Startsida / Inlägg

Linus Lundqvist är klar för IndyCar 2024

av Anna Andersson

Linus Lundqvist är klar för IndyCar.

Han kör för Chip Ganassi Racing från och med 2024.
– Jag ska göra allt som står i min makt för att ta vara på den här chansen. säger 24-åringen.

Linus Lundqvist är klar för IndyCar 2024
Linus Lundqvist är klar för IndyCar 2024 (IndyCar)

Linus Lundqvist kör för Chip Ganassi racing i IndyCar 2024
Det är snart ett år sedan Linus Lundqvist vann Indy Lights, eller Indy NXT som mästerskapet heter i år. Det stipendium som han fick var inte alls lika stort som det tidigare vinnare har fått och räckte inte till att finansiera någon styrning i IndyCar 2023.
Istället har han väntat på sin chans.

Den kom för ett par veckor sedan när han överraskande fick ta över  Simon Pagenauds bil #60 hos Meyer Shark Racing. Han imponerade på stadbanan i Nashville, körde hem stallets bästa resultat i år när han var 12:a på Indianapolis Motor Speedway och körde precis som i Nashville det snabbastre varvet vid den senaste deltävlingen. Den avgjordes på ovalen i Portland.
Hans insatser imponerade och har även gett resultat.

Linus Lundqvist klar för IndyCar 2024

Linus Lundqvist har nu skrivit ett flerårigt avtal med Chip Ganassi Racing.

– Att få ta plats i föraruppställningen hos Chip Ganassi Racing är en dröm som går i uppfyllelse, säger Linus Lundqvist.

– Med en heltidsstyrning i NTT INDYCAR SERIES, och dessutom för ett av de bästa teamen i mästerskapets historia, har jag nått en punkt jag jobbat för i hela min karriär. Det är svårt att sätta ord på hur mycket det här betyder.

Det stall som Marcus Ericsson nu lämnar för att tävla för Andretti Autosport.
– Detta blir något helt nytt för mig. Nu är jag en del av ett etablerat toppteam på den högsta nivån av den här sporten, säger han.
– Jag vet att det kommer att krävas mycket hårt jobb från min sida, men att ha förtroendet från ett team som Chip Ganassi Racing i ryggen är bästa tänkbara motivation.

På sin väg till IndyCar har Linus Lundqvist imponerat. Han har vunnit britiska Formel 3 (2018), Formula Regional Americas (2020) och supportklassen Indy NXT 2022.

Chip Ganassi Racing är ett de mest framgångsrika stallen inom amerikansk formelbilsracing. Stallet har fem segrar i Indy 500 (den senaste med Marcus Ericsson 2022) och 14 mästartitlar, den senaste 2021. Då med Alex Palou som också leder årets mästerskap. Även Scott Dixon, som är tvåa i mästerskapet, tävlar för Chip Ganassi Racing.

Två svenskar klara för IndyCar 2024

IndyCar har två lopp kvar av säsongen 2024, det  näst sista avgörs denna helg och finalen helgen efter.  Lundqvist ska att vara på plats tillsammans med Chip Ganassi Racing för att förbereda sig för 2024 – och framöver.

Det betyder att Marcus Ericsson och Linus Lundqvist är bekräftade för IndyCar 2024. Felix Rosenqvist har ännu inte något kontrakt, men lät hoppfull när när F1-bloggen pratade med honom för någon vecka sedan.

– Jag hoppas att vi får chansen alla tre, sa han då.

Även Tom Blomqvist, son till Stig Blomqvist finns med i startfältet 2024 och i helgen, men han tävlar för Storbritannien.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB