Startsida / Inlägg

VM i F1 utan Max Verstappen – så jämnt hade det varit

av Anna Andersson

Max Verstappen leder VM i F1 2023 överlägset. Hans eget resultat skulle också räcka till en ledning i konstruktörsmästerskapet.

Men hur skulle Formel 1 se ut utan honom? Hade mästerskapet varit lika ojämnt?

VM i F1 2023
Max Verstappen, Red Bull Racing, leder VM i F1 2023, men hur skulle det se ut utan honom? (AP-TT)

Red Bull har vunnit samtliga tävlingar under 2022. Efter halva säsongen leder Max Verstappen mästerskapet med 125  poäng och det är bara en tidsfråga innan han säkrar sin tredje VM-titel.

– Det är som om det är en Formel 1-bil medan resten av startfältet kör Formel 2, klagar Mercedes stallchef Toto Wolff inför sprinthelgen i Belgien.

VM i F1 – utan Max Verstappen

Men hur hade det sett ut utan Max Verstappen? Under inledningen av säsongen hade Sergio Perez, Red Bull, vunnit fyra av de fem första racen och det hade också gett honom en ledning i mästerskapet – men bakom honom hade det varit betydligt jämnare. Under de fem senaste loppen hade vi haft fyra olika vinnare.

Ingen av dem kommer från Red Bull.

Då hade vinnarna hetat Lewis Hamilton (Mercedes), Fernando Alonso (Aston Martin), Charles Leclerc (Ferrari) och sedan två gånger Lando Norris (McLaren). I Belgien hade Oscar Piastri vunnit sprinten, men den ger som bekant inga större poämng och sedan hade Sergio Perez tagit ytterligare en seger.

Lewis Hamilton jagar

Det intressanta med ett sådant tankespel är att säsongen har haft två helt skilda ansikten. En inledning där Sergio Perez hade haft ledningen i mästerskapet, men eftersom Fernando Alonso hade en så fin start så hade han tack vare en seger i Monaco då varit Perez hack i häl och två lopp senare också gått upp i ledningen av mästerskapet.

Under sommaren, när Perez haft det tyngre har Alonsos Aston Martin också haft en tyngre period vilket har lett till att Perez behåller den fiktiva ledningen, men bakom jagar Lewis Hamilton inför säsongens tio avslutande lopp.

Notera också att Logan Sargent, Williams, hade tagit sin första VM-poäng och att Nyck de Vries/ Daniel Ricciardo hade varit den enda föraren utan poäng.

Mercedes i topp

I konstruktörsmästerskapet hade Mercedes haft en ledning, före Aston Martin, men å andra sidan hade Red Bull enbart haft en bil i sammandraget.

Nu är detta ett tankespel där inte heller de snabbaste varven är inräknade, och i verkligheten är Max Verstappen fortfarande den stora dominanten. Han leder VM med 125 poäng före Sergio Perez när F1 nu går in i sommaruppehållet. Där bakom tätnar kampen.

UTAN MAX VERSTAPPEN –

SÅ SKULLE VM I F1 2023 HA SETT UT:

  1. Sergio Perez …………………226
  2.  Fernando Alonso…………… 191
  3. Lewis Hamilton ……………. 188
  4. Charles Leclerc …………….127
  5. George Russell ……………..125
  6. Carlos Sainz…………………115
  7. Lando Norris ………………….97
  8. Lance Stroll …………………..65
  9. Esteban Ocon……………….. 50
  10. Oscar Piastri ………………..45
  11. Pierre Gasly ………………… 34
  12. Alexander Albon…………….19
  13. Nico Hülkenberg ……………12
  14. Valtteri Bottas ………………10
  15. Guanyu Zhou ………………….8
  16. Yuki Tsunoda ………………….9
  17. Kevin Magnussen …………… 4
  18. Logan Sargeant ………………1
  19. Nyck de Vries ………………… 0 Daniel Ricciardo …………….

 

KONSTRUKTÖRS-VM:

1. Mercedes ……………………313

2. Aston Martin ………………. 256

3. Ferrari………………………..242

4. Red Bull (en förare) ………..226

5. McLaren……………………..132

6. Alpine ………………………… 84

7. Williams ……………………….19

8. Alfa Romeo ……………………18

9. Haas ……………………………16

10. AlphaTauri …………………….9

Verstappen överlägsen i VM i F1 2023

Detta är givetvis ett tankeexperiment och en lite kul snackis, för faktum är att Verstappen har krossat allt motstånd, medan hans teamkollega har varit mer mänsklig. Det är till och med så att Red Bulls chefer anser att Perez måste nöja sig med att vara tvåa, för de tror aldrig att han lyckas med något annat.

Faktum är att Verstappen tagit 93,4 % av alla poängen som har delats ut i i VM i F1 2023:

Hörde du Max Verstappens radiomeddelanden i helgen? Har han fått hybris? Eller lånat Ikaros vingar? Det pratar vi om i veckans avsnitt av vår F1-podd, Plattan i Mattan.

För övrigt får danske Frederik Vesti, som tävlar i Formel 2, ta över George Russells bil under den första träningen i Mexiko.

Annars händer det inte mycket inom F1 just nu, mästerskapet har sommaruppehåll. Därför får vi kika mot USA. I helgen tävlar IndyCar och vi har ytterligare en svensk förare med i Nashville. Linus Lundqvist debuterar i IndyCar. Läs mer genom att klicka på länken.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB