Startsida / Inlägg

Williams F1 – en av årets stora överraskningar

av Anna Andersson

Vem trodde på Williams F1?

Knappt ens de själva – men ändå är de en av vårens stora överraskningar och har nyligen presenterat en mycket intressant värvning.

Williams F1
Logan Sargeant kör för WIlliams F1, han är en förare som inte tagit någon poäng i år, ändå har stallet vöerraskat. (TT-AP)

Efter att ha gått igenom stall som AlphaTauri, Alfa Romeo och Haas är turen nu kommen till Williams. Ett klassiskt team som haft enorma problem de senaste åren, men i år överraskar alla i Formel 1.

+++

Williams F1 – 11 poäng

+++

Alexander Albon – 11 poäng

+

Logan Sargent – 0 poäng

Ett par veckor innan säsongen startade skrev James Vowles på ett kontrakt med Williams. Han lämnade ett bra jobb hos Mercedes för att bli stallchef i det team som varit klart sämst de senaste åren. Han kom till ett stall där medarbetarna var rädda att förlora sina jobb, där infrastrukturen på fabriken i Grove inte hade uppdaterats på 20 år det fanns inget digitalt system för att följa de olika komponenternas väg.

– Man måste se till att människor känner att det finns en struktur, de måste sluta fundera över vad som händer om en vecka eller två. Så var kulturen när jag kom, men de måste  börja fundera på var vi ska vara om ett, två eller fem år istället, säger Vowles till motorsporttotal.

Han har infört nytänk och mod i stallet, försökt hitta rätt struktur och investera saker som kan ge stallet en bättre framtid. Redan under årets säsong har de första resultaten kommit. Stallet är nu sjua, på samma poäng som Haas, men det känns att en positiv trend blåser i stallet.

Williams F1 värvar Pat Fry

Alex Albon har tagit elva poäng under inledningen. I fjol körde stallet in åtta – på hela säsongen. Stallet har också värvat Pat Fry från Alpine och han blir ny teknisk direktör i stallet. Det är en bra värvning av en av depån mer erfarna medarbetare.

– Pat har jobbat med tekniska detaljer i tio år, säger James Vowles till motorsporttotal.com.

– Med honom får vi nya idéer och ett helt nytt koncept.

På förarsidan har Alex Albon återigen gjort en riktigt bra insats. Det är till och med så att hans tidigare team, Red Bull, varit lite besviken över att han har kontrakt med Williams i ytterligare ett par säsonger. Han har också nämnts som en eventuell ersättare för Carlos Sainz hos Ferrari 2025.

Oavsett vad har Alexander Albon fått en andra karriär. Hur många minns nu att han fick sparken från Red Bull 2020 och därefter tillbringade ett år som simulatorförare?

Williams F1
Alexander Albon i Williams F1 (AP-TT)

Logan Sargent?

Han var nära att slå Oscar Piastri i F3 för ett par år sedan. Han har utvecklats av Williams akademi i Formel 2 där han slutade på plats fyra och han är amerikan. Williams har amerikanska ägare i Dorilton Capital och det är ett logiskt val en säsong när tre lopp ska köras i USA, men vad har han tillfört i Formel 1? Ingenting än så länge.

Han har inte haft en lätt uppgift, men å andra sidan är inte F1 enkelt. Fråga Nyck de Vries eller Mick Schumacher.

Kort om IndyCar

I morgon är det dags för IndyCar igen, på IMS road course och Linus Lundqvist får chansen igen. Mer om det läser du här.

Samtidigt meddelar det stall som Linus nu har kört två lopp i rad för, Meyer Shank Racing, att det har skrivit ett flerårigt kontrakt med Tom Blomqvist. Han är son till den tidigare rallyvärldsmästaren Stig, men tävlar för Storbritannien.

Stig Blomqvist och sonen Tom
Stig med sonen Tom (Aftonbladet)

Blomqvist, 29, har tidigare tävlat för stallet i sportvagn (IMSA), men fick chansen i IndyCar under tävlingshelgen i Toronto tidigare i år. Då kraschade han i inledningen av loppet. Han ska ersätta Helio Castroneves som enbart ska köra Indy 500 nästa år och ta en roll som delägare i stallet. Castroneves kommer att hålla igång körningen med andra mästerskap.

– Det har varit två bra år i IMSA, men jag har varit sugen på att ta steget till IndyCar. Jag är verkligen motiverad för att göra det bästa av möjligheten, säger Blomqvist till Autosport.

Tom Blomqvist
Blomqvist är svensk, brittisk och nyazeeländsk medborgare ( IndyCar)

Den bil Lundqvist kör i helgen körs egentligen av Simon Pagenaud, men han drabbades av en hjärnskakning efter en otäck olycka tidigare i år. Det är osäkert när han är tillbaka bakom ratten.

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan så pratar vi om Michael Schumacher och hans karriär. Har du F1-abstinens? Passa på att lyssna på de tidlösa avsnitten av vår F1-podd.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB