att förare väljer IndyCar efter det att de tävlat i Formel 1 är ingen ovanlighet, men att mästare däremot går åt andra hållet händer mer sällan. Två exempel är Juan-Pablo Montoya och Jac Villeneuve, men det är runt 20 år sedan den sista av dem lämnade Formel 1.

•••

Tiderna för IndyCar i Toronto finns här.

Notera att det finns tre förare med svenskintresse i helgens lopp i Toronto. Tom Blomqvist, son till rallyikonen Stig Blomqvist, debuterar. Han tävlar visserligen med brittisk licens, men har svenska rötter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB